Automoto Uncategorized

Brzi Polovnjaci: Subaru Impreza WRX STI (Mk2; 2006)

Sedim za tastaturom, kanim se da počnem da kucam, ali ne ide. Ruke i dalje drhte, srce i dalje kuca kao ludo. Kroz krv i dalje struji nenormalna količina adrenalina izlučena tokom vožnje koja je završena još pre pola sata…

Istina je da znam i za jače i za brže. Ali ne i za brutalnije. A ovo je krajnje brutalan automobil: Subaru Impreza u svom najmoćnijem pojavnom obliku: WRX STI. Sve i da nema ovih obeležja, njena plava boja, zlatne felne, rupčaga na haubi, spojlerčina na gepeku i ogromni izduv nedvosmisleno ukazuju na njeno poreklo i karakter koji ne krije, već otvoreno pokazuje.

20160506_195224

Impreza s boka

Posle Lancie Delte Integrale, Impreza WRX STI je zasigurno najveća reli ikona svih vremena. Od četiri generacije koliko ih se proizvodilo od 1992, prva i druga su ostavile najdublji trag kako u reli takmičenjima tako i kod uličnih trkača i tjunera. Za razliku od prve generacije Impreze koja se punih osam godina proizvodila skoro nepromenjenog dizajna, druga je tokom sedam godina doživela dva ulepšavanja: prvo, već posle godinu dana (koje je realno i bilo potrebno) i drugo, 2005-te ne baš potrebno, al ajde, nema veze, barem nije odmoglo.

Upravo ovaj model, 2-i fejslift 2-e generacije nedavno je došao u posed drugara čiji automobil danas predstavljamo. Na pitanje šta te je to privuklo kod njega, odgovara kratko: široki blatobrani, 4 puta 4, reli, Ken Blok… Ni kraćeg odgovara ni boljeg i jasnijeg objašnjenja.

20160506_195410

320 konja

Dorađen u odnosu na fabričku varijantu uz pomoć ProDrive-a: čip tjuning, amortizeri, ručica menjača, vodeni sprej za hlađenje intekulera i štelovanje diferencijala čine da ovaj motor od 2,5 litre isporučuje oko 40 tak konja više od fabričke varijante i sa 4×4 pogonom obuvenim u Bridgstone Potenza narezane slikove leži u krivini tako da imate utisak da će vam deo mozga iscureti kroz suprotno uvo u temenu krivine.

320 konja čini da Impreza poteže do 100km/h za manje od 5 sekundi što ga maltene čini komparabilnim sa motorima ne samo po ubrzanju već i po zvuku koji je … ma neviđeno dobro urađen!!! Boxer od 2,5 litra u kombinaciji sa ProDrive izduvom objasnio šta je pravi sportski zvuk.

20160506_195319

Ovde bljujem vatru

A to je onaj tip zvuka koji podseća na grmljavinu u daljini koja se sa dodavanjem gasa povećava, ali nikada tako da vam vožnju učini neprijanom već da vas podseti da barem još malo dodate gas. Kao i famozni spojler na gepeku – ne znam koliko je efikasan u funkciji vožnje, ali u funkciji da vas naloži dok ga posmatrate u retrivoziru pandan mu jedino može biti samo prelepa ženska noga na visokoj štikli i u halterima.

Jedino što na ovom autu može da zaseni ubrzanje i ležanje je kočenje. Kod prvog naglog prolete mi kroz glavu rečenica čuvenog Vlade, mehaničara iz Mirijeva, posle njegove vožnje STI-a pre par godina, a koja glasi: ma nije to kako on ide, već koliko dobro koči! I zaista, ne da koči, nego očne jabučice ispadaju iz duplje kad se naglo stisne kočnica. Ukopavanje u mestu je neminovno!

20160506_195234

Brembo objasnio

Koliko je ceo ovaj dobro ukomponovan najbolje govori činjenica koje smo postali svesni tek na samom kraju vožnje – sa sve silovitim ubrzanjima, prolascima kroz krivine koja prkose zakonima fizike i kočenjima koja su nas podizala sa sedišta, ni jednom, ali ni jednom nismo čuli škripu guma ni osetili proklizavanje! A da smo sve to radili sa iole normalnim autom, ne da bi škripali i cepali gume na sve strane nego bi se barem tri puta prevrnuli u krivini.

I za kraj šta reći nego se vratiti na početak – kao što rekoh Impreza nije najjači auto koji znam, ali je definitvno auto kojeg na bilo kojoj brdskoj stazi ni jedan od tih koje znam ne bi pobedio. A vozio sam i one od preko 450 konja…

20160422_154930v1
Previous post

Brzi polovnjaci: Mini Cooper S (R53; 2002)

wpid-1290167866_caravan
Next post

Kampovanje Kamp Prikolicom