Kafane i kafići

Alternativa (Autokomanda – Beograd)

Za sve ljubitelje dobre klope ovo je naprosto mesto koje se ne sme zaobići. Nalazi se na Autokomandi, ulica Zvečanska, malo uvučen zbog sopstvenog parkinga.

Osoblje neverovatno ljubazno, gazda Rade skoro uvek tamo, vrlo fin i prijatan čovek koji će uvek pozdraviti sve goste na ulazu i popričati na kratko sa redovnim mušterijama. Time će učiniti da se osećate kao kod svoje kuće.

Ambijent je mnogo lep, mada se ne može definisati da li je u pitanju fensi kafana ili restoran koji u svojoj duši teži da bude kafana. Nema žive muzike, ali zato puštaju finu diskretnu sa ozvučenja (vrlo često instrumentale filmske muzike).

Atmosfera je vrlo prijatna iako uglavnom srećem poslovne ljude.  Npr za mene je ova kafana idealna kada želim sa nekim poslovnim prijateljem da se opustim i uživam u klopi. Dakle ovde ne dovodim poslovne prijatelje sa kojima ugovaram neku saradnju već više kao da ‘nazdravimo’ dobro urađenom poslu ili neposredno pre toga ugovorenoj saradnji. Imam utisak da i drugi gosti mahom dolaze iz istog razloga jer se ta relaksirana atmosfera oseti od stola do stola.

Da se vratim na najbitnije – tj klopu jer ovde se bukvalno jako dobro jede.

Kao aperitiv uvek popijem jednu domaću dunju. Ne znam ko im je dobavljač dunje, ali je godinama ista i primetno bolja i drugačija od ostalih kafanskih. To su uostalom primetili i svi moji gosti koje sam dovodio pa je iz tog razloga toplo preporučujem.

Posle dunje i dalje se ne odvajam od domaćih proizvoda, ali sa pića prelazim na nešto drugo :) Domaća bistra supa sa rezancima je bukvalno onakva kakvu ju je meni moja mama kuvala nedeljom. Pa još kad stavim dosta bibera da mi suze oči, odma’ znam da je u pitanju ono pravo.

Posle supe  obično poručim predjelo i to brizle! Ovde su fenomenalne. To će vam uostalom i konobar reći. Uvek uzimam pola porcije da se ne bih zasitio. I onda prelazak na glavno jelo.

A za glavno jelo u ovoj kafani možete svašta nešto jesti a da je mnooogo dobro. Naravno, nije baš sve mnogo dobro, ali ono što ću izdvojiti je za olimpijsku medalju:

- škembići u saftu (ili na buzaru kako ih još ovde zovu). Možete probati i pohovane, nisu loši, ali u saftu su vrh vrhova. Moram da napomenem da se apsolutno ne osete ni na kakav miris niti ostavljaju neki zadah karaktističan za iznutrice. Dakle slobodno možete da se ljubite posle škembića.

- pivske i dimljene kobasice – mislim da bi im u Minhenu na Beer festu zavideli na istim. Sad dok pišem ovo krče mi creva kad pomislim na njih

- mala Šajina pljeskavica – jedan od specijatite kuće, po meni najbolja restoranska pljeskavica u gradu, odličan ukus uz napomenu da je prošarana lukom koji joj daje neverovatan šmek

- teleći bubrežnjak – e ovo je nešto što sam samo ovde možete probati, nestvarno je dobro. Nije kuvano meso već pečeno i prošarano bubrezima i diskretno prošarano onim masnim delom koji ide oko bubrega. Neverovatno ukusno jelo! Ovo obavezno mora da se proba jer ne postoji osoba koju sam doveo i koja je probala bubrežnjak a da se nije oduševila

- kolenica u kupusu, sigurno u top 3 prva mesta u gradu, ako ne i br. 1. Uz navedena jela uglavnom pijem točeno pivo koje se ovde dosta troši i uvek je u principu sveže.

Napomena: kao najbolji pokazatelj kvalitetno spremljenog mesa neka posluži činjenica da ni jedan roštiljski artikl ne služe sa prilogom. Da, dobro ste razumeli, svaki prilog poručujete zasebno. Ekipa sa kojom ja dolazim skoro nikad ne poručuje nikakv prilog, jer je meso toliko ukusno pripremljeno da bi svaki član herbarijuma naknadno stavljen u tanjir bio samo nužno zlo koje bi naružilo ukus mesa. Dakle nema potreba poručivati pomfrit, grilovano povrće i slično. Ovde se jede najbolje spremljeno meso na svetu.

Ovo je u principu nekih pet favorita za koje se ja odlučujem kada odem kod njih. Napominjem da postoji još dosta dobrih, ali kad ovo probate u Alternativi, teško da ćete negde tražiti bolje. Ako dolazite u ekipi sa nekoliko prijatelja gledajte da uvek poručite mix na ovalu jer je greota ne probati sve.

Što se tiče cena – škembići u saftu za dvoje, sa po tri pića po osobi su negde oko 2.500 dinara, dakle nije jeftino, al’ u poređenju sa drugim, nije ni skupo. Cene ostalih artikala ne znam napamet, jer svaka poseta Alternativi povuče za sobom i nezanemarljivu količinu dunje i točenog piva, pa računi ne deluju baš realno.

Za kraj, kad je Alternativa u pitanju – stvarno nema greške!

kopaonik01
Previous post

Ski report - Kopaonik (januar 2013)

IMG-20130119-00428
Next post

Kafana Pustolov (Stari Banovci)

  • Pingback: Škembići u saftu - nemagreske.com ()

  • Pingback: Kafana 'Dva Brata' (Zaječar) - najbolji gurmanski škembići koje sam jeo - nemagreske.com ()

  • Dragan

    Upravo sam zvao ovaj restoran jer mi se bas jedu skembici. Nemaju skembice a kaze da retko imaju i druga kuvana jela ;-)

    • Zoster

      Poslednjih dve godine kod njih redovno jedem skembice i ni jednom mi se nije desilo da ih nije bilo. Pre tri dana sam bio i imali su gurmanske, a la mosa i pohovane skembice u ponudi. Ti ili si najveci baksuz pa se bas zadesilo da ih nemaju ili si oozvao pogresan broj. Sto se tice kuvanih jela- ne znam kakva je ponuda jer se tamo i ne ide zbog kuvanih jela osim tokom zime kada se ide na kolenicu s kupusom.