Outdoor

Izletište: Bela stena (Dunav, Pančevo)

Iskren da budem, do pre neki dan nisam ni čuo za Belu stenu. Kada me je prijatelj pozvao prošle nedelje da zapalimo tamo na roštilj, uputio sam mu blago teleći pogled.

Kako bre ne znaš gde je to? –usledio je odgovor. Pa ceo grad zna za to mesto. Tamo ti je najbolja peščana plaža na Dunavu.

Zahvaljujući prelepoj sunčanoj septembraskoj suboti, juče prepodne uputismo se tamo. Oko 20-tak minuta vožnje čamcem trebalo nam je od ušća Save u Dunav do špica Bele stene. Da ne bude zabune – vozili smo se čamcem sa svojih 60 konja, ali ne preterano brzo.

Plaža

Plaža

Odmah da napomenem – već na prvi pogled bio sam u potpunosti oduševljen!

Dakle šta je Bela stena?

U pitanju je rečna ada na desnoj obali Dunava kod Pančeva. U odnosu na ušće Save u Dunav, nalazi se nizvodno na oko 10-tak kilometera udaljenosti. Ovo predivno ostrvce poznato je po vikendicama, restoranima, prelepoj peščanoj plaži, hladovini i netaknutoj prirodi.

Al ajd da krenem redom.

Plaža

Poprilično velika, prelepi stini beli pesak, čista, uredna. Na prvom delu plaže nema hladovine, ali je ostatak plaže pa i ostrva pod debelom hladovinom.

Ispred plaže ulaz u vodu je postepen, može se skoro desetak metara ući u vodu a da vam je ona i dalje do struka. Ipak, treba obavezno voditi računa o deci, jer u pitanju brza i relativno opasna reka, gde se u dubljoj vodi ne vidi tačno gde je kraj plićaka pa čak i ako deca znaju da plivaju a ’upadnu’ u rupu gde počinju dubine, voda može da ih ponese nizvodno.

Plaža again

Plaža again

S druge strane, treba voditi računa i o pristajanju čamcem- nikako pravo na sprud, već prići sa strane, obavezno sa podignutim motorom poslednjih desetak metara pa dodati veslima ako je potrebno. Ja sam onako seljački, skočio u vodu do struka i dovukao čamac do obale.

Kažu da je preko leta skoro nemoguće pronaći mesto u hladovini, dok se na peščanom delu još i nađe. Ako planirate peščani deo, nikako ne krećite bez suncobrana. Sada u septembru, nije bilo gužve, možda sve ukupno stotinak ljudi. Svako sa kompletnom opremom za plažu plus žica za roštilj. Ako nije bilo raspaljeno 20tak komada vala nije bio ni jedan.

Plaža po treći put

Plaža po treći put

Restorani

Klasični oni rečni sezonski restorančići kod koji se uglavnom sve svodi na baštu. Dva komada su radila kada smo bili tamo, ne znam šta sve imaju od klope u ponudi, ali znam da je na jednom bila reklama za čorbast pasulj. Dakle, oni koji nemaju nameru da nose hranu neće umreti od gladi. Pretpostavljam da je riba i riblja čorba sastavni deo ponude. Cene nisam proveravao.

Restoran, kafanica, taverna ili več nešto četvrto

Restoran, kafanica, taverna ili več nešto četvrto

Vikendice

Dok ste tamo, obavezno prošetajte i obiđite vikendice. Nema prostornog uređenja, sve je manje više razbacano, improvizovane stazice vode između kućica. Sve u svemu mene je sve to asociralo na neki hipi geto (valjda sam previše pod utiskom onih sojenica na Savi na potezu od blokova do Ostružnice). Ali u tome je i draž. Neke od njih su i na prodaju. Jedna koja mi se dopala cenjena je 12.000 evra. Iskreno, mislim da je 5.000 mnogo.

Vikndice

Vikndice

Da zaključim – restorani i vikendice su mi bili simpatični, ali ne bi samo zbog njih došao ponovo. S druge strane – plaža, roštilj, ceo ambijent je apsolutno vrhunski. Klinci su toliko uživali da smo u jednom momentu pomislili da će ladno da dođu i da nam kažu da im je ovde lepše nego na moru. Onaj moj stariji je čak počeo da viče ’Tata, tata, opet sam našao školjku u moru’. ’Nije more sine, ovo je Dunav’.

Iskreno, u povratku kući žena i ja smo ozbiljno počeli da razmišljamo da dogodine, kad počne sezona kupanja, jedan vikend kampujemo tamo.

p.s. za one koji nemaju svoj prevoz, do Bele stene mogu stići iz marine u Višnjici i Pančeva

64819a88a49250eae1e9318a71fe075a
Previous post

Bezalkoholno pivo: Pro et Contra

20150920_205551
Next post

Dečija igraonica Beogradić

  • živko

    Ja sam veliki ljubitelj Bele Stene i godišnje (leti) odem po par puta.Upravo je tako kao što ste opisali. Krasno je divno je.Kada se čamcem iskrcate kod onoga kamenja -ispred Vas imate jedan restorančić kojeg vode dva penzionera .Pravi su majstori za spremanje ribe na tanjirači Nisam doživeo suton na B.S.,jer morate brzo preći čamcem na obalu- kada več zađete u šumu do ceste za Beograd -već je mrak.