Putopisi

Lago di Garda (Italija)

Lago Di Garda je najveće jezero u Italiji. Nalazi se na severu zemlje, podno Alpa, na pola puta između Venecije i Milana. Udaljeno je od Beograda oko 900 km.

Svakako najpoznatija asocijacija na jezero Garda je Gardaland – jedan od nasjtarijih i najpopularnijih zabavnih parkova u Italiji. Upravo zahvaljujući parku, ovaj lokalitet je poznat i među našim turistima. Nažalost, velika većina njih nikad ne upozna sve lepote i zanimljivosti ovih predela jer im se boravak svede na jednodnevnu posetu zabavnom parku.

Mi smo, na svu sreću, prilikom planiranja putovanja konsultovali prijatelje po principu “šta, gde, kako” i dobili savet: “ zabodite sedam dana na jezeru, pa onda svaki dan obilazite bližu i dalju okolinu”.

Tako i bi. I ne da smo se proveli dobro, nego smo uživali “za sve pare”. Ovo nam je bio jedan od najboljih odmora u poslednjoj deceniji.

Pa da krenem redom – evo šta smo sve mi obišli tokom tih sedam dana (osim Movieland-a) u neposrednoj blizini jezera:

  1. Gardaland  – zabavni park smo već opisali na našem sajtu, pa tim povodom evo linka sa detaljnijim opisom sadržaja koje nudi (klik na link OVDE )
  2. Movieland – takođe zabavni park, ali tematski – imitacije holivudskih filmova gde ste i vi deo pozornice. Nažalost, polovinom aprila kada smo mi bili, od svih sadržaja radio je samo jedan. Na recepciji kampa (u kom smo bili smešteni) rekli su nam da nema svrhe ići ako ne rade sve sadržaji.
  3. Parco Natura Viva – prelepi zoo vrt, za koji će vam trebati bezmalo 6 sati da ga obiđete. Sastoji se iz dva dela – prvi, koji obilazite automobilom, i drugi, koji obilazite pešice.

Obilazak automobilom ima svojih uzbudljivih prednosti, ali i mana – mi smo ušli u krug parka u podne, po najvećoj vrućini, kada su sve životinje dremale u hladovini tako da nismo imali ‘bliskih susreta’ sa divljim zverima čemu smo se iskreno nadali.

Deo koji se se obilazi pešice je ogroman, delovi sa životinjama predivni, ‘kavezi’ poooveliki, a momenat koji oduševljava je staklo koje vas na pojedinim delovima ograđenog prostora deli od zveri.

Dinosaurusi

Klinci su se raspametili od sreće kada su ugledali fenomenalne imitacije dinosaurusa od kojih su neki bili smešteni u improvizovanoj močvari. Toliko je dobro urađeno da bez problema možete stvoriti sliku kako bi to moglo izgledati da su oni i dalje tu. Ali srećom nisu.

Kornjace

Postoji dosta životinja kojih nema u našim zoo vrtovima, a nas su najviše oduševile zaista ogromne kornjače.

  1. Monte Baldo – skijaški centar na visini od 1800 metara nm do kojeg stižete gondolom iz mesta Malcesine. Gondola je bukvalno 100 metara od jezera, i u roku od 20 minuta (preseda se na pola puta) podiže vas na gore pomenutu visinu. A gore je bilo snega, žičara, skijaša, paraglajdera, kafića. I mi u tankim duksevima koji smo ko kreteni krenuli gore da se slikamo pa se smrzli posle 10 minuta. Za one koji planiraju pešačenje – dobili smo informaciju da je potrebno oko pet sati da bi se SIŠLO dole. Ne znamo koliko je potrebno da bi se popelo. Cena povratne vožnja za dvoje odraslih i troje dece – 60 evra.

monte-baldo-2

5. Milion malih prelepih gradića poput Lazise, Bardolina, Garde, Peschiere, Desenzano i najpoznatijeg – Sirmione. Jaaaako je teško odlučiti se      koje mesto je najlepše jer svako ima neku svoju lepotu i magiju kojom vas očara u toj meri da nikad ne poželite da odete odatle već da  pomislite: „Čoveče, koliko je ovde lepo“.

Sirmione

Sirmione

Za 40 evra možete rentirati gliser na 30 minuta sa skiperom koji će vas provozati oko poluostrva na kome je Sirmione i pričati vam o čuvenoj vili rimskog pesnika Katulusa; o još čuvenijoj vili vlasnika Gasproma od 20 miliona evra sa palmama u dvorištu donesenim iz Dubaia i plaćenim 1,5 milion evra za 20 palmi; o Spa centrima Katulus i Virgile u starom delu Sirmionea gde noćenja koštaju po nekoliko stotina evra. Videćete i mesto u jezeru gde lekovita sumporovita voda izvire. I miriše (kao kad neko pusti goluba).

U svakom od tih prelepih mestašaca možete popiti božanstveni espreso u kafiću na obali jezera, uživati u Prosecu ili AperolSpritzu i porediti brdovitu obalu sa Bokakotorskim zalivom, a vaš gradić sa Nicom ili Kanom… Da da, stvarno je toliko lepo, i da da, stvarno neverovatno podseća na Azurnu obalu.

  1. Za one koji vole aktivni odmor – ponesite bicikl ili ga rentirajte tamo i sve što možete obiđite bajsom. Usput ćete sresti milion ljudi na bajsevima. Ovde je bici kultura na neverovatno visokom niovu, niko živ vam ne trubi iz kola, nijednu džukelu pored puta nisam sreo. A stekao sam utisak da svi Italijani ili voze bajs ili voze motor. Čudo. Kolika je posvećenost biciklizmu najbolje govori činjenica da smo po dolasku u kamp gde smo bili smešteni, odmah po čekiranju, uz klasičnu mapu okoline dobili i mapu namenjenu biciklistima – sa ucrtanim stazama, dužinama, nagibima, visinskim razlikama. Ma čudo!

Lago di Garda

Za one kojima ni ovo nije dovoljno i kome guzica ne miruje na jednom mestu, preporučujemo sledeće – rentirajte auto (Fiat Panda, 35 evra dnevno, bez ograničenja kilometraže) i obiđite:

  • Veneciju – 130 km udaljena, parking u Veneciji 26 evra ceo dan (krađa), vožnja gondolom 80 evra (kriminal), mapa grada u turističkom birou 3 evra (bezobrazluk), vrhunska pica fenomelnog ukusa za 5 do 8 evra (navlakuša) i piće uz tu picu: đus 6 evra, aperolspritz 8 evra! ALOOOO! Grad je prelep, bio i ostao, i ne smrdi. Sto puta sam čuo priče da tamo smrdi, dva puta sam bio i nikad ništa nije smrdelo (lažu dušmani). Samo je bezobrazno skupo.
Venecijanski bodi -ručni rad, ukrašen Swarovski kristalima, cena 700 evra

Venecijanski bodi -ručni rad, ukrašen Swarovski kristalima, cena 700 evra

  • Modenu – 100 km na jug, prelep gradić. Tokom obilaska Modene kupiti obavezno: Aćeto Balzamico , Lambrusko, Parmiđano (klik na imena za detaljniji opis), uživati u njima u iščekivanju gastričnog orgazma koji će neminovno doći kao posledca pleonazma prelepih ukusa.
  • Santa Agata Bolognese – (20 km od Modene) iliti grad poznat i po imenu „City of Lamborghini“ i obići istoimeni muzej i fabriku, ili rentirati Lamborghini Gallardo na 10 minuta za 120 evra
Rent a Lamborghini

Rent a Lamborghini

Muzej Lamborghini

Muzej Lamborghini

  • Maranello – 20 km od Modene na jug, i posetiti fabriku i muzej Ferrari, videti čuvenu pistu u krugu fabrike i bogate entuzijaste kako forsiraju svoje Ferrarije po vrelom asfaltu ili za 80 evra rentirati jednu takvu mašinu na 10 minuta i spoznati samog sebe kao Rokfelera dok tih 10 minuta ne prođe. Kao što smo mi uradili:

Mi se nismo odlučili za obilazak Milana, bilo nam je daleko, a i pomalo žao, jer nam je i sedam dana bilo premalo da uživamo u svim ovim lepotama i da možemo rado bi smo ponovili ovo iskustvo.

BlueTornado-Gardaland-Park
Previous post

Gardaland Park (Italija)

saptac_donato_karizi
Next post

Knjiga: krimi trileri koji su me oduševili