Putopisi

Kolima do Rima (3.deo) – seoca oko Rima koja obavezno treba posetiti

Otići u Rim, a ne videti i sela u njegovoj okolini, velika je greota. Mnogi hoteli u ponudi imaju ovakve izlete, a naša preporuka je da ne propustite Tivoli i Cerveteri.

Tivoli se nalazi na 35km udaljenosti od Rima. Visoko u brdima, sa neverovatnim vidikovcima odakle puca pogled na ceo Rim, ovo selo odiše mirnoćom i jedinstvenom lepotom. Uske ulice popločane kaldrmom, gelaterie, pizzerie & ristorante, nasmejani i ljubazni domaćini, pružaju osećaj kao da ste kod kuće.

Neverovatni pejsaži i čitav duh takvog jednog mesta, verovatno je uticao na to da rimski vladari sagrade vile upravo ovde.

Jedna od njih je i villa D’Este. Opasana zidinama, krije u sebi prelepe vrtove ispresecane stazama koje vas vode ka fontanama od kojih svaka priča svoju priču.

Šetnja ovim stazama pobuđuje maštu pa na trenutak možete sebe zamisliti u renesansnom dobu kako sa suncobranom, u društvu lepih konkubina, šetate između stabala mandarina.

Da li su ovi vrtovi služili za odmaranje očiju umornih duša,  ili za umaranje tela, to nismo uspeli da saznamo, ali da su svakog posetioca ostavljali bez daha u to uopšte ne sumnjamo.

Ovu prelepu vilu dobio je na poklon Ippolito D”Este, sin Lukrecije Bordžije, od Pape Julija 3-ćeg u XVI veku. Glavni slikar ambicioznih unutrašnjih dekoracija bio je Livio Agresti. Pirro Ligorio bio je zadužen za vrtove, u čemu mu je pomogao Tommaso Churuchi iz Bolonje, jedan od najveštijih inžinjera hidraulike 16. veka, ali i Francuz Claude Venard, iskusni graditelj hidrauličnih orgulja… Danas je to muzej koji rado posećuju turisti. Kao inspiracija poslužila je Adrianova vila.  Ulaz je 8 eura po osobi, ali vredi svaku paru.

U podnožju sela nalazi se Adrianova vila, izgrađena oko 150-godine n.e., a koja je potpuno drugačijeg stila. Vila je napravljena za potrebe Rimskog imperatora Hadriana, koji nije vole da boravi u palati na Palatinu u Rimu.  Na žalost, zbog nedostatka vremena nismo uspeli da je obiđemo. Ulaz je 11 eura po osobi.

Cervetere…Selo, 50km od Rima. Malo, mirno i ne tako poznato među turistima, privuklo nas je pričom o mističnom groblju nastalom u periodu između 10.i 4. veka pre nove ere, a koji su podigli Etrurci. ‘Necropoli’, ili ‘grad mrtvih’, pruža se na 450 hektara.

Grobnice su kamene,različitih oblika,počev od manjih zaravnjenih u koje su polagane urne pa do onih u obliku igloa, prekrivenih zemljom i obraslih travom. Neke su savršeno očuvane i u njima se mogu videti oslikani zidovi i stubovi (Zona Recinto). To je deo koji turisti najčešće i obilaze.

Druge, manje ocuvane, možda nisu tako interesantne, ali ih svakako treba videti. One su usled padavina ispunjene vodom i žabokrečinom, pa se lako može desiti da vam ogromne žabe iskoče i preplaše vas (što se nama i dogodilo).

U centru sela nalazi se srednjovekovna crkva kao i muzej u sklopu iste u kome su izložena umetnička dela Etruraka iz perioda X p.n.e. do I veka n.e. Muzej nismo posetili jer smo se zadržali na groblju pa je već bio zatvoren kada smo stigli.

Kad završite obilazak preporučujemo da svratite do restorana AI TRENI u neposrednoj blizini tvrđave na picu. Caprićiosa koju sam tamo jeo ostavila me je  bez daha – bolju nisam našao ni u Rimu. Supruga je uzela quatro formagi i uz dva pića ceh je iznosio 25 eura. Definitivno najbolja pica koju sam pojeo u svom zivotu.

IMG_2270
Previous post

Kolima do Rima (2. deo) - Pisa, Verona, Civitavecchia, Orbetello

_MG_4153
Next post

Biciklom umesto kolima: otputovati umesto voziti