Automoto

Toyota Avensis (2013)

Nikad nisam nešto posebno voleo Japanske automobile. Spolja su umeli da budu lepi, međutim unutrašnjost im je uvek pomalo bila bezlična. O kvalitetu ne bih elaborirao, poznati su po tome. Međutim, I pored kvaliteta nikad ih nisam vozio. Sve do nedavno, kada sam dobio priliku da na duži vremenski period isprobam Toyotu Avensis, model iz 2013.

U pitanju je porodična limuzina, 2.0 dizel motor od 125 konja.

Da ne bi filozofirao mnogo, prelazim odmah na suštinu:

  • Motor – tih, uparen sa preciznim menjačem (6 brzina). Ipak ne dovoljno elastičan, I slab za ovako gabaritan automobile. Prava mera bila bi 150-160konja. Nije da on ne povlači, ali ipak nije to ono što se očekuje od ovakve limuzine. Prosečna potrošnja oko 7 litara eurodizela, što je Ok.
  • Unutrašnjost (estetski) – kao što sam I rekao, japanski automobile su mi uvek unutra delovali previše plastično I bezlično. Takav je I ovaj. Da ne grešim dušu svi prekidači su na dohvat ruke, sve je tu gde I treba da bude, ali fali onaj momenat kada izgovorite – do jaja!
  • Unutrušnajost (komfor) – mesta unutra ima koliko hoćeš! J Neverovatno je prostran, što se, gledajući spolja, nikad ne bi reklo. Sedišta udobna, preudobna, rupe i neravnine se slabo osećaju, tako da je vožnja pravo uživanje.
  • Spoljašnost – meni je prelep
  • Oprema – paket sa kojim sam ga ja dobio sadržao je brisače i svetla na senzore (brisači me nisu oduševili, stalno sam imao potrebu da prebacujem na manuelni mod), Xenon svetla (odlična), digitalna klima (bez zamerke), integrisan bluetuth za mobilni telefon (extremno korisna stvar), integrisana kamera za vožnju unazad (veliki plus je daleko bolja preciznost u odnosu na klasične parking senzore; veliki minus – ne postoje markeri koji vam pomažu da ocenite uglove vozila pa kod kosog parkiranja može se desiti da uglom branika zabodete stubić ili žardinjeru)

Toyota se doživljava kao najkvalitetniji Japanski proizvođač automobila (ako izuzmemo sestrinski brand Lexus i konkurentski Infiniti). Da bi bio koliko toliko objektivan, uporedio bi ga sa Audijem A4 sa kojim imam iskustva. Moj utisak je sledeći:

  • Motor – prednost audiju jer je u osnovnoj verziji sa 140 konja daleko živahniji i elastičniji
  • Unutrašnjost – audi daleko lepši
  • Komfor – nisam osetio neku razliku u udobnosti
  • Spoljašnost – stvar ukusa, meni su oba modela lepa
  • Oprema i cena – godinu dana stari automobili razlikuju se u ceni na oglasima za preko 5.000 – 6.000 eura, pri tome daleko bolji paket opreme ima jeftiniji Avensis od A4

Šta bi pre uzeo, Avensis ili A4?

Imajući u vidu razliku u ceni, zasigurno Toyotu. Osim u jednoj opciji – da Audi dolazi sa quattro pogonom, tada bi izabrao Audi.

mga_kep_0_13155714984552
Previous post

Hotel Sofitel (Budimpešta)

Ford Mondeo. (9/21/06)
Next post

Ford Mondeo MK IV 2.0 TDCI