Outdoor

Kampovanje Kamp Prikolicom

Prošlo je nekih tri godine od kada sam osnovao svoj blog i počeo da kuckam prve tekstove. Konačno, posle toliko vremena, prvi put se ukazala prilika da napišem i tekst za jedan od najeminentnijih časopisa u ovoj oblasti, ni manje ni više nego za Vrele Gume.

Ali, ne leži vraže – kako to obično biva kada sam ja u pitanju – upravo kada je najvažnije izazov je najveći: treba napisati tekst o Kampovanju kamp prikolicom i kroz tekst objasniti tradicionalno tvrdoglavoj naciji da kampovanje prikolicom nije paradajz (čitaj sirotinjski) turizam već ultimativni oblik uživanja poznat samo iskonskim hedonistima.

Ma ajd ne zafrkavaj reći će neko, kako kamp prikolica može biti bolja od apartmana? E pa može itekako, a cilj ovog teksta i jeste da kroz naše iskustvo razbije mit o kampovanju prikolicom.

Pa da krenemo redom:

  1. Prikolica

Kada u Srbiji nekom spomeneš kamp prikolicu prva asocijacija je ona mala jajasta Adria prikolica stara 30 godina koju danas koriste još jedino lovci i ribolovci.

Takvih prikolica u današnjim kampovima nema ni u tragovima. Ono što dominira u kampovima su prikolice dužine 5 do 7,5 metara različitih marki, a najčešće Tabbert, Hobby, Fendt, Knaus koje spadaju među najkvalitetnije u svetu, uz već svima dobro poznatu Adriu koja je po kvalitetu iza ovih brendova. Obzirom da su današnje prikolice širine nešto preko 2 metra, upotrebna površina je oko 12 do 15 m2.

Tabbert Paganini - enterijer

Tabbert Paganini – enterijer

Ovakve prikolice, zavisno od godine proizvodnje koštaju od 5 do 6.000 evra (sredina devedesetih) pa do 30.000 evra za ovogodišnje modele. U Srbiji, se uz dosta sreće može naići na vrhunsku prikolicu, pristojnog godišta po ceni od oko 3.500 do 5.000 evra, ali se mora biti uporan jer je potraga za njima dugotrajna.

Šta sve sadrže ovakve prikolice?

Današnje prikolice po svojoj unutrašnjoj izradi ne zaostaju za jahtama, tako da ako planirate nabavku prikolice pa vas zanima enterijer iste, on je u rangu jahti koje su se pravile tih godina kad i prikolica koju planirate da kupite.

Tabbert Comtesse - jedna od češćih prikolica u kampu

Tabbert Comtesse – jedna od češćih prikolica u kampu

Zavisno od dužine prikolice varira i broj kreveta koji može biti od 4 do 6. Kraće, one od 5 do 6 metara su uglavnom sa 4 kreveta, dok su duže sa 5 do 6 kreveta. Postavka kreveta kod 4-oro krevetne prikolice je uglavnom 2 odvojena kreveta plus ugaona garnitura koja se razmešta da bi se dobio francuski ležaj. Ugaona garnitura je preko dana u funkciji garniture, a uveče se razmešta i tada se trpezarijski sto koristi kao pod kreveta. Odmah da napomenem da je razmeštanje vrlo jednostavno, a sve toliko dobro odmereno i osmišljeno da kada sto pretvorite u krevet nikad u životu ne biste pomislili da je tu nekad bila trpezarija.

Dva separatna kreveta se uglavnom nalaze u zasebnoj prostoriji sa kliznim vratima što omogućuje određen nivo privatnosti. Drugi deo prikolice sadrži već pomenutu trpezariju, frižider, kuhinju sa šporetom i sudoperom. Na granici između kuhinje i dvokrevetne sobe je kupatilo sa tuš kabinom i wc-om.

Tabbert Comtesse - drugi deo prikolice

Tabbert Comtesse – drugi deo prikolice

Prikolice sa 5 (6 kreveta) obično imaju na sredini još jedan sto koji se po istom principu može pretvoriti u krevet, ali za jednu osobu. Takve prikolice vam omogućuju da ugaona garnitura sve vreme bude u funkciji kreveta, a da centralni sto koristite kao sto za ručavanje.

Vrlo su praktične prikolice koje imaju krevete na sprat jer se na taj način postiže ušteda u prostoru. One uglavnom imaju pet ležajeva gde je peti upravo centralno postavljeni sto koji se pretvara u krevet.

Naše iskustvo – mi smo kupili prikolicu sa 2 +2 konceptom, ali smo naknadno ugradili još jedan krevet, tako da imamo spavaću sobu sa 3 kreveta (na sprat plus jedan odvojen) i ugaonu garnituru koja se pretvara u krevet.

  1. Predšator

Ako vam je tih 15m2 malo, pa vas još nervira da razmeštate krevet stalno, pa vam je mali frižider u prikolici, postoji jednostavno rešenje koje je vrlo praktično – kupite predšator. Polovan u odličnom stanju je oko 250 evra.

356458812_903

Šta dobijate sa predšatorom? Pa za početak još dodatnih 15m2 upotrebnog prostora. Naša prikolica je dužine 5,5 metara, sa predšatorom dobili smo ukupnu površinu oko 30m2. Naš koncept je sledeći: prikolicu koristimo kao dve odvojene sobe za spavanje (napomenuo sam da postoje klizna vrata koje prikolicu dele na dva dela) dok predšator koristimo kao kuhinju sa trpezarijom. U taj dodatni deo prostora smestili smo: još jedan frižider, veliki sto za 6-oro sa šest stolica, ploču sa rernom i kampersku kuhinju. Pri tome mesta i dalje ima koliko hoćeš.

Predšator fantastično dihtuje za prikolicu, tako da dobro povezan čini jednu stambenu celinu koja odoleva vetru, kiši, olujama…

galleon-35-

Već sa ova dva segmenta (prikolica i predšator), mi smo dobili komfor koji je daleko veći nego što nudi 90% apartmana u Grčkoj.

Neka mana do sada?

Da, jedna. Noćna mora je sklopiti predšator prvi put. Ali to je samo prvi put, posle je lako. Inače svi kamperi su kao sekta pa će vam većina komšija prići u pomoć kada shvate da prolazite kroz dečije kamperske bolesti.

  1. Kamp

To je onaj momenat gde počinje hedonizam. Pošto ste kroz predšator i prikolicu obezbedili sebi smeštajne kapacitete i time dostigli isti nivo funkcionalnosti kao da ste u apartmanu, dolazimo do dela kada letovanje iz domena odmora prerasta u domen iskonskog uživanja.

20150812_1459151

Najlepša parcela 2015-te u kampu Thalatta

E sad, ovde treba biti jako oprezan, jer i kampova ima raznih, a odabir lošeg može da uprostati ceo doživljaj. Zato je moja preporuka da kada prvi put krenete na kampovanje izaberete siguran i proveren kamp koji nudi vrhunski užitak, a takav je na primer Thalatta na Sitonii ( klik ovde za opis kampa ) – ceo kamp je u šumi pa hladovina ne manjka, zatim mikroklima koja je ludilo – noću se nikad ne pali klima uređaj, plaža proglašena za jednu od 10 najboljih u celoj Grčkoj, ima restorane, prodavnicu, snek bar, tavernu, bazene, teretanu, svaka parcela svoju struju i vodu, a parcele su poprilično velike pa na njima staje prikolica, predšator, parkrian automobil, dvorište…

Plaža Thalatta

Plaža Thalatta

Thalatta ima koncept porodičnog kampa pa nema pijanih Grka da vas maltretiraju u 3 ujutru sa bukom i galamom.

A deca? Pa ona najviše uživaju!!! Ako nisu u vodi onda su na otvorenoj igraonici, ako nisu u igraonici onda zuje biciklama po kampu, ako ne voze bajseve onda negde sa Grčićima ili Bugarčićma igraju karte, domine…

Da nestanu? Nemaju gde. Ceo kamp je ograđen, nema gde da odu, a nema ko ni da uđe pa da ih ukrade jer se svaki ulaz beleži, uzimaju se lična dokumenta, postoji obezbeđenje čiji je šef Dragan, pogodite odakle…

U predsezoni...

U predsezoni…

Šta još nudi kampovanje? Fenomenalna druženja do besvesti, roštiljanja do iznemoglosti, boravak u prirodi skoro 18 sati tokom dana. Jel tako i kada ste u apartmanu? Jes đavola tako…

  1. Cena

Ovo je vrhunac! Thalatta kao najelitniji kamp na Sitonii košta oko 45 evra dnevno za četvoročlanu porodicu u sezoni sa korišćenjem vode i struje. Za te pare u sezoni nema šanse da pronađete apartman za 4-oro na Sitonii.

A može i još jeftinije na dnevnom nivou – paušalna karta za celu sezonu iznosi 1.850 evra za period 01.maj – 30.septembar! Struja, voda, ma sve bre! Kad podelite broj dana sa cenom dobijete da vas dan letovanja košta 12 evra. Naravno, teško je obezbediti odmor od 5 meseci, ali ako angažujete babe i dede da vam čuvaju decu eto prilike da klinci provedu celo leto na Sitonii.

I pazite sad ovu kalkulaciju: 15 dana letovanja po ceni apartmana od 75 evra dnevno je 1.125 evra dok je 15 dana letovanja u kampu 675 evra (4 clana porodica). Razlika u ceni je 450 evra. Za osam godina letovanja u kampu ušteda je 3.600 evra, a za te pare, kao što rekoh, uz malo sreće može se kupiti prikolica u Srbiji. A gde su tek oni koji letuju duže od 15 dana ili idu dva puta godišnje na more? Kod njih prikolica isplati samu sebe već za pet – šest godina…

I za kraj da napravimo rezime u jednoj rečenici – u današnje vreme kampovanje prikolicom će vam obezbediti isti ako ne i veći luksuz u odnosu na boravak u apartmanu, dok će vam boravak u kampu obezbediti ugođaj kakav ćete pamtiti celog života. Na kažu džabe – ko jednom kampuje kampovaće ceo život!

p.s. proces pozicioniranja na svojoj parceli

20160429_183656

20160429_193224

20160430_162616

20160430_162641

20160430_171154

20160430_200900

20160430_200925

20160430_201017

20160506_195209
Previous post

Brzi Polovnjaci: Subaru Impreza WRX STI (Mk2; 2006)

13139007_586247808223822_7760225129315974540_n
Next post

Tuning & Styling meeting by Independent (Zemun)

  • Zoster

    Potrosnja je porasla sa 10 na 13 litara, registracija prikolice je oko 70 evra. Teze je voziti jer je manevrisanje otezano i ne sme se voziti preko 100km/h. Putarine su vise al se ne secam koliko.
    Postoji mnogo depoa za parkiranje u grckoj, nalaze se blizu kampova, cena je oko 15 evra za mesecno cuvanje prikolice odnosno 120 evra za 8 meseci.