Manifestacije

Trešnja (Avala) – prelepa lokacija za prvomajski uranak

Kad se povede priča o prvomajskom uranku i nezaobilaznom roštiljanju, priča se uglavnom svede na sledeći izbor- kod prijatelja na vikendici, Košutnjak, Ada ili eventualno Avala (blizu tornja).

U principu sve su to Ok lokacije koje sa sobom nose nekoliko mana – ogromnu gužvu, problem parkiranja, hiljadu puta reprizirane jer  se posećuju i kad nije 1.maj…

Međutim, nadomak Beograda postoji još jedno mnogo lepo mesto kao stvoreno za uranak koje je dosta nepoznato meni bliskim ljudima pa sam iz tog razloga i rešio da ga predstavim.

U pitanju je izletište pored jezera na Trešnji (Avala). Pretpostavljam da ima onih koji ni ne znaju da na Avali ima jezero, al’ ajd da krenem redom.

Obzirom da je Avala širok pojam, do dela ove planine koji nosi naziv Trešnja stiže se na sledeći način – avalskim putem prođete pored skretanja tj penjanja za sam vrh (toranj) i nastavite još 14 km prema Ralji. Stižete do omanje raskrsnice kod Marketa Duki M. Tu skrenete levo i od tog momenta se nalazite na putu za Malu Ivanču (realno nije to nikakav put već se tako zove ta ulica). Posle 1-2km, sa desne strane nalazi se gusta šuma i jedan jedini put koji skreće u šumu. Iako je potpuno neobeležen, u pitanju je put koji vas vodi do samog jezera.

Od momenta skretanja na put koji vodi kroz šumu do jezera ima nekih 800 do 1000 metara i  direktno stižete do njega.

Jezero je vestačko, nije mnogo veliko, otprilike 400 x 200 metara i potpuno je okruženo šumom. Tu i tamo ugledaćete po nekog kampera i nezaobilazne pecaroše.

Ako rešite da ostanete na raspolaganju su vam dve opcije – da se ulogorite  uz jezero u šumi (ima prokrčenih lokacija koja su senci visokih stabala tako da ste sve vremi na bezbednom po pitanju Uv zraka) ili da produžite putem još 150 metara do čistine tj poljane na kojoj se možete ulogoriti i postaviti goliće za mali fudbal :)

Moja preporuka je odmah uz jezero jer je mnogo lepše. Kao što rekoh u pitanju je mnogo lepa lokacija koja nije preterano isforsirana. Čak i kad je lepo vreme tokom vikenda nećete sresti više od 20-tak ljudi.

Prošlog leta, kada sam odlazio tamo, viđao sam i kupače na jezeru – mahom su to bila deca. Da li da se kupate ili ne, ostavljam vama na izbor, ali što se tiče roštiljanja za prvi maj ili nekim drugim povodom Avala Trešnja je naša topla preporuka.

P.S. Ako se rešite da krenete za 1.maj, obavezno imajte u vidu  gužvu na avalskom putu i isključenju za Mladenovac (za one koji reše da idu auto putem). Preporučujem da polazak planirate pre devet ujutro kako bi ste izbegli nerviranje za praznik

solun -naslovna
Previous post

Solun - grad burne istorije

Next post

Ljubljana i kresovanje v Polhov Grabec