Hrana i piće Linkovi i saveti

10 najboljih grčkih prehrambenih proizvoda

Već svima poznati rad – odustao si od Turske i All-inclusive, ipak je Grčka keva, a apartman zakon, pa možeš da poneseš svoju klopu i letovanje učiniš jeftinijim. Tri dana pred put žena kuva sedam ručkova, svaki se zamrzava i pakuje u frižider torbu, a ti dokupljuješ još brdo nekih namirnica tipa keks, suhomesnato, džem, trapist, namazi, viršle, a sve sa ciljem da se ne baciš u trošak dok si tamo.

Dobro ajde, delom zbog troška, a delom i zbog činjenice što ne želiš da rizikuješ sa njihovom hranom jer ne znaš šta je dobro, a šta nije pa da ti ne propadne pola letovanja u otkrivanju onoga što klinci neće odbacivati posle prvog zalogaja već uživati zajedno sa tobom.

Opet sa ciljem da olakšamo muku i smanjimo glavobolju, dostavljamo spisak deset grčkih namirnica koje možete kupiti u svakoj njihovoj radnji i sa kojima apsolutno nema promašaja. Čak šta više, ne da nema promašaja, nego su perverzno dobri pa je naša topla preporuka da naše pandane dole pobrojanom ne dovlačite od kuće već uživate ovde u originalima. Napominjem da slike nisu nasumične već upravo onih proizvoda o kojima pišemo.

A pomenuti prozvodi su:

 • Čokoladni keks – ovo je čist orgazam za čulne papile jezika! Najbolji keks na svetu koji sam ikada jeo. Ne postoji ništa slađe od ovoga. Jedini keks koji će u vama probuditi onaj najgori ljudski poriv da detetu iz ruke otmete keks da bi ste vi ga pojeli.

20150820_095232

 • Ćureca prsa – bitno je da napomete da želite dimljena ćureća prsa, ili jednostavno smoked turkey. Seku količinu po želji, ukus je nenadjebiv, ne oseća se nikakva hemija niti aditivi. Kupovali smo u različiim radnjama, različitih proizvođača, birali odokativnom metodom i nijednom nismo pogrešili.

20150820_095403

 • Marmelada – ova ubija koliko je dobra! Svaki drugi dan smo kupovali po pola kile. U pola noći uhvatiš dete pored frižidera kako kašikom vitla po kutiji.

20150820_135652

 • Pužici sa sirom – 1,6 evra kesa sa 4 komada. Komad je težak oko 150 grama. Kupuju se zamrznuti i onda ih pečeš kod kuće u rerni. Bolji su od najbolje sarajevske pite sa sirom u Beogradu. Bolji od Trpkovićevog bureka sa sirom.

20150820_095520

 • Feta – samo na kilo kupujte, pre toga pitajte vašeg Grka koju marku da kupite. Nemojte one industrijske koji su već u ambalaži jer izostaje miris i ukus koji feti daje onaj pravi šmek. I ne kupujte veće količine, bolje svaki dan po malo da uvek bude sveže.
 • Masline – samo domaće i na kilo. Jeli smo na Halkidikiju njihove domaće, više liče na suve šljive nego na masline, a ukus je ludilo! Ima u svakom dućanu.
 • Jogurt – Mevgal Ariani, samo taj i nijedan više. Svojim ukusom vratiće vas u detinjstvo i podsetiti na roze beli trouglasti tetrapak PKB.

20150807_213811

 • Retzina – belo vino sa aromom smole, 1,5 evra flašica pola litra, uz sodu nema bolje. Boli mozak što bi rekla jedna moja ortakinja. Već opisano na sajtu, za link KLIK OVDE
 • Fix – po meni najbolje grčko pivo. Posle girosa legne ko budali šamar.
 • Uzo – da nazdravite jednom dnevno i pobijete holesterol u krvnim sudovima. Obavezno dodajte led da bi ukus bio autentičan. Već opisali na našem sajtu, za link KLIK OVDE

Uživajte!

Naslovna
Previous post

Kasandra (Halkidiki) - najlepše plaže

20150829_105123
Next post

BRP Can-Am Spyder - igračka za sve pare

 • A gde su polutvrdi sirevi krava/ovca?
  A meki kozji sirevi?
  A kiselo mleko u zemljanoj posudi?
  A Boutari vina?
  (Sve ovo nije skupo!)

  Još dve napomene za sve paradajzovce:

  Jaja su nenormalno skupa i ako ne možete bez njih, ponesite karton.
  Mleko je takođe prilično skupo a vodeno je dozlaboga čak i u odnosu na najgora Imlekova, preporučujem da ponesete nekoliko trajnih.