Kafane i kafići

Kafana Sokače (Novi Sad)

U Novom Sadu, u Novom Sadu, eeeeeee…

U Novom Sadu postoji kultna kafana, koju drži gazda Mića, a u kojoj vas na ulazu dočekuju konobari služeći vodu i slatko. I tek pošto koštate slatko, možete ući. Etno fazon, vrlo prijatan i topao ambijent. Muzika sa ozvučenja ona prava kafanska, sve sami stari kafanski hitovi. Ali ne preglasno, već onako sa merom, da se može pričati normalno.

Ambijent u Sokačetu

Kao aperitiv, rakija u muškom (0,05) ili ženskom (0,03) čokanjčetu. Domaća, bistra supa sa rezancima. Bolja nego što mama pravi nedeljom kod kuće za ručak. Kao glavno jelo, možete poručiti crevca na žaru, ćevapčiće na kajmaku, butkicu/kolenicu na francuski način… To su specijaliteti ove kafane. Kombinacija koju lično najviše preferiram je pet ćevapa na kajmaku sa pola porcije crevaca na žaru. Crevca se serviraju sa lukom i tucanom paprikom i imaju blagi miris iznutrica. Posle toga nema ljubljenja sa lepšom polovinom. To vam je savet, ne iskušavajte sudbinu :).

Kolenica na francuski način

Šta god izabrali, nećete pogrešiti. Naročito kada su crevca i butkica u pitanju. Ćevapi su odlični takođe, možda i najbolji u Vojvodini. Al’ za butkicu napomena – nema je u meniju… Mi smo je koštali, ali svaki put kada je tu bio i gazda Mića. Da li smo bili privilegovani, tj. da li  je ona samo za posebne goste, ili smo prosto imali sreće, ne znam… A verujte, ovde je svakakvog poznatog sveta navraćalo.

No, da se vratim na klopu – obavezno probajte domaći roze uz meso, odličan je. Ako vam se svidi, nemojte štedeti na količinama. Jer, kada padne mrak, može se desiti da i tamburaši u Sokače zalutaju… A ako se tu sa vama zadesi i gazda Mića, pa i njega ponese atmosfera, vrata se zatvaraju, ključ stavlja u bravu, a hedonizam pretvara u pravu boemsku večer za sve prisutne. Neki kažu, ostaje se i do ranih jutarnjih sati…

potkovica_ff
Previous post

Kafana Potkovica (Vračar)

put_nb-nm_f
Next post

Putevi: Novi Bečej - Novo Miloševo

 • Olivera

  Ja sam za butkicu,posebno sto kazes da je na francuski nacin(necu da nagadjam sta to znaci),al’ crevca sam samo jednom probala u jednoj niskoj kafani I to nije podneo moj zeludac(mozda je u Sokacetu drugaciji ugodjaj)

 • U Sokačetu su crevca odlična, trebalo bi da probaš. A što se tiče butnkice, tu nema greške :)

 • Olivera

  Ostajem kod butkice,mogu samo da probam crevca na zub sto se kaze

 • zoster

  Nece pogresis, pazi sta sam ti rek’o :)) ja ih jedem k’o cips uz pivce

 • Komša

  Ih derane, da li si ti probao sve ćevape u Vojvodini da bi tako nešto tvrdio? Na žalost izgubio si me ovde…

 • Zoster

  Naravno da nisam probao sve ćevape u Vojvodini. Ako ti misliš da negde ima boljih, napiši gde pa idem da probam.