Putopisi

Ski report: Kopaonik (januar 2014)

Za sve one koji planiraju ovogodišnje skijanje na Kopu, sa vama delimo iskustvo kako smo mi to izveli sa ciljem da prođemo najoptimalnije s aspekta potrošnje kućnog budžeta.

Aranžman: 511 eura u dinarskoj protivvrednosti za Apartman 2+1 u Konacima u terminu 12.01.-19.01. Iznos plaćen u pet podjednakih mesečnih rata preko agencije Panorama u periodu septembar 2013 – januar 2014. Dakle plaćanje je bilo avansno, ali na rate. Ovom prilikom zahvaljujemo agenciji Panorama.

Smeštaj u Konacima: daleko bolje nego ranije. Od kada su ih renovirali prvi put smo ovde i ovo sada stvarno liči na pristojan smeštaj. Doduše sav nameštaj deluje kao da je donet sa raspordaje iz Forma Ideale i po nama ne zaslužuje 4 zvezdice, ali je i kao takav više nego pristojan. Sobe tople, čak i pretople.

Ski karte: kupili smo u Beogradu u Beosportu (Sava centar) par dana pred put kako ne bi smo gubili vreme kad dođemo. Uzeli smo porodični (dva odrasla plus troje dece) za 6 dana. Cena je 43.300, uz napomenu da imamo povraćaj 1.500 dinara kad po završetku vratimo kartice. Dakle skijanje košta 41.800 ili u proseku po jednom clanu porodice oko 8.300 rsd. Za vađenje porodičnog ski pasa potrebno je na licu mesta popuniti formular i dati na uvid lične karte odraslih i zdravstvene knjižice dece.

Ski renta: od opreme smo rentirali sve (osim pancerica koje imamo supruga i ja). Dakle, tri kompleta za decu plus skije i štapovi za ženu i mene: 13.000 rsd, popust 2.000 jer smo redovne mušterije kao i popust zbog količine sveo je račun na 11.000 rsd.

Ski staze: obzirom na enormno visoke januarske temperature, bili smo prilično iznenađeni količinom snega na stazama i pored staza. Iskreno, došli smo s predubeđenjem da snega apsolutno nema i da ga jedino ima na dve staze.

Bilo nekad…

Međutim, ima ga i pored staza, ali ne u toj meri kao inače i ne svuda – uglavnom u hladovinama i delovima pri vrhu staza, tako da ceo ambijent nije baš mnogo razočaravajuć. Od staza rade: Malo jezero, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Krst, Karaman greben, Mali Karaman, Karaman, Gobelje. Snega ima na stazama i skijanje je skoro normalno do 13h. Posle toga već ima dosta hupsera, staza se raskvasi i nije to ono pravo, ali nije ni katastrofa. Pri vrhu Pančića i Krsta ima i dosta ledenih deonica – ono što se popodne rastopi noću se smrzne pa zna da bude prilično nezgodno. Da nema veštačkog snega definitivno ništa od janurskog skijanja ne bi bilo. Inače, kada bi morao da biram- puno snega, vetar i magla nasuprot trenutnoj situaciji sa malo snega izabrao bi ovu sada jer sam se realno daleko više sada naskijao nego prošle godine po vetrometini i mećavi.

Da nije njih, ne bi bilo ništa od skijanja

Vanpansionska usluga: tu su i Lazin salaš, i Salaš 137 i sto nekih drugih kafana i restorana, al smo odabirom Konaka u vidu apartmanskog smeštaja poneli klopu sa sobom tako da samo dopunjujemo zalihe u Idei i Maxiju koji su otvorili svoje objekte  takođe u Konacima. Nismo primetili da cene odstupaju od Beogradskih  uz napomenu da u Maxiju imate i kuvana jela (u Ideu nismo zalazili).

Sve u svemu za oko 110.000 rsd petočlana porodica se može smestiti u Konacima, kupiti šestodnevni ski pas i iznajmiti kompletnu ski opremu.

Ski1
Previous post

Ski instruktor Cvele - najbolji dečiji instruktor na Kopu

290-din-umesto-580-din-za-10-cevapa-u-lepinji-ili-somunu-prilog-kod-zelje-osetite-ukus-sarajeva-u-centru-beograda-1634-3
Next post

Kafana 'Naša biblioteka' (Brus) - mesto gde se jedu najbolji ćevapi na putu za Kop