Putopisi

Zakintos (Grčka) – ostrvo kornjača i Engleza

Zapravo kome god da pomenete Zakintos prva asocijacija je ’’bučni Englezi’’. Tako je bilo i kad smo se odlučili za ’’last minute’’ varijantu preko agencije. Za kornjače sam saznala čitajući o Zakintosu i kasnije od srpskog vodiča koji je prodavao izlet brodom i gledanje kornjača u zalivu Laganas.

Smeštaj i put

Što se tiče same organizacije puta…Ovo je retka situacija u kojoj uzimamo aranžmane agencije. Više volim da organizujem sama putovanje za sebe, porodicu i prijatelje. Prednost agencije je avionski prevoz uračunat u aranžman u trenutku kad vam se baš ne vozi više od 1000 km. A sve dobijete po ’’last minute’’ ceni. E sad, što se i toga tiče…i od last minuta ima bolji last minute, pa ako imate strpljenja i vremena da sačekate bolje ćete proći za isti aranžman. Kao naše komšije iz apartmana ispod nas.

Što se izbora mesta gde ćete biti smešteni tiče, OPREZ.

Nemaju baš sva mesta plažu iako bi u agenciji to mogli da vam kažu. Eto, recimo, Argasi je mirno mesto sa simpatičnim hotelima i apartmanima. Mi smo se odlučili za apartman. Restorani i supermarketi su tu, čak i poneki zabavni sadržaj, ali plaža nije ono što krasi ovo mesto. Zato vam je za Zakintos neophodno prevozno sredstvo. Ja lično preporučujem mali auto, ali opcija je i bicikl, motor, kvad. Moram da napomenem da su najbolje plaže udaljene od svakog mesta i posebno da naglasim da je put do njih pod visokim nagibom i često zemljani i peščani.

Autobusi postoje, imaju svoj raspored vožnje i cena karte je 1.70 evra, s tim što jedina plaža do koje ide iz Argasija je Agios Nikoloas na delu ostrva Vasilikos. Kad su u pitanju druge plaže autobus će vas ostaviti negde na putu, a vama preostaje kvalitetno pešačenje po zemljanom putu do plaže. Saznali smo da taxi vozila dobro funkcionišu na ostrvu i da zapravo drže monopol nad ostrvskim prevozom, pa da stoga javni prevoz nije baš najbolje rešen.

Tsilvi

Tsilivi

Postoje mesta gde su plaže bliže, kao što je Laganas i Tsilivi, ali svakako ako želite da vidite najhvaljenije plaže Zakintosa potrebno vam je prevozno sredstvo. Svuda na ostrvu ima rent-a-car agencija, preko onih svetskih lanaca do porodičnih preduzeća. Cene variraju u zavisnosti od sezone. Mi smo bili poslednjih deset dana juna, što se još ne broji u sezonu, i cena za Atos Hyundai je bila 25 evra dnevno. Gledajući po ostalim agencijama cena ide i do 35 evra dnevno za najmanju klasu automobila. Naravno uvek možete da se cenkate sa Grcima.

Cene

Cene na Zakintosu su inače znatno više nego kod nas i variraju od mesta do mesta i od plaže do plaže. Tako da obrok za dvoje koji biste platili u mestu gde vam je apartman oko 10 evra, na plaži bi već bio oko 20 evra i više. Kafa na plaži je oko 3-3.5 evra. Pivo na plaži je od 3 do 4.5 evra. Porcija sardele 7 evra. Grčka salata 5.5-6 evra. A ako poželite sveže upecanu ribu spremite 45 evra po kilogramu.

Englezi

Da se vratim na Engleze. Mi smo upozoreni da je Laganas mesto gde je bučno i gde je noćni život na ostrvu. To nije bila naša ideja odmora. Otišli smo u posetu jedne večeri i potvrdili svoj izbor malog mesta za odmor. Laganas i Kalamaki su kao jedan veliki vašar sa mnoštvom svetlećih reklama za razne klubove kafiće, restorane, gde se muzika preliva iz jednog kafića u drugi i naravno procenat Engleza je daleko veći nego bilo gde na ostrvu. Ko voli nek’ izvoli.

Laganas Night Life

Laganas Night Life

Plaže

Na Zakintosu zaista ima mnoštvo plaža. Ono što je najlepše je kristalno čista voda na svim plažama koje smo obišli bez obzira na doba dana, vetar ili talase. Mi nismo uspeli sve da obiđemo.

Daphni beach

Daphni beach

Plaža koja nam se najviše dopala je Dafni beach, inače poznata i po tome što se kornjače Caretta caretta tu vraćaju da polegnu svoja jaja. Mesta gde su jaja su jasno označena, tako da možete bezbrižno da uživate na plaži. Prednost ove plaže je i to što je jedina gde nismo plaćali ležaljke i suncobran, a i ima odličnu tavernu u kojoj smo više puta ručali.

Daphni Beach Taverna

Daphni Beach Taverna

Plaža pored je Gerakas koja je i Nacinalni park i zaštićena je u smislu da nema nikakav sadržaj na plaži. Jedino što ćete naći su ležaljke i suncobrani i to po ceni od 10 evra, što je najviša cena koju smo platili za 1 suncobran i 2 ležaljke. Na ostalim plažama taj komfor košta 6 evra.

Gerakas Park

Gerakas Park

Izdvojila bih i Banana beach, koja je dugačka peščana plaža sa mnoštvom sadržaja i vodenim sportovima.

Banana beach

Banana beach

Navagio plaža ili plaža sa olupinom je najviše fotografisana plaža Zakintosa i njegovo obeležje. Postoji legenda da je ta olupina na belom pesku krijumčarski brod koji je švercovao cigarete pre 50-tak godina. Toj plaži može da se priđe jedino morem i to pod uslovom da je dobar vetar i nema talasa. To zadovoljstvo obično košta 25 evra, i brod kreće iz mesta Porto Vromi.

Navagio Beach

Navagio Beach

Mi smo se odlučili za varijantu gledanja sa visine, što je fenomenalan osećaj sa visokim nivoom adrenalina, posebno ako ste kao ja pa ne želite da čekate u redu sa još 100 turista da slikate plažu sa ograđenog mesta, već nađete svoje mesto da ’’visite’’ sa litice. Moram da napomenem da ako se plašite visine to nikako ne činite, pošto je je adrenalinski osećaj preplavljujući. Da ne kažem lagano histeričan :lol:

I za kraj

Plaže Zakintosa i kristalno čisto more u svako doba dana su nas oduševili.
Ali ako niste došli svojim kolima ili inače ne planirate da se vozikate po ostrvu, onda bi bilo dobro da izaberete mesto koje ima lako dostupnu plažu kao što je severozapadni deo ostrva na potezu Tsilivi-Alikanas. Tu je i Laganas koji ima veliku plažu, ali i buran noćni život i već pomenute Engleze. Argasi je mesto sa kog se najbrže stiže do najlepših plaza, ali definitivno ne može da se pohvali svojom.
A Grci su i dalje Grci.

Lanterna v6
Previous post

Camping Lanterna (Hrvatska)

aks-express-kurir-7
Next post

AKS express kurir - ne hvala, nikad više