Linkovi i saveti

Cirkular (BeoStarGym)

Šta je cirkular i po kom principu funckioniše?

U pitanju je kružni tip kardio treninga koji se sastoji iz dva bloka od po 30 minuta. U okviru svakog bloka izvodi se tri kruga od po deset vežbi.

Vežba se bez tegova: sklekovi, leđnjaci, čučnjevi, trbušnjaci ili u kombinaciji sa laganim težinama: biceps pregib sa 10 kg, čučnjevi sa medicinkom, vežbe za deltoide sa bućicama od po 2kg…

Svaka vežba se ne meri po broju ponavljanja već vremenski, pauza između dve vežbe iznosi 5 sekundi, između dva kruga 1 minut, a između dva bloka 5 minuta. Vežbe se razlikuju između dva bloka.

Ajd’ još malo da pojasnim kroz primer: trening počinje tako što u prvom krugu od deset vežbi jedna vežba traje 30 sekundi, a pauza 5. Npr započinjete sa 30 sekundi trbušnjaka, pa pauza 5 sek, pa 30 sek. sklekovi, pa pauza, 30sekundi čučnjevi i tako dok ne zvršite deset vežbi. Posle desete vežbe pauza je 1 minuta, i posle te pauze započinjete drugi krug. Sada jedna vežba traje 25 sek. uz napomenu da trener od vas zahteva povećanje inteziteta. U trećem krugu, svaka vežba traje svega 15 sekundi uz maksimalni intezitet tokom rada.

Posle trećeg kruga i pauze od 5 minuta, trener vam zadaje set od deset novih vežbi koje izvodite po istom principu kao u prethodnom bloku.

Iako na prvi pogled deluje komplikovano u principu je vrlo jednostavno uz napomenu da je trener sve vreme tu sa vama kao i ostali vežbači tako da nema šanse da pogrešite u izvođenju.

S druge strane, sa aspekta inteziteta, može se činiti vrlo lako iako uopšte nije naivno. Po mojoj proceni potrebno je imati barem mali nivo kondicije da vas upala ne bi razvalila narednih nekoliko dana. Obimno znojenje je neminovnost, ali zato se od jednog do drugog treninga osećate itekako utegnuto i puni snage.

Za one koji mogu da odvoje vreme za 3 treninga nedeljno, preporučujem kombinaciju 2x cardio box plus 1x nedeljno cirkular, dok onima sa solidnom kondicijom čak i dva cirkulara sa dva boxa ne bi bilo na odmet. Uz napomenu da se petkom box nadovezuje na cirkular što bi značilo dva sata u kontinuitetu :)

Kakvi su moji utisci?

Ja sam prezadovoljan! Zbog obaveza najčešće dolazim 2x nedeljno, nekad oba puta box nekad kombinujem sa cirkularom. Kada sam počeo da dolazim pre dva meseca, noge su mi zbog biciklizma bile u solidnoj kondiciji za razliku od gornjeg dela tela koji je bio u zaostatku za kondicijom nogu.

Međutim, posle 2 meseca redovnih vežbi efekat je poprilično vidljiv: ruke su mi ojačale, obim nadlaktice se povećao u obimu za 2 cm, stomak dodatno zategnuo i smanjio u obimu za 2-3cm. Ramena zategnuta, oblikovani deltoideusi(rameni mišići)… Snaga? Pre nekoliko dana legnem na benč klupu i uradim seriju od 8 ponavljanja sa 80kg. A ne pamtim kada sam poslednji put vežbao u teratani.

Sve u svemu, kao što rekoh, ja sam PREZADOVOLJAN! Da ne zaboravim- na cirkularu je mogućnost povrede svedena na minimum!

P.S. Treninzi cardiobox i cirkular organizuje BeoStarGym, box je utorkom i petkom u 21h, cirkular sredom u 18h i petkom 20h (novembar 2013)

193652706251825ae591810828360685_orig
Previous post

Domaće pite Fofa

catez_naslovna
Next post

Terme Čatež