Hrana i piće

Aperol Špric

Prvi put sam čuo za Aperol spritz prošle godine od fensi koleginice. Znate ono – miiiislim, ja pijem samo aperol špric mislim ovoo onooo, ahaaa, mislim jbt to piju svi Italijani, mislim dabome, jeeee.

Pa kad je već tako, mislim ono dabome, jbt, ajd onda i mi da probamo. Da i mi budemo k’o Italijani.

I mogu reći da je piće odlično. U pitanju je aperitiv, osvežavajuć, koji se ne mora piti samo pre jela već i uz popodnevnu kafu.

Šta je u stvari ovo piće?

Aperol špric predstavlja mešavinu tri pića – Aperola, Prosecco-a (u daljem tekstu po srpskom -Proseko) i soda vode (bar bi trebalo). Međutim, kako su mi na raznim mestima konobari objašnjavali, često se umesto Proseka dodaje obično belo vino, umesto sode kisela voda, a nekad čak i ne dodaju belo vino već kombinuju aperol sa kiselom vodom.

E sad, kakav Aperol Špric ćete popiti tj gde ćete ga poručiti ostavljam vama na izbor, a ono što bih vam ja sugerisao je kafe Ceger ili neki kafić tog ranga.

Samo piće ima 11% alkohola, izuzetno je pitko, mada prvi srk neodoljivo podseća na onaj medicinski ukus dečijih sirupa, na koji se vaše nepce navikne već tokom prve čaše. Posle toga, svaka sledeća čaša  klizi  sama od sebe. Kriška pomorandže i led su neizostavan deo dekora.

Kao što rekoh, ja sam konzumirao špric ili uz popodnevnu kafu ili kao aperitiv pred ručak, međutim kada sam bio nedavno u Italiji, primetio sam da ga tamo dosta piju uz jutarnju kafu. Pomalo je čudno, al kad jednom probate… mmmmmmm…

Sa prvim višim temperaturama ubacujem ga na svoju listu osvežavajućih pića, a na vama je da na bazi ove preporuke odlučite da li ćete i vi uraditi isto.

naslovna
Previous post

Taverna SAT (Novi Sad)

k1
Next post

Restoran Institucija (Bežanijska kosa)