Nudizam (plaže i spa)

Kalamici nudistička plaža (Sitonija, Halkidiki)

Za razliku od Hrvatske, koja je svoj odnos prema nudizmu izdigla na vrhunski nivo ulagavši u kampove i hotele namenjene nudistima, kod Grka je situacija poprilično drugačija. Specijalizovanih nudističkih ’resort-a’ nema, a gotovo da nema ni isključivo nudističkih plaža. Prema onome što smo do sada imali prilike da vidimo i posetimo, sve su to uglavnom bile plaže mešovitog karaktera gde dominiraju ’obučeni’ dok su nudisti zastupljeni sa manje od 5%. Da ne kažem da su na takvim plažama gotovo uvek potisnuti na neki kamenjar pa dok se ovi leškare na pesku ispod suncobrana nudisti se prže na kamenjaru gde nemož’ ubosti suncobran nigde. Ali to je prokletstvo koje nudi mešovita nudistička plaža koje se donekle umanjuje tokom juna i u drugoj polovini septembra kada se broj ’tekstilaca’ dramatično smanjuje.

Postavlja se pitnje šta raditi tokom jula i avgusta, kad je sezona u jeku? Da li postoji ona prava nudistička plaža na kojoj se možeš opustiti k’o čovek?

E pa evo rešenja! Selo Kalamici se nalazi na Sitoniji i to na njenom najužnijem delu, u zalivu koji ima tri prelepe uvale. Centralna uvala je ona u kojoj se nalazi selo sa svojom plažom, uvala prema Toroniju je Camp Thalatta, a uvala prema Sartiju je nudistička plaža.

Pazi sad šta je glavna caka – za razliku od ostalih gore pomenutih nudističkih plaža u grčkoj, ova je potpuno izolovana pa se do nje ne može doći kolima, tj može se doći ili čamcem ili preko brda kozjim putem pravo iz Kalamicija. Odmah da napomenem da ovaj kozji put nit je strmoglav nit je dramatičan, a dugačak je oko 50 tak metara. Pedeset, ali dovoljnih pedeset da vas potpuno zaštiti od pogleda ljudi iz sela.

Kakva je plaža i ceo koncept? To je ono što najviše oduševljava.

Prvo, nema obučenih! Nema! Svi su potpuno goli.

Drugo, ovo nije klasična plaža, ovo je divlji kamp na prelepoj plaži.

Treće, nema manijaka niti solo muškaraca. Mahom su parovi sa ili bez male dece.

Četvrto, nema Srba, Makedonaca, Bugara i Rumuna. 99% su Grci, resto Italijani.

Peto, ima dovoljno mesta na plaži da postavite svoje peškire, suncobran, da ceo dan uživate u moru, sunčanju, a da kada vam nešto zatreba od potrepština samo pređete preko brdašca i za dva minuta ste u centru Kalamicija. Jedina napomena je da nema prirodnog hlada, tako da ne krećite bez suncobrana!

Brdašce koje odvaja gradsku plažu od one druge

Brdašce koje odvaja gradsku plažu od one druge

Dakle, ako ste od onih koji su u potrazi za pravom nudističkom oazom na Halkidikiju, odgovor je da ona postoji, da stvarno jeste prava oaza i da će iskonskim nudistima pružiti sve ono što im treba.

20160811_155856
Previous post

TOP 10 - najskuplji polovni automobili

car_vs_cyclists1
Next post

Biciklisti vs bahati vozači automobila

 • Dzon Dzonsona

  Pozdrav citam vase postove i oduševljen sam! Svaka čast!!! Interesuje me jel ima jos koja nudistička plaza u grčkoj gde ste bili?

 • Dzon Dzonsona

  Svaka cast na opisu plaze! Po ovim slikama bi rekao da je bas guzva na nudistickoj ili gresim.

 • Marija

  Evo malo i od nas za Sitoniju :)

  Kalamitsi

  To je prava nudisticka plaza. Sve su sami kamperi. Do nje se dolazi kad se iz glavne Kalamitsi plaze (velike) ide skroz na levi deo (ako gledamo u pravcu mora) i onda ima put kroz jedno brdasce od jedno 5min. Nije tesak i komplikovan.
  Plaza je super. Sve su sami nudisti. Mi smo tu bili 2 puta i za preporuku je.

  Platania

  Kada se dodje do Platania plaze (odmah ispod Sartija na jug) treba ici desno (opet ako gledamo more), preko jednog malog potocica i tu je nudisticka plza. Nije nesto velika i nema nesto puno ljudi. Mi smo bili jednom i biola su dva para i 3-4 lika. Sta znam, ok je.

  Kriaritsi

  Najbolja nudisticka plza po nama na drugom prstu. Kad dodjete na Kriaritsi skroz levo ima deo za nudiste. Bili smo jednom i ok je i bilo je par parova i likova, ali ako idete skroz desno i dodjete do stena… Tu se popnete i pratite put. Malo je komplikovaniji pristup, ali nije nista posebno. Iza tih stena imaju dve prelepe plaze. Lepsa je druga, pa idite do kraja. Tu smo bili 3-4 puta i svaki put je bilo savrseno. Bilo je dosta parova mladjih (maltene samo da su i bili parovi). Plaza je prelepa i zaista sve super. Zaista prelepo… Obavezno je posetite ;)

  Toroni

  Odmah od Sartija kada se krene na sever. (40.101695, 23.981969). To je prva plaza. Pristupacna je i moze se kolima doci. Znaci ne ona druga gde je luka mala. Tu ima dosta kampera mladih i vecinom su svi goli. Bas je opustena atmosfera. Zna nekada biti i obucenih ljudi, ali vecinom su nudisti. Bas je nekako lapa plaza i ceo ambijent. Tu smo bili 3-4 puta (jednom ja u toplesu, a ostalo gola) i zaista je super…

  Ima i jos nekih plaza, ali ove su ostavile najbolji utisak ;)

  Na linku je sve objasnjeno detaljno. Super je…

  https://www.capnbarefoot.info/mainland:halkidiki