Automoto

4×4 vs pogon na dva točka

Pre neki dan pozove me koleginica i postavi pitanje: šta je bolje: 4×4 ili pogon samo na prednjim točkovima? Pitam te ovo jer razmišljam da kupim Suzuki SX4 pa razmišljamo da li da uzmemo samo sa prednjim pogonom ili na sva četiri točka. Razlika je 2.000 eura u ceni, a dečko i ja smo od onih vozača koji voze polako i ne jurcaju, pa da li to onda nama realno treba?

Realno, pitanje koje je postavila je odlično, naročito s aspekta naglašenog kraja razgovora – dečko i ja vozimo polako.

Moj odgovor je svakako bio 4×4 a evo i obrazloženja za obe grupe vozača (i spore i brze).

(Odmah da napomenem da se u nastavku teksta 4×4 odnosi na automobile sa takvim pogonom , a ne na džipove i terenska vozila)

Za spore

1. Tačno je da vi vozite sporo ali da li ostali voze sporo? Naravno da ne. Dovoljno je da neko istripovan izleti iz zaleđene krivine pravo na vas a vi treba da uradite brzi manevar izbegnete ga i ostanete na putu a ne u provaliji. I sve to po klizavom kolovozu

2. Vozite po klizavom i istrči vam dete na put, opet brzi manevar..

3. Polasci i vožnja po klizavom putu, zaleđenom putu, snegom pokrivenom putu, vožnja uz brdo, razlika je neuporediva u odnosu na prednji pogon.

4. Parkiranje i isparkiravanje za vreme snega naročito u uslovima kada vas grtalica dodatno zatrpa sa onim snegom koji je uklonila s puta – isto kao po suvom

YouTube Preview Image

5. Blato, kiša, koji vas zadese kada idete u lov, na pecanje, roštilj u prirodi. No problem

6. Penjanje na visoke ivičnjake, klasična proklizavanja koja tada nastaju kao i nagli start na semaforu po kiši naročito kada točkovi zahvate zebru – sa 4×4 proklizavanja vise nema

Stoji zamerka da su to situacije koje se dešavaju u 5% ili čak i manje, ali uzmite u obzir da je ove godine snega bilo od decembra do marta, dovoljno je u ta četiri meseca jedna incidentna situacija pa da se desi sr…e

Za brze

Vozio sam kola sa prednjim pogonom koja su imala i preko 200 konja, neka su dobro prenosila snagu na prednje točkove neka baš i nisu. Neka su imale kojekakve kompjutere i viskozna kvačila i šperove i već kako se sve to zove, a druga ništa od toga. Ta što nisu imala ništa od pomagala nisu praštala greške, al srećom me te greške nisu skupo koštale. Srećom.

A onda sam seo u jedan 4×4 sa nepunih 200 konja.

Krivine. Prvo mi je trebalo vremena da probijem blokadu u svojoj glavi i naviknem svoj mozak da sad uslovni refleks u krivini nije više na onoj brzini na kojoj je nekada bio već da je na mnogo višoj brzini u odnosu na prednji pogon. Bukvalno nećete verovati koliko brzo može da se proveze krivina sa 4×4.

Start. Start je brutalan i deluje kao da ste katapultirani -nema proklizavanja, samo miris kvačila i bez rasipanja snage stižete do sto. Na kratkim rastojanjima od semafora do semafora, čak i sa dizelom 4×4 zaklaćete brze benzince jer dok oni šlajfuju u mestu vi ste već kod sledećeg semafora. Ako je kiša tada ste još brutalniji. Kiša ili suvo, za vas je potpuno sve jedno.

Sneg. E to je tek cirkus. Po bljuzgi i snegu vi opet krećete brže od svih njih (ako oni uopšte uspeju i da krenu). Ta ubrzanja po snegu su neverovatna i to morate da doživite, to ne mogu da vam opišem, toliko su surova. Ja sam se na Kopaonik penjao uvek preko Brzeća i nikad sa lancima. Bez obzira na kojoj uzbrdici sam prikočio dok se penjem ka Konacima, kretao sam uz minimalno proklizavanje i bez problema. Jedino je ponekad potrebno isključiti ESP (kad je ukljucen ESP usled proklizavanja prekida dovod goriva pa se auto ugasi ako je na uzbrdici u prvoj brzini). Ja sam ESP držao upaljen kada sam vozio po ravnom, a kada se penjem uvek sam ga gasio. Takođe, kod startovanja uz brdo po snegu uglavnom sam kretao sa ugašenim ESP.

Po krivinama pokrivenim snegom ako se uleti brže nego što bi trebalo prvo malo beži preko nosa a onda beži zadnji kraj. To se lako savlada i kad se naviknete nema šanse da vas običan auto  po snegu prati ni dve vezane krivine a kamoli da se usudi da se trka sa vama.

Kočenje. Jos jedna stvar koju ne znam kako da povezem sa 4×4 (možda je u pitanju samo subjektivni osećaj)- kočenje je daleko bolje nego kod normalnog auta i to je naročito izraženo na putu pokrivenom snegom. Kako? Pojma nemam.

I za kraj- kako izgleda kada se posle dužeg vremena iz 4×4 vratite u prednji pogon. Užas! Eto kako. Prvo sam po suvom zamalo izleteo na iskučenju sa auto-puta jer sam smetnuo s uma da sam promenio automobil pa sam brže nego što bi trebalo uleteo u isključenje.

A kad me je zatekao sneg na putu izašao sam da proverim da li na autu imam zimske gume jer mi je osećaj bio kao da po ledu vozim sa ćelavim gumama. Ispalo je da je imao nove zimske gume…

Jednom 4×4 uvek 4×4 :) Toliko.

Pežo
Previous post

Pežo 307 HDI SW

opel-astra-j-005.640
Next post

Opel Astra J 1.7 cdti - odličan automobil!