Outdoor

Kampovanje: Kamp Prikolica vs Kamper

Spadamo u onu grupu kampera koja je do sada isprobala kamper, kamp prikolicu, mobilhome, bungalov i šator, a sva kamperska iskustva stekla u kampovima.

Međutim, kad god se negde u društvu započne priča kampovanja, iz nekog razloga niko se ne dotiče priče šatora, bungalova i mobilhome-a već uvek kampera i kamp prikolica (iliti kamp kućica kako ih još uvek mnogi zovu). Donekle to je i jasno: šator je najspartanskija varijanta i zahteva dosta odricanja onoga ko se reši za ovakav vid smeštaja tokom putovanja, dok su bungalov i mobilhome ništa drugo do jedna vrsta apartmanskog smeštaja u samom kampu.

S druge strane, kamper i prikolica su ono što najviše intrigira slušaoce u ovakvim diskusijama, odnosno razlika (čitaj: prednosti i mane) jednog u odnosu na drugo.

Da bi se što bolje razumele razlike potrebno je shvatiti da su u pitanju dva potpuno različita koncepta putovanja. Najjednostavnije objašnjenje bilo bi: kamper koriste uglavnom oni koji za vreme svog putovanje često menjaju lokacije (kampove) dok su prikoličari uglavnom ljudi koji se vezuju za jednu lokaciju. Na primeru to bi izgledalo ovako: kamperom odeš 20 dana na more i za to vreme boraviš po dva dana u desetak različitih kampova, dok prikolicu zabodeš u jedan kamp na 20 dana i ne pomeraš se. Naravno, moguće je i obrnuto, ali je to dosta komplikovanije i u tome se i pronalaze osnovne razlike.

Pa da krenemo redom:

  1. Prevoz od matičnog mesta do željene lokacije (iliti od kuće do kampa)

Kamperom je to pravo uživanje. Potrebno je u početka malo vremena dok se čovek navikne na gabarite (cca 7 metara dužine; preko 2 širine; 3 visine) ali kada se srodite sve teče kao po loju. Sve vreme vožnje možete koristite wc, kuhinju, dok saputnici mogu da spavaju ili odmaraju na ležajevima. Samo se cima onaj koji vozi. U slučaju da postoji ko da vas menja tokom vožnje onda ihhahhaaaajjjj, tek to je milina. Ah da, vožnja kamperom je sasvim Ok i na brzini od 120km/h s tom napomenom što je onda potrošnja uglavnom veća i kreće se oko 14 lit.

Unutrašnjost kampera - tokom vožnje obavezno sedenje i vezani pojasevi (ali ko će to ispoštovati)

Unutrašnjost kampera – tokom vožnje obavezno sedenje i vezani pojasevi (ali ko će to ispoštovati)

Prikolica na putu – pakao od života. Prvo morate imati auto koji to može da vuče. Minimum 2.000 kubika i 120 konja. Zatim nikako preko 90km/h. Ako zaljulja levo-desno pa se samoindukuje oscilacijama prevrnuće i sebe i auto koji je vuče. Potrošnja na toj brzini je uvek preko 10 litara zbog težine koja nije zanemarljiva. Upotreba prikolice tokom vožnje je zabranjena tako da zaboravite na opciju da neko spava u njoj ili radi bilo šta drugo dok se vučete po autoputu. Manevarski prostor je takođe sužen jer koliko god na pogled izgledala kratko, prosečna prikolica dužine 6 metara sa rudom zakačena za automobil ili džip u totalu čini oko 12 metara što je za celih pet metara duže od većih kampera. Zato je savet da kada vučete prikolicu primarni cilj bude što brže pristizanje na autoput uz što manje zavlačenja po gradu.

  1. Boravak u kampu tokom sezone

Kamper parkirate, iznesete stolice i sto, spustite tendu i eventualno zakucate prostirku za pod. Za sve ovo treba vam cirka 15 minuta. Kamper je uglavnom uvek spreman ili uz minimalni rad spreman za polazak.

Prikolicu postavite, pa onda postavite predšator, pa pod u prešatoru, pa razmestite stvari po predšatoru (frižider, šporet, ležaj…), pa možete i da ogradite svoj plac… Sve to traje pola dana do ceo dan zavisi koliko ste uvežbani i koliko želite da vam bude lepo.

Unutrašnjost prikolice: Tabbert Paganini

Unutrašnjost prikolice: Tabbert Paganini

Ovde se mogu ocenjivati:

  • Komfor: daleko veći kod prikolice jer imate mnogo veći upotrebni prostor, skoro dva puta veći u odnosu na kamper jer je prikolica sama po sebi veća u unutrašnjem prostoru od kampera dok je sa predšatorom prikolica kao vila naspram naspram kampera
  • Mobilnost: prikolica je naravno neupotrebljiva u tom smislu, ali zato imate auto sa kojim možete da zujite gde god hoćete dok za svaki izlazak iz kampa sa kamperom morate da sklapate tendu, da se maltretirate sa isparkiravanjem i provlačenjem kroz kamp… Ovo je momenat koji najviše iritira a naročito kada treba otići do prodavnice koja je udaljena 5 kilometara – nit je da ideš peške, nit možeš sve doneti biciklom (osim ako ne želiš da voziš 20-es puta tamo vamo dok sve sa spiska ne pokupuješ).

Sve gore navedeno važi u opciji boravka u kampu koji je duži od 7 dana i koji ne podrzumeva premeštanje sa jedne na drugu lokaciju.

  1. Sezonski/paušalni boravak u kampu

Boraviti tokom cele sezone u kampu vrlo je popularno jer omogućuje da po pristupačnoj ceni zakupite parcelu tokom cele sezone i time omogućite svojoj porodici boravak na moru tokom celog leta. U ovom slučaju prikolica dobija na svom celokupnom značaju. Zabodete mesto koje vam se dopada, uredite vašu parcelu po svojoj želji i uživate pet meseci. Kad istekne mandat rasklopite predšator, spakujete stvari u prikolicu i pravac na zimski parking/depo ili u garažu.

Ono kad paušalac uredi svoju parcelu

Ono kad paušalac uredi svoju parcelu – i paviljon, i predšator, i prikolica koja se ni ne vidi pozadi

Što se tiče kampera, ako je to neko i radio, radio je tako da se po više puta tokom zakupa odveze i doveze na svoju parcelu. Ne znam da je neko postavio svoj kamper u maju na parceli i sklonio ga sa parcele na kraju sezone, a tokom sezone koristio automobil kao prevozno sredstvo na letovanju.

  1. Proputovanja

Planirate da se otisnite do Skandivanije i mesec dana s jeseni obiđete celo poluostvro ili s proleća celu Azurnu obalu zaustavljajući se u svakom mestu na po dan-dva? Naša preporuka je uzmite kamper i uživajte.

Sa prikolicom, zbog svega gore pobrojanog biće pakao. Da ne zaboravim da napomenem da je autonomija kampera daleko veća u odnosu na prikolicu (rezervoar za vodu je na kamperima cca 100 litara, dok je na prikolicama oko 20 do 40 litara; rezervoar za otpadne vode ugalvnom ima svaki kamper dok to nije slučaj sa prikolicama)…

  1. Cena

Polovna prikolica u dobrom stanju može se kupiti za 3.500 do 8.500 evra (od kraja devedesetih do 2002-2003). Polovan kamper ne postoji ispod 10.000 evra (početak devedesetih). Noviji i moderniji (posle 2000-te godine) su od 15.000 evra pa na gore, zavisno od stanja. Nova prikolica, vrh luksuza je oko 30.000; kamper istog ranga od 50.000 pa na gore.

Održavanje: registracija prikolice mislim da je ispod 10.000 rsd, kod kampera ista politika kao i za auto, zavisno od kubikaže…Ne zaboravite da prikolica nema motor i sve one potrošne delove koji bilduju cenu održavanja kampera.

Za kraj šta reći osim da porazmislite koji koncept vam više pasuje: nomadski ili stacionarni pa se na osnovu toga i odlučite na izbor.

Ono što ja mogu da vam posavetujem, a bazirano na svom ličnom iskustvu je da ukoliko se rešite da uplovite u kamperske vode prvo iznajmite kamper (topla preporuka je Camping Centar Belgrade, za najam klik ovde ), a sledeći put rentirate prikolicu u nekom dobrom kampu i na osnovu ličnog poređenja donesete odluku.

Ne kaže naš narod za džabe: dva puta meri jednom seci.

Mini Meeting Hungary
Previous post

XXI Mini meeting Hungary (feat. American Classic Car)

Next post

Muzičke legende Skadarlije