Putopisi

Ada Bojana za obučene – hedonizam par excellence

Kada se pomene Ada Bojana prva asocijacija je nudizam. To je potpuno normalno obzirom da se tamo nalazi najpoznatiji FKK resort stare Jugoslavije. U ovom tekstu nećemo se baviti delom za nudiste obzirom da smo tamo već bili i detaljno opisali to iskustvo ( za opis klik OVDE ) već ćemo opisati onaj deo Ade o kome se ne priča puno (čak šta više se i ne zna puno), a realno je hedonizam par exellence.

Taj deo Ade i ja sam bolje upoznao tek ove godine kada sam tamo zakucao na par dana sa par prijatelja koji su hipstersko-hedonističkog karakternog sklopa. Proveli smo se…hmmm…pa verovatno jedan od najboljih provoda u poslednjih nekoliko godina.

Al da krenem redom…

Na kome delu Ade nije potrebno skidati gaće?

Kao što sam već pisao Ada je trouglastog oblika ograničena kracima Bojane. Desni krak je popularniji i potpuno je NEnudistički. Dakle, desna obala desnog kraka i leva obala desnog kraka, al najdalje 100metara od nje. Posle tih sto metara gaće dole.

Leva i desna obala desnog kraka Bojane

Leva i desna obala desnog kraka Bojane

Da pojasnim još malo – ako hoćete da boravite sa desne strane ne morate prelaziti mali mostić koji vas vodi na trougao nudista, dok ako zelite da boravite na levoj obali morate preći mostić, ući na nudistički deo i na prvom skretanju desno voziti do same obale Bojane. Ne napuštajte kola do obale kako ne biste morali da se razgaćujete.

Šta to nudi Ada za one koji tkaninom pokrivaju intimne delove?

Na levoj obali preporučujemo da obavezno posetite dve najpoznatije riblje čarde na Bojani – Ćićkovu čardu i Konoba kod Ranka. Oba restorana su neposredno uz ušće Bojane u more i obe izgledaju baš onako kako se očekuje da izgledaju čarde na tom mestu.

20150527_203226

Zauzmite poziciju na vodi, uživajte u prelepom pogledu, jedite vrhusnku riblju čorbu (2 evra porcija !!!!). Sve i da je najveća žega, to se iznad hladne Bojane ne oseti pa je uživanje u svakom momentu zagarantovano. Večernja varijanta je još i bolja, pa ako zaglavite na plaži do večernjih sati onda je čorba u čardama nešto što se ne sme propustiti uz zalazak sunca (naslovna fotka).

Konoba kod Ranka

Konoba kod Ranka

Osim klope, na levoj obali se nalazi i škola Kite Surfinga (nismo isprobavali) kao i deo plaže za obučene koji se graniči (razdvojen zidićem od trske) od plaže za golaće. Obzirom da trska nije spuštena skroz do peska možete kibicovati golaće ispod trske.

Šta je sa desnom obalom?

E taj deo je po meni još i bolji. A sve zahvaljujući fenomalnom plažnom baru Gecko. Pomenuti bar je onaj koji je najbliži obali Bojane sa najglasnijom muzikom u tom delu Crne Gore. Pravi pravcati Tropski bar. Znate onaj rad – neko vam kaže tropski bar, vi zatvorite oči i zamislite, i ta slika koja vam se prva prikaže zatvorenih očiju – e baš tako izgleda Gecko.

Gecko

Gecko

Šta je to sto Gecko izdvaja od ostalih barova?

Prvo, non stop je pun. U 12h, u 18h, u 03h izjutra, u 08h izjutra. Da , tako je – oni ne zatvaraju, rade non-stop. Ekipa koja se tamo okuplja je do jaja, nema nafuranih likova koji glume ludilo, sve je totalna opuštencija.

Ispred bara su indijanski vigmani koje možete koristiti – u svakom se nalaze jastuci, unutra je odlična hladovina tako da možete kuntati po ceo bogovetni dan. S tom napomenom što morate biti tamo barem u 9h ujutro da bi ste na vreme zauzeli vaš vigman.

Vigmani

Vigmani

Inače gazda bara je totalno kul lik pa je valjda u skladu sa tim i struktura gostiju. Nas je odeševio potezom što nas je pustio da iza bara raspalimo roštilj i gozbu obavimo u vigmanu. Čak nam je dao escajg i tanjire, uz uslov da konzumiramo piće iz kafića (bez prethodno definisane količine). Pri tome su mu cene u rangu prosečnog beogradskog kafića! Da ne pominjem da nas ni jednog momenta niko od konobara nije smarao u fazonu dal smo popili i kada ćemo novu turu da poručimo. A presedesmo tamo ceo dan (od 9h ujutro do 23h uveče). Znači totalna opuštencija!

Šta je sa smeštajem pitaće neko?

E to je tek posebna priča! Ona pozitivna naravno. Ne, nismo spavali na plaži, ipak smo sabili određene godine, mada da smo malo mlađi nije isključeno da bi smo i to probali.

Markova sojenica

Markova sojenica

Elem, mi smo rentirali sojenicu, na levoj obali, druga ili treća od Rankove čarde. Vlasnik sojenice je Marko (+382 69 06 550), definitivno osoba koja ima stila i ukusa jer ju je sredio onako kako samo iskonski hedonista može da je sredi! Cela sojenica je jedna prostorija, sa pet ležajeva (dva francuska i jedan dvosed na razvlačenje) i ogromnom teresom iznad reke sa stepenicama do vode. Sojenica je izuzetno prostrana, ima klimu, toalet, ogroman TV LCD, kuhinju sa frižiderom, šporetom, sudoperom i svim elementima koje jedna kuhinja treba da ima.

Pogled na ušće Bojane

Pogled na ušće Bojane

Na terasi iznad vode je baštenska garnitura i naravno veliki rostilj. Da li smo ga i ovde raspalili? Jok i nismo! Inače, cena rente sojenice na dan je 80 evra i vredi svaku paru. Marko je totalno kul lik, nije smarač koji će vas obilaziti svakih pola sata da proverava da li ste ne daj Bože nešto sjebali tokom boravka tamo.

I poslednja stavka – more

Pravo da vam kažem, na sve liči samo na more ne liči. Kupali smo na po 100-tinak metara levo i desno od ušća Bojane. Voda je hladna, zamućena i slatka. Kao da se kupate u Savi. Ako želite da osetite salinitet i da se ne smrzavate u vodi u julu na 38*, onda je potrebno da se odaljite barem 500 metara od ušća.

Šta reći za kraj?

Sve ovo gore opisano će vas oduševiti samo u slučaju da niste fensi komformista sa karakternom crtom snoba koji u životu priznaje samo all inclusive ili mašta da na Jazu ili Kamenovu ima prvi red ležaljki uz vodu.

Ako ne patite od toga, a pri tome ste dovoljno kreativni da sami sebi organizujete provod uz dobru ekipu, žicu za rostilj, pecaljke za ribolov, ‘ladne limenke piva – ovo je onda pravo mesto za vas!

Lanterna v2
Previous post

Mobil Home - kao opcija smeštaja u kampu

20150801_145727
Next post

Biciklom oko Kasandre (Halkidiki, Grčka)