Putopisi

Gardaland Park (Italija)

Zabavni Park Gardaland je najpoznatiji italijanski zabavni park koji postoji ravno 40 godina. Nalazi se na obali jezera Garda i vrlo je česta destinacija turista sa naših podneblja.

Udaljen je od Beograda 895 km, od Venecije 141 km, od Milana 147km, od Modene 115 km. Nabrajam sve ove gradove jer su relativno blizu, pa ako se rešite da posetite Gardaland, šteta je bar ne obići usput Veneciju ili skoknuti do Modene i obići čuvene muzeje/fabrike Ferrari i Lamborghini.

Da se vratim na Gardaland – kao što rekoh nalazi se na samoj obali jezera Garda, između gradova Lazise i Peschiera del Garda. Ceo taj region oko jezera je PREDIVAN, pa ako se rešite da posetite Gardaland MOLIM VAS nemojte ponavljati grešku koju pravi masa naših turista – svrate do Garde na jedan dan u okviru kojeg posete Gardaland i zatim produže dalje za Milano ili već negde drugde. Na Lago di Gardi je toliko lepo i toliko stvari se može videti, da vam je naša preporuka da odvojite minimum PET dana za posetu Lago di Garda, a od tih pet dana jedan utrošite na posetu Gardalandu.

Colorado Boat

Colorado Boat

Pre nego što započnem opis samog parka, jedan osvrt na smeštaj – ceo taj region odiše turističkim karakterom pa raznoraznog smeštaja imate na izvol’te. Naša preporuka vam je Le Palme Camping (za opis kampa kliknite ovde ) koji se nalazi na 10 minuta pešačenja od zabavnog parka, a na samoj obali jezera. Do Parka stižete šetalištem uz obalu, a kamp je vrlo lep i uredan. Za one koji ne vole da kampuju, u okviru kampa mogu iznajmiti bungalov i na taj način rešiti svoj smeštaj.

Gardaland – često postavljanja pitanja

 • Kada otići? – Sredina aprila je idealna za posetu Gardalandu jer još uvek nema velikih gužvi pa nema ni čekanja u redu za uživanje u sadržajima (ne za kupovinu karte već za vožnje i zabave).
 • Kada i gde kupiti kartu? – Kartu za Gardaland smo kupili u Kampu gde smo bili smešteni. Cena karte je 30 evra po osobi (nema razlike u ceni za decu i odrasle). Kupovinom u kampu smo ostvarili popust od 8 evra po karti, a plus smo izbegli čekanje u redu. Dakle, kada rezervišete smeštaj na Gardi, proverite da li na recepciji vašeg hotela/kampa prodaju i karte za Gardu.
 • Koliko vremena je potrebno za obilazak? – Kultno pitanje. Ako nema gužve (kao što nama nije bilo) i ako izbegavate extremne rolerkostere (zbog male dece) potrebno je vam je minimum 8 sati.
 • Da li su sadržaji namenjeni različitim uzrastima? – Apsolutno da. Od bebećih ringišpila do ekstremno adrenalinskih rolerkostera. Naš opis će obuhvatiti sadržaje za decu uzrasta od 6 do 10 godina.
 • Da li Sea Life Akvarijumi pripadaju sadržaju Garde? – Tehnički da, ali karte za akvarijume kupujete posebno (u okviru Garde), s tom napomenom da se akvarijumi nalaze van ograđenog dela Gardalanda – 300 metara dalje, na suprotnoj strani parkinga.
 • Ima li klope tamo? – Ima, ali preporučujemo da sa sobom ponesete sendviče i sokove, jer sve možete uneti u Park. Ako planirate tamo da jedete, računajte da je brza hrana u Parku blagi očaj, a cene tiha jeza.
 • Neki kažu da je esktra, neki kažu da je s..nje. Vredi li ići? – Nama je bilo VRH! Super smo se proveli!

Gardaland – sadržaji:

mappa2010

Svi sadržaji su kategorizovani na sledeći način:

 1. Adrenalin – na karti koju dobijate, markirani su crvenom bojom i uglavnom su u pitanju rolerkosteri
 2. Fantazije – sadržaji namenjeni daci mlađeg uzrasta poput: 4D projekcija, mini rolerkostera, bržih ringišpila…
 3. Avanture – različiti tipovi sadržaja opet namenjenih deci – rolerkosteri u vidu rečnih korita, vožnje po vodi u gusarskim pećinama, vožnje tunelima piramida…

Gardaland – sadržaji koje smo mi obišli i koje preporučujemo vama ako imate decu našeg uzrasta (6 do 10 godina):

Magic House

Magic House

 1. Magic House – markirana kao crvena (adrenalin) magična kuća je mesto gde slobodno možete povesti klince. Fenomelna iluzija koja će u jednom momentu i vas same zbuniti u toj meri da nećete znati gde je pod, gde tavanica, da li ste okrenuti naglavačke ili sedite normalno. Ne propustite priliku da je obiđete.
 2. I Corsari – (avantura) gusarski brod u čijem potpalublju se nalazi splet kanala sa mnoštvom mrtvih gusara, kostura, zakopanog blaga… Dok se vozite čamcima kroz kanale gusari sa svodova pećina će mahati mačevima prema vama, uživaćete u borbi gusara protiv vojske sa sve topovskim đuladima koja padaju pored čamaca i prskaju vas vodom. Klinci bili oduševljeni!
 3. Ramses – (avantura) vrlo sličan koncept kao gusarski brod, s tom razlikom što vagonima putujete kroz piramidu u čijoj utrobi ubijate vanzemaljce iz laserksog oružja koje dobijate u vagonima. Nije loše, ali gusarski brod je bolji.
 4. Peter Pan – (fantazija) na prvi pogled bebeći ringišpil, ali kad ga zavrti ne bude vam baš svejedno. Odlično za klince kao uvertira za eskstremnije stvari.
 5. Ortobruco tour – (fantazija) dečiji rolerkoster koji baš piči! Klinci oduševljeni!
 6. Kaffeetassen – (fantazija) luda vožnja za po šestoro u ogromnim šoljicama kafe! Čak i nama matorima se vrtelo u glavi.
 7. Colorado boat – (avantura) e, ovo nam je bilo vrh! Vožnja improvizovanim rečnim koritom u balvanu posle koje ćete biti morki do gole kože (obavezno kupiti kabanicu po ceni 1 evro, koju čuvajte do kraja jer ima još vožnji tokom kojih ćete biti poprskani). Ludačka spuštanja niz reku sa uletanjem u dublju vodu na ravnim segmentima dok vas prolaznici prskaju iz vodenih topova pored korita.
 8. Jungle rapids – (avantura) još jedna vožnja po vodi, ovaj put po brzacima u blizini vulkana. Nije loše, ali nema tog uzbuđenja kao kod Clorada (potrebne kabanice)
 9. Fuga de Atlantida – (avantura), takođe vožnja čamcem po vodi, sa padom na pojedinim mestima koji su u rangu ekstremnih tobogana! Uživanje u Atlantidi (kako je oni zamišljaju) definitivno će biti prožeta adrenalinom jer vožnja čamcem uopšte nije naivna!
 10. Mammut – (avantura) retro rolerkoster u fazonu vozova sa divljeg zapada, koji je na granici da bude ozbiljan rolerkoster. Od svih stvari kojim smo se vozili, ovo je jedino od čega su se klinci ufrčili. Ali su na kraju ipak tražili još jednu vožnju.
 11. Flying island – (fantazija) leteće ostvro sa kojeg se vidi panorama čitavog parka. Ne znam tačno na koju visinu vas podiže, ali da je nisko – nije! Odlično za dobre fotke.
 12. L’era Glaciale – (fantazija) bioskopska predstava Ledenog doba u trajanju od 15 minuta u 4D tehnologiji. Super stvar da malo odmorite noge.
Fuga De Atlantida

Fuga De Atlantida

Dok šeteta od jednog do drugog zabavnog sardržaja proćićete kroz selo/repliku Divljeg zapada, gde ćete se slikati sa šerifom, možete popiti piće u lokalnom Saloon-u, pucati iz laserskih pušaka. Na gusarskom brodu smo naleteli na predstavu sa brojnim akrobacijama koje su izvodili gusarili…

Na čemu se nismo vozili:

 1. Oblivion (The Black Hole) – vertikalni pad u ambis
 2. Raptor – rolerkoster inspirisan Parkom iz Doba Jure
 3. Blue Tornado – joše jedan ludilo rolerkoster
 4. Magic Mountain – rolerkoster
 5. Sequoia adventure – rolerkoster
Blue Tornado

Blue Tornado

Mislim da su rolerkosteri urađeni vrhunski jer deluju i više nego ekstremno. Da budem iskren – čak i da nisam bio sa klincima čisto sumnjam da bi se vozio (valjda se želja gubi sa godinama). Možete misliti koliko su ekstremni kad se vrisak sa njih čuje i po nekoliko stotina metara dalje – prvo smo se pitali šta je u pitanju dok nismo skontali da adrenalinski ovisnici urlaju iz petnih žila.

Obratite pažnju na ponudu svega i svačega u parku jer su mogućnosti da potrošite pare – neograničene. Svaki događaj je osmišljen tako da kada napuštate scenu izlazite direktno u prodavnicu suvenira koja je tematski vezana za događaj. Npr. kada gusarski čamci pristanu po izlazu iz pećine, to čine u prodavnici suvenira gde možete kupiti sve što ima bilo kakve veze sa gusarima- od mačeva, preko kapa i poveza preko oka, pa do šolja pepeljara itd. I tako na svakom mestu.

Jungle Rapids

Jungle Rapids

Fotografisanje – naravno dozvoljeno je sve od aparata preko GoPro kamera. Ono što bih napomenuo je opcija da aktivirate popust kada uđete park i da onda kupujete njihove fotografije dok vas slikaju na ekstremnijim sadržajima. Ne znam cenu tog zadovoljstva jer smo se mi zadovoljili našim GoPro snimcima.

Sea Life Aquarium – karte za Sea life možete dokupiti u Gardalandu po ceni od 5 evra po osobi (uz uslov da ste tog dana kupili kartu za Gardaland). Tako kupljenu kartu za Sea Life ne morate iskoristiti odmah – možete doći sutra samo u Sea Life. On se nalazi oko 300 metara od Parka, na drugom kraju parkinga. Iskreno nas nije oduševio jer smo očekivali da je mnoooogo veći. Jedino što se klincima svidelo je što su videli ajkule po prvi put u životu.

Za obilazak Sea Life-a, sa zadržavanjem na ajkulama, trebalo nam je 20 minuta. Da ne bude zabune – u okviru Sea Life-a postoji mnogo akvarijuma različitih dimenzija sa puno različitih vrsta riba. Deo sa ajkulama i ražama je onaj jedan veliki akvarijum koji se navjiše reklamira. Ako ste pravi ljubitelj riba, uživaćete sigurno barem dva sata, a ako ste samo zbog ajkula u velikom akvarijumu – to je onda 20 minuta akcije.

Sea Life

Sea Life

Šta reći za kraj?

Da li vredi otići? Apsolutno da.

Da li bi otišao ponovo? Naravno, ali za koju godinu, kad klinci porastu i skupe hrabrost za vožnju ozbiljnijim rolerkosterima.

le-palme_002
Previous post

Le Palme Camping (Lago di Garda, Italija)

malcesine-1
Next post

Lago di Garda (Italija)