Putopisi

Kolima do Rima (2. deo) – Pisa, Verona, Civitavecchia, Orbetello

Avionom ili automobilom?. Cenovno otprilike isto. Avionom je svakako brže, lakše i jednostavnije. Ali… Velika mana je što ostajete uskraćeni za sve ono što na tom putu možete videti. Prelepe gradiće koji ne zahtevaju previše vremena a ostavljaju utisak zauvek.

Prva stanica – Verona… Grad Romea i Julije. Za sat vremena možete obići širi centar grada, posetiti Julijinu kuću, slikati svoju dragu na čuvenom balkonu na kojem je Julija uzdisala čekajuci Romea, dodirnuti grudi na njenoj bisti u dvorištu. Obavezno ponesite marker ili deblji flomaster kako bi ste se upisali na zidu večne ljubavi kao i parovi iz celoga sveta.

Napravite krug oko arene gde su se odvijale gladijatorske borbe, a onda, ukoliko je sunčani dan, na prelepom centralnom trgu Delle Erbe mozete popiti kapućino i odmoriti se pred nastavak putovanja.

Druga stanica - Pisa… Ulećete pravo u centar grada, parkirate i pravac Polje čuda. I tu ostajete bez daha. Krivi toranj ne da je kriv nego je čudo Božije kako se jos uvek nije srušio. Verujte da je mnogo krivlji u realnosti nego što bilo koja slika može da dočara.

Nešto što zaista treba videti, a penjanje na vrh tornja preporučujemo samo najhrabrijima. U podnožju milion ljudi pokušava da ga ‘pridrži’ makar na fotografiji i to ne samo rukama već i nogama.

Treća stanica - Orbetello… Mali gradić na samoj obali mora od koga preko mosta stižete do ostrva Monte Argentario čuvenog po luci Porto Santo Stefano. Kažu, mondensko mesto koje rado posećuju Rimljani. Čitav put po ostvru, vožnja po serpentinama, vile duž puta kao i sama luka odaju utisak francuske rivijere. Copy paste Nica. Poneka fotografija pored jahtica, pićence uz rivu pa pravac ka sledećoj stanici

Četvrta stanica - Civitavecchia… Božanstveno. To nam je bio prvi utisak. Ogromni prekookeanski kruzeri ukotvljeni u luci. Prelepi hoteli sa pet zvezdica. Široki bulevar uz samu obalu mora opasan palmama. Da li je ovo Kan ili Nica? Ne, ovo je mnogo lepše. Ovo je Civitavecchia. Dugačka peščana plaža. Miris mora kao u Dalmaciji. Na plaži žurka kao na Ibizi. Šta reći…

Peta stanica – Rim… :)

IMG_2533
Previous post

Kolima do Rima - putarine, radari, cene goriva, granice...

IMG_2498
Next post

Kolima do Rima (3.deo) - seoca oko Rima koja obavezno treba posetiti