Kafane i kafići

Restoran Antika (Ohrid, Makedonija)

Pre nego što smo krenuli  put Ohrida,  detaljno smo se raspitali o svemu, između ostalog i o  kafanama – koje su najbolje, gde se nalaze i naravno šta pojesti (po mogućstvu lokalni specijalitet).

Fantastičnu preporuku, koja je ispunila sva naša ocekivanja,  dobili smo u Beogradu od jednog Makedonca i jednog Beograđanina koji je redovan posetilac Ohrida.

Prenosim njihovu preporuku i naše iskustvo:

Kafana – u startu su nam rekli – postoje dve kultne taverne: Antika i Dalga. Mi smo obišli samo Antiku, i to dva puta, a objasniću kasnije i zašto.

Obe kafane nalaze se pri samoj obali, uz stari deo grada.

Šta poručiti?

Predjelo – tvrdo makalo, tostiran hleb, pohovana paprika, bijeno sirenje.

Tvrdo makalo je sitno seckan, skoro samleven beli luk sa nekim dodacima i služi za mazanje na tostiran hleb. Moja supruga, koja inače ne podnosi beli luk, razvalila se od makala. Pohovane paprika su ekstra, dok je bijeno sirenje  posebna priča.

Prvog dana smo se toliko razbili od predjela da smo napravili podužu pauzu do glavnog jela. Tešili smo sebe – sigurno smo bili jako gladni pa smo zato k’o prosti navalili na sir i papriku. (malo morgen,  sutradan smo se uništili još više – naime, sir u kombinaciji sa makalom na tostu i pohovanom paprikom je toliko dobra varijanta kojoj se nemože odoleti.) Inače,  možete zamoliti konobare da sir prethodno bace na žar – to je tek posebna priča.

Glavno jelo – naravno pastrmka. Po veličini kao i naša, po boji nije kao naša jer je malo više rozikasta, po ukusu ni nalik na našu. Nisam neki preterani ljubitelj ribe i ne jedem je često, ali ohridska  pastrmka je jedina riba kojoj bi dao prednost u odnosu na roštilj.

Ako bi se pravila rang lista najukusnijih jela na svetu, onda bi uz Miletov vrat na žaru i  Radetove škembiće u saftu, pastrmka sa Ohrida bila u Top tri.

Nisam dovoljno nadaren kao pisac da bih mogao da prenesem na papir sve te osećaje koje doživite kao posledicu stimulacije vaših čula, ali najplastičnije poređenje bilo bi kao kada ugledate ženu svog života – odmah vam prođu trnci kroz kičmu, leptirići zalepršaju u stomaku i vi već na prvi pogled znate da je to ono pravo i da ste se zaljubili na prvi pogled.

Uz ovu pastrmku ne treba prilog, salata, niti hleb… Dovoljna je sama sebi. Čak imam utisak da bilo koji dodatak može samo  pokvariti ukus.

Drugog dana, u istoj kafani  probali smo ribu Belvicu (vrsta pastrmke). Manja je od klasične pastrmke, odličnog je ukusa, ali ne  toliko specijalnog i karakterističnog da bi ste preskočili klasičnu Ohridsku pastrmku. Ako budemo ponovo išli na Ohrid, sada znamo da bi sigurno oba ručka utrošili na pastrmku. Ovako ostaje satisfakcija da smo probali dve različite ribe.

Vino - pošto se ne razumem u vina, prenosim sve ono što je pisalo na flaši: Aleksandrija- Tikveš- Rose- Kuve. Uz ribu ovo vino nam je leglo k’o budali šamar. Ono je razlog zašto smo dvaput pohodili istu kafanu. Naime, u Beogradu su ga toliko nahvalili da smo rešili da isključivo pijemo ovaj rose. Međutim, u Antiki ga ne nema u opciji manjeg pakovanja od flaše 0,7l.

Obzirom da ideja nije bila da se opijamo pa da pijani bauljamo po ulicama, popili smo samo pola flaše, pa smo  zamolili konobare da nam ostave za sutra ostatak uz obećanje da sigurno dolazimo ponovo na ručak.

Flašu su naravno naplatili odmah i nije bio problem da nas sutra sačeka ostatak, jer ipak nam je bilo žao, da vino koje smo platili oko 2.300 dinara ostane pola ne popijeno.

I stigosmo do poslednje stavke, a to je cena.

Koliko svo ovo zadovoljstvo košta? Pa košta.

Nas je bilo troje, dakle supruga, ćerka i ja. U predjelu smo svi učestvovali sa istom porudžbinom, za glavno jelo dve porcije pastrmke i porcija pilećih fileta (ćerka), dva soka, litar vode, kisela voda i 0,7 rose platili smo 70 evra. Mislim da nije malo. Ako se ne varam, vino je koštalo oko 20 evra, 1kg pastrmke je oko 35 evra (2.200 mkd denara)…

Za kraj šta reći- sa Antikom nema greške, to je zagarantovan ugođaj, iz 1 u 1, sigurica što bi rekli. Ako vam je ovo visoka cena, a imate opciju u vidu lokalaca koje poznajete ili prijatelje koji idu često, raspitajte se za tavernu sa nižom cenom.

U svakom slučaju, ako već stignete na Ohrid, nikako, ali nikako ne propustite prilike da uživate u pastrmki.

Previous post

Atina - grad bogova

NK kakao2
Next post

Sam u kujni: domaći kakao (kako smuvati svaku)