Kafane i kafići

Kafana Potkovica (Vračar)

U širem centru Beograda, na Vračaru, mala ušuškana kafanica… Poznata je po specijalitetima od konjskog mesa. A i po guščijoj džigerici, i to s’ belim lukom. Relativno mala, vrlo intimna. Stolovi minijaturni i veoma blizu jedan drugog, te ponekad imate utisak da sedite za istim stolom sa ekipom do vas. Kafana Potkovica je idealna da dođete sa drugarom i dve cure koje muvate, jer ste toliko zbijeni, da je kontakt prosto neminovan. To je velika prednost ove kafanice, jer se ne morate izvinjavati ako vam se kolena zakače, nadlaktice dodiruju, butine spajaju… A tu je i mini galerija sa tri stola gde je atmosfera još intimnija.

A šta ukoliko lepša polovina ima potrebu da ide po viđenijim mestima i bude vidjena? Uzimajući u obzir broj poznatih ljudi koji ovde dolaze,  samo ste nakupili dodatne poene. Tada će joj svaki vaš neminovni dodir biti čak i poželjan.

Inače, gazda sa nadimkom Pop, uvek je tu. Kao i dugogodišnja ekipa konobara koja je vrlo prijatna i neposredna. Shodno tome, svi elementi su ispunjeni tako da se osećate kao kod kuće. Uvek gužva, ali će se uvek i naći sto za vas. Doneće vam kao aperitiv vaše omiljeno piće, bez da vas pitaju, jer oni znaju – oni ne zaboravljaju šta ste pili prošli put. Profesionalci… Pravi… Kao Leon u istoimenom filmu.

Elem, krenite sa dunjom, ovde je svaka muška, tj. 0,05. Naručite tatar biftek koji prave od konjskog mesa. Fantastičan je. Zatim pređite na vino. Crno ili Varijantu, i naručite konjske medaljone uz konjsku kobasicu. Odlično idu uz vino.

Ako vas je četvoro, za dezert uzmite porciju guščije džigerice sa belim lukom :)  Bez belog luka nikako! Jer, koliko god da vam žena zameri što smrdite, ona će taj smrad brzo zaboraviti jer je ova džiga afrodizijak i u tren oka vraća osmeh na lice :)  Čak će vas žena možda naterati da  sutra ponovo odete u Potkovicu.

A kao finale pred polazak kući, uzmite orasnicu. Iz dva razloga:

1) da vam podigne nivo šećera u krvi,
2) da biste pojačali afrodizijački efekat guščije džigerice.

Tada definitivno ne morate više brinuti o efektu tj. mirisu belog luka :)

sokobanja_ff
Previous post

Putevi: Etno selo Balašević - Sokobanja - Niš

sokace_ff
Next post

Kafana Sokače (Novi Sad)

  • Olivera

    Jela sam vise puta konjske kobasice i medaljone u Potkovici,al’ je nezaboravna guscija dzigerica I pored belog luka.Nisam skoro bila,jedva cekam da ponovim dozovljaj,ono sto ovo mesto cini posebnim je atmosphera, nije za one koji ne kapiraju prisnost medju ljudima koji se vide prvi put mozda,a cini se kao da se oduvek poznaju…

  • Potpuno se slazem! :)