Putopisi

Camping Lanterna (Hrvatska)

Na proleće 2015te, rešili smo se, po prvi put u životu, da odemo na porodično kampovanje. Sa rentiranim kamperom boravili smo na jezeru Lago Di Garda u Italiji. Tamošnji boravak u Kampu Le Palme Camping ostao nam je u prelepom sećanju (za opis KLIK OVDE ). Na bazi tog prelepog iskustva, odlučili smo se da u letnjoj predsezoni ponovo overimo kamp, ali ovaj put na Hrvatskom primorju.

Izbor je pao na Camping Lanternu, 6 km udaljenom od Poreča, u neposrednoj blizini grada po imenu Tar.

Prvobitna zamisao nam je bila da iznajmimo kamp prikolicu u nekom lokalnom depou i nju koristimo kao smeštajnu jednicu. Međutim, problem je bio naći kamp prikolicu koja zadovoljava naše potrebe, a to je da bude duža od 5,5 metara i da ima pet ležaja jer ponuda takvih prikolica za rentu je slaba, a i ono što bude u ponudi razgrabi se pred sezonu.

Iz tog razloga odlučili smo se za smestaj u Mobil Home-u koji smo rentirali preko sajta http://www.go4camp.co.uk/camping/croatia/istria/

Što se tiče samog smestaja u Mobil Home-u mogu reći da smo odusevljeni! Neću se raspisivati sada jer planiram poseban tekst , ali mogu reći da ne pamtim da sam video bolje organizovan prostor od onog kako su ga oni osmislili u MH.

Ovde smo bili smešteni

Ovde smo bili smešteni

Sve je tu: od toaleta sa tuš kabinom, preko kuhinje sa ogromnim frižiderom, dnevni boravak i tri zasebne sobe. Sve to u manje od 30m2. Kako? Ne znam. Al znam da je tri puta komfornije od apartmana koje rentamo u Grčkoj, koji su u lepim, novim zgradama, ali toliko skučeni da je krevet na otprilike 5cm od šporeta. Da ne pominjem da je toalet u MH sigurno veći od najvećeg toaleta u grčkim apartmanima koje sam ikada video.

A kakav je kamp Lanterna?

Lanterna v6

E pa kamp je VRH!

Prostire se na 80 hektara, ne znam koliko placeva ima, ali ono što znam je da mu je kapacitet u jeku sezone 13.000 turista.

Od sadržaja bih istakao: nekoliko mini pekara, veliki super market, dva velika bazenska kompleksa (jedan sa morskom vodom), mini pijacu, menjačnicu, kafiće, restorane, fastfood, teniske terene, teren za odbojku na plaži, minigolf terene (na dve ili tri lokacije), ogroman broj sanitarnih čvorova.

Kad smo već kod sanitarnih čvorova odmah bi napomenuo da su besprekorno čisti, da se redovno održavaju i ako me sećanje ne vara svaki ima deo za hemiski toalet.

Bazen je VRH!

Bazen je VRH!

Placevi za kampere su različiti: bez priključaka, sa priključcima za struju, sa priključcima za struju i vodu, pa plus sa odvodom, pa plus sa tuševima samo za taj plac. To su naravno oni na najboljim pozicijama i naravno sa najvišim cenama.

Na cenu utiče i pozicija u odnosu na more tako da su najskuplji oni u prvoj liniji uz more, nešto jeftiniji drugi red, dok su ostali ista kategorija i cena varira od priključaka koji su na raspolaganju.

Lanterna v1

Najlepša kamp prikolica

Svi placevi su mahom ograđeni živom ogradom, lepo uređeni i sve je nekako besprekorno.

Po slobodnoj proceni 90% placeva se nalazi u hladovidini tako da je jasno da zelenilo dominra kampom. Po velikim vrućinama boravak je krajnje prijatan i pruža mogućnost da se deca igraju napolju u vreme najveće žege (13h-17h).

Za one koji vole naturizam, u neposrednoj blizini Lanterne nalazi se Naturist Camping Solaris (FKK), u koji takođe mozete ući sa vašom karticom iz Lanterne. U pitanju je kamp poputno istog ranga , svakako manji, ali sa isključivo nudističkom populacijom. Odmah da napomenem da je Solaris na svetskom nivou, da nema manijaka kao ni sexa po plaži. Čak vas na rampi neće ni pustiti da uđete u kamp ako ste solo muškarac.

Tokom našeg boravka u Lanterni, domaćini su bili preljubazni i ni jednog momenta nismo osetili ni trunku neljubaznosti – svako je hteo po malo popričati i pitati šta ima novoga kod nas, požaliti se na politiku i prisetiti se vremena stare Jugoslavije kada su naši gosti masovno pohodili Istru. Imam utisak da oni itekako žale za tim vremenima.

Od gostiju dominiraju Nemci, Holanđani, Austrijanci, Italijani, Hrvati. Tokom boravka tamo nismo primetili nikog iz Srbije.

Kamper koji je izdominirao u kampu

Kamper koji je izdominirao u kampu

Cene kampovanja u top sezoni su (dnevno): parcela sa vodom i strujom 20 evra; odrasla osoba 9,5 evra; dete 6,5evra.

Nisam poveravao cene za Mobil Home u top sezoni, ali u junu, kad smo mi bili cena je bila 528 evra za 7 dana (ukupno za pet osoba).

Šta je ono sto nam se nije svidelo tokom boravka:

  • Plaža – ja volim Hrvatske stenovite plaze koje su delom popločane. Na takvim sam se kao klinac u Vrsaru godinama kupao. Idealne su za ronjene, puno rakova, kraba, riba. Plaža u Lanterni je na nekim delovima šljunkovita, na drugim popločana. Deo gde je šljunkovita je u uvali, relativno je mala za kapacitet kampa. Ograđena je sa strane pučine zbog prilaza čamaca, ali ne daleko od obale tako da ozbiljnijeg plivanja i ronjenja nema. Deo plaže prema Novigrad-u je stenovit sa pločama. Nisam se kupao na tom delu, ali iskreno nije na mene ostavio neki utisak.
  • Cene – najeftiniji sladoled je 15 kuna, jedan dan rente bicikla je 90 kuna, tegla meda 100 kuna, CocaCola na bazenu 25 kuna, litar jogurta 20 kuna, 1 kg breskvi 30 kuna. (7,5 kuna = 1 EVRO)

Da rezimiram – kamp je vrh, cena kampovanja je u rangu ostalih kampova u Hrvatskoj, možda za nijasnu skuplji i pruža ogroman broj sadržaja. Perverzno je uređen, čist, preljubazni domaćini. Plaža nije Bog zna šta, ali nije ni loša.

Sve u svemu za one koji hoće da naprave promenu i jedne godine preskoče Grčku, Lanterna je naša topla preporuka.

Leptokaria
Previous post

Letovanje u predsezoni: Grčka

Porto Vromi
Next post

Zakintos (Grčka) - ostrvo kornjača i Engleza