Automoto Linkovi i saveti

Do Grčke alternativnim graničnim prelazima

S obzirom da smo ušli u mesec jul kada su tradicionalno najveće gužve na graničnim prelazima, rešili smo da  proverimo koliko dugo se čeka na alternativnim graničnim prelazima kada je odlazak u Grčku u pitanju.

Test smo radili dva vikenda za redom: petkom/subotom smo išli za Grčku, a vraćali smo se nedeljom oko 12h. U oba pravca koristili smo samo granične prelaze: Prohor Pčinjski i Dojran.

I evo kako je to izgledalo:

ODLAZAK ZA GRČKU

  1. Prohor Pčinjski
Pogled na manastir

Pogled na manastir

do graničnog prelaza se vrlo jednostavno dolazi – sa novog autoputa se isključujete kod Vranja. Zatim vozite starim putem oko 10-tak kilometara paralelno sa novim autoputem. U selu Davidovac skrenite levo prateći putokaz za Prohor. Prvih nekoliko kilometara vozite lagano kroz naseljena mesta zbog radarskih kontrola naročito u zoni škola. Posle sela Klenike nailazi uspon od par kilometara uz brdo pa spust niz isto sa oštrim i uskim krivinama. Moguća je rizla uz bankinu pa zato budite oprezni na ovom delu! Po spuštanju i prolasku pored manastira ukazaće vam se granica. Svaki put kada smo ovuda prolazili (petak popodne oko 18h i subota ujutro u 7h) nije bilo žive duše. Prelazak obe granice trajao je kraće od 10 minuta. Po ulasku u Makedoniju vozite lokalnim putem i kroz 20-tak kilometara se uključujete na polu-autoput. Zatim vozite još 10-tak kilometara i uključujete se na glavni autoput za Solun neposredno pre prve naplatne rampe kod Kumanova.

Vranje - Prohor

Vranje – Prohor

Ukupna kilometraža ovim pravcem od Vranja do Kumanova je oko 10 kilometara duža od prelaza preko Preševa. Vožnja ovom rutom traje oko sat vremena uključujući i čekanje na granici. Nasuprot tome, ruta preko Preševa je duga 63 kilometara. Čekanje na graničnom prelazu Preševo može biti minimalno, ali može i da potraje.

  1. Dojran – kada se prođe Demir Kapija i kada autoput ponovo postane magistralni prema Gevgeliji, posle nekoliko kilometara nailazite na prvo isključenje za Dojran. Od isključenja do Dojrana imate 35 kilometara lokalnog puta. Sve je dobro obeleženo i nema šanse da se desi greška u pronalaženju. E sad, ovde je situacija malo kompleksnija na granici: možete čekati 10 minuta ukupno na oba prelaza, a možete čekati i dva sata. Prvi put (subota oko 9h ujutro) smo čekali sat vremena na Makedonskoj i oko 15 minuta na grčkoj. Drugi put, petak 20h uveče, čekali smo sve ukupno na obe granice manje od 10 minuta. Kada uđete u Grčku preko Dojrana do Soluna ima oko 80 kilometara. Ako vas put vodi ka Halkidikiju/Asprovalti/Tasosu uštedeli ste 20 kilometara u odnosu na prelaz Evzoni.
Na grčkom delu prelaza

Na grčkom delu prelaza

Ako je verovati ljudima iz policije i carine – Dojran valja koristiti vikendom samo u periodu 22h do 06h ujutro. U intervalima od 6h ujutro do 22h mogu vas zadesiti gužve sa po dva sata čekanja.

POVRATAK IZ GRČKE

  1. Dojran – ako idete sa Halkidikija dovoljno je da po ulasku u Solun pratite putokaze za Kilkis koji će vas dovesti do putokaza za Dojran i pravac prema granici. Nema šanse da promašite. Vraćali smo se oba puta nedeljom u prepodnevnim/ranim poslepodnevnim časovima i bukvalno nismo sretali nikog na granici.
Solun - Dojran

Solun – Dojran

2. Prohor Pčinjski – posle poslednje naplatne rampe u Makedoniji u povratku prođete isključenje za Kumanovo (dakle tu se ne       isključujete) pa se isključite na sledećem izlazu posle par kilometara – za Krivu Palanku. Vozite 10-tak kilometera poluatoputem i skrenete levo kod putokaza za Prohor. U povratku, kada god da smo išli, a ovaj put koristimo vrlo često zbog poslovnih obaveza u Skoplju, nikada nismo čekali na granici.

Za kraj da rezimiram: u pravcu ka Grčkoj praviti kombinaciju Prohor/Gevgelija, u povratku ka Srbiji kombinaciju Dojran/Prohor.

p.s. Imajte u vidu da je ovo pisao neko ko voli da vozi i ko između opcija sat vremena čekanja na granici i sat vremena vožnje bira opciju sat vremena vožnje. Analiza je rađena vikendima kada su po pravilu najveće gužve.

Balkanska minijada
Previous post

8.Balkanska Minijada (30.Jun-03.Jul; Beograd)

tanjirpasta
Next post

Sam u kujni – Testenina u vinu sa buđavim sirom