Nudizam (plaže i spa)

Koversada – kraljica nudizma stare Jugoslavije

Prošle godine, po prvi put u životu, letovali smo u nudističkom naselju. Naš izbor tada  bila je Ada Bojana.

Oduševljeni konceptom nudizma, ali i razočarani kvalitetom usluge na Adi, ovog leta odlučili smo se za put u Hrvatsku. Izbor je pao na Koversadu.

Evo i zašto:

Prvo, iako je udaljena je od Beograda 650km, do Koversade treba (zavisno od špica sezone) između 6 i 8 sati vožnje, što je nemoguca misija za Adu.

Drugo, nalazi se u Istri, uz Vrsar, na 10km od Poreča i 30km od Rovinja, tako da se posle celodnevnog boravka na plaži ima gde otići u večernju šetnju.

A sad malo o Koversadi

U pitanju je najveće ex-Yu nudističko naselje, sa tradicijom dugom preko 50 godina. Prostire na oko 100 hektara. Osim kopnenog dela, kompleksu pripada i ostrvo.

Koversada

Smeštajne kapacitete čine: bungalovi (villas), apartmani i kamp. Najveći broj turista čine upravo kamperi ( šatori, prikolice i motorhome-ovi). Kapacitet kompleksa je 6.000 turista.

Smeštaj i cene

Mi smo bili smešteni u bungalovima. Noćenje sa doručkom za dve osobe košta oko 70 eura. Bungalovi su Ok, ali ih je nagrizao zub vremena. Nismo imali zamerke na smeštaj, a tome je najviše doprinela i kvalitetna usluga kao i nenormalno ljubazni domaćini.

Kamperi

Za razliku od bungalova, apartmani imaju 4 zvezdice. U skladu sa tim je i niihova cena.

Hrana u restoranu je vrhčina, na principu švedskog stola. Od klope nema šta nema, a ja sam se u svom stilu zakucao za kajganu, slaninu i kobasice. Bolju slaninu i kobasice ne pamtim gde sam jeo.

Ceo kompleks je savršeno čist, da ne kažem perverzno čist. Plaže su urađene maksimalno, voda je tirkizna, na dnu nema šanse da pronađete bilo šta što ne pripada morskom svetu – nema guma, flaša, limenki, konzervi i ostale skalamerije.

Vanpansionska usluga

U okviru kompleksa nalazi se supermarket Konzum, nekoliko kafića i restorana. Izdenadile su nas cene – tokom prepodneva, u okviru happyhour možete popiti 0,5 kriglu piva za 9 kuna. Posle 12h cene su veće, pa je pivo 18 kuna, pica 45 kuna (odlična pica), orada i brancin su po 80 kuna porcija (četvrtkom popust 30%), 0,7litara Malvazija 85 kuna, porcija skuše 36 kuna (75 kuna = 10 evra). Osim pice, sve ostalo pobrojano možete probati u fenomenalnom restoranu na ostrvu, uz samu obalu mora. Ne treba posebno napominjati da je sva riba sveža i odlično pripremljena. Malvazija legne uz nju ko budali šamar.

Plaže i more

Sve plaže su koncipirane kao manje ili veće betonske ploče sa kojih se stepenicama ulazi u vodu. Omanja peščana plaza uređena je specijalno za sitnu decu i nalazi se na kontinentalnom delu, dok se na ostrvu nalazi velika šljunkovita plaža. U suštini, parovi sa decom su na šljunkovitoj i peščanoj plaži, dok su ostali uglavnom po betonskim pločama.

Pred polazak, naplašili su nas sa temperaturom vode – u fazonu smrzavaćete se. Iako je bio kraj juna, sa ne baš puno sunčanih dana, voda je bila više nego Ok. Nije topla kao u Grčkoj, ali ništa hladnija u odnosu na vodu u bilo kom bazenu. Kada uđem, po sat vremena nisam izlazio.

Da ne zaboravim – prošle godine prvi put sam doživeo osećaj slobode kao nudista. Ove godine, pronašao sam način da taj osećaj izdignem na viši nivo- kupio sam opremu za ronjenje na dah i po ceo dan ronio bez gaća. Ako izuzemo blag osećaj straha da vas moruna iz stenčuga ne ćapi za onu stvar, gologuzo ronjenje je osećaj broj 1 sa kojim se vraćam kući. Ako je gologuza šetnja za ocenu 5, ronjenje je čista 10!

Ovu morsku sirenu nisam sreo na Koversadi

Struktura gostiju

Opšti utisak je da preovladava starija populacija kao i parovi sa decom. Nešto manje ima osoba srednjih godina. Najmanje je osoba uzrasta od 18 do 28 godina. Za pet dana videli smo samo jedan mlađi par.

Što se tiče starijih, prosto se sam po sebi nameće utisak da su sve to stari nudisti koji su prvo skidanje gaća doživeli upravo ovde krajem 70-tih i početkom 80-tih, kada je nudizam bio u zamahu a na Koversadi turisti jedno drugom sedeli na glavi. To su nam kasnije i potvrdili na recepciji – postoje gosti koji su treća generacija nudista koja pohodi Koversadu.

Dominiraju stranci, Hrvata skoro da nema, a Srbe nismo videli dok smo boravili. Od stranaca su najbrojniji Česi i Nemci, ima dosta Slovenaca, Italijana i Slovaka.

Frei Korper Kultur- FKK

Šta je sa skidanjem?

Za razliku od Ade, gde se skoro isključivo samo na plaži šeta razgaćen, ovde je situacija drugačija – većina je sve vreme gola, kako na plaži tako i po kampu tj kompleksu. Bilo je onih koji su čak malo preterivali – gologuzi vozili bicikl. U restoranima po plaži dozvoljeno je biti go, ali su skoro svi bili opasani peškirima ili u šortsevima.

Što se tiče neke intimne kulture, 90% pripadanika oba pola su potpuno depilirani u intimnim zonama, bez obzira na godine! Onih 10%, s druge strane, je potpuno prirodno.

Sex na plaži

Hmmmm. Pred dolazak i tokom boravka tamo, dobili smo par informacija da je na zadnjoj strani ostrva, u večernjim, satima svašta moguće. Mi nismo imali prilike da nabasamo na to. Doduše, na potezu od restorana do kafića, postoji jedan deo stenovite divlje plaže sa par skrivenih mesta u rastinju. Nekoliko diskretnih parova bilo je pozicionirano na ovim mestima pa pretpostavljamo da u informaciji o akciji na ostvru ipak ima malo istine.

Plaza ispod restorana

Dakle, da li zbog dece, poveće gužve ili zbog strogih kazni u Hrvatskom zakonu (130 evra) za vođenje ljubavi na javnom mestu, sex na Koversadi nije nešto što ćete videti tokom dana.

Ono što se može sresti su laki peting, diskretno intimno dodirivanje, poneka erekcija tokom dremke za vreme sunčanja, ali nema klasične akcije kao na Adi Bojani (ima na drugom mestu relativno blizu, ali o tome na samom kraju).

Sveopšti utisak

Upravo zbog ove neverovatne spontanosti i odsustva bilo kakvog kompleksa kod turista, mi smo se ovde osećali prelepo. Više je nego jasno da su svi došli zbog odmora i opuštanja, a ne zbog sexa na plaži, poziranja i pokazivanja. Uživali smo boraveći u tolikoj skupini ljudi istih shvatanja koja skidanje doživljava kao ultimativni osećaj hedonističke slobode, a ne kao neki poremećaj ili nakadaradnost.

Poneka poruka za kraj

Ako želite prvo nudističko iskustvo koje će vam ostati u lepom sećanju, bez bojazni da ćete sresti nekog ko vas poznaje, Koversada je pravi izbor.

Ako ste već bili na nudističkim plažama pa se razočarali uslugom i smeštajem, iznerviralo vas da gledate parove koji se savataju pored vas, onda pohitajte ovde, nećete pogrešiti.

Ako vas nudizam zanima samo zbog sexa na plazi, onda… Hmmmm… pa i tu postoji kompromis- na 30km od Koversade nalazi se Punta Križa. Za one koji ne znaju, u pitanju je plaža zbog koje je avgusta prošle godine na celom Hrvatskom primorju uvedeno kažnjavanje za sex na plaži. Međutim, i pored te odredbe akcija se dešava. Prema onome što su nam opisali, takav stepen akcijašenja se ni na Adi Bojani ne može videti.

Pre tome, ako ste u nekoj od ove tri grupe, poseta Koversadi ne može biti promašaj.

p.s. mislim da ni jedna agencija u Srbiji ne radi aranžmane za Koversadu, tako da vam preporučujemo da direktno kontaktirate njih radi rezervacije smeštaja

20140621_210042
Previous post

Sprža (lepo, lepše, sprža)

slike ordinacija (18)
Next post

Sigmamed - lekarska ordinacija opšte medicine

  • Plaža na ostrvu je stvarno prelepa a i celo ostrvo ♥

    ps.Mi smo u nudizmu uočili jedan logičan sled : parovi idu sa malom decom,deca porastu i počnu da se stide,dok parovi ponovo počnu sami da letuju prodje određen broj godina i bliže su kategoriji starije populacije i eto tog proseka na plažama :-D