Putopisi

Najlepše plaže Tasosa (severna & zapadna obala)

Postoje tri načina kako na Tasosu možete provoditi vreme:

1. sve vreme obitavati na najbližoj plaži vašeg smeštaja

2. delimično biti na vašoj plaži, delimično kružiti po ostalim plažama

3. svaki dan overiti drugu plažu

Ovo poslednje uopšte nije teško izvesti iz prostog razloga što na ostrvu ima oko 30-tak plaža koje vredi posetiti, a celo ostrvo u svom obimu ima 100 kilometara.

U ovom pregledu mi vam dajemo opis severne & zapadne strane koju smo detaljno pročešljali, uz napomenu da smo se na nekim plažama kupali, a neke samo posetili radi slikanja.

Sve plaže su (pod uslovom da ste smešteni u Limenasu) na bajs-dometu, što znači da ih ima smisla posetiti biciklom (posle malo cenjkanja dobili smo cenu 4eura dnevno za odličan MTB osmofaz sa disk kočnicama u Limenasu). Svi oni koji dolaze organizovanim prevozom, npr autobusom, a nisu u mogućnosti da iznajme automobil ili motorcikl (25 eura skuter dnevno), mogu sa bajsom da opeglaju celu zapadnu obalu od Limenasa do Potosa (45km). Ima samo samo dve uzbrdice koje treba savladati – pre Limenasa i pre Pahysa, ostalo je sve ravno (i nigde nema kučića da vas jure).

A sad da se vratimo na plaže…

Sve pobrojane plaže su peščane, sa postepenim ulaskom u vodu. Voda je generalno toplija na severnijoj strani jer ne gleda na otvoreno more. Najtoplija je na Pahysu. Za razliku od ostalih pobrajanih, na Pahysu možete rentirati ski-jet za 40eura 10min, pedalinu za 10eura 30min, kajak za 5eura 30min. Najviše porodica sa malom decom bilo je Pahysu i Nisteri, najviše omladine na La Scala plazi.

Pa da krenemo redom od Limenasa ka Prinosu…

1. Nisteri -

plaža na kojoj se nalaze hotel Nisteri i vila Morfeas. Na njoj smo provodili najviše vremena. Peščana, voda topla, postepen ulazak u duboku vodu. 2 ležaljke i suncobran 5€. Nema gužve. Odlična za porodice sa malom decom. 1 km od Limenasa u pravcu Prinosa. Frape u obližnjem kafiću 2,5eura. Naš favorti za sve vreme provedeno na ostrvu.

2. La scala

dve krivine od Nisteri plaže. Prva asocijacija Miami beach.

Bazen, kafić, sve u belom, muzika gruva. Tange, mladost, pa izvol’te.

Po neka srpska tablica, uglavnom Grci. Nešto malo prirodnog hlada. Cena frape caffe 4 eura. Da sam 10 godina mlađi, ne bi se vadio sa ove plaže.

3. Papalimani

sledeća krivina. Mala, diskretna, sa restorančićem. Možda 100-nak metara u dužini. Uglavnom porodice sa malom decom. Okružena četinarima, sa prirodnim hladom na pojedinim mestima. Taverna u sklopu plaže. Kako sam je doživeo- znate ono kad hoćete da se odmorite od svih živih – mame, tate, tašte, žene, dece, šurnaje, šefa i ostalih i spremite se za prvi radni dan posle odmora da vašem šefu uradite fazni budget prodaje i troškova za 2014… U excell tabeli

4. Glikada -

sledeća plaža posle Papalimani na putu ka Prinosu. Nešto veća od prethodno navedene. Negde između La Scale i Papalimanija po konceptu. Mislim da na plazi nema taverne, samo kafić. Nisam se kupao, ali na oko deluje lepo. Kao i prethodna, okružena je četinarima. Najveća prednost ove plaže je što se levo od nje nalazi 2km nepreglednog kamenjara, pa uvek možete otplivati malo u levo na 15 minuta razmene nežnosti sa lepšom polovinom bez da vas neko vidi.

5. Vila Hotel Natasa -

oko 2km udaljena od Glikada plaže. Ultra mala zavučena plaža. Mislim da na celoj plaži sve da se zbije ne može da se smesti više od 50 ljudi. Deluje prelepo, uglavnom Grci, tek po neki naš auto. U sklopu plaže taverna. Ima  dosta prirodne hladovine. Kada ste u  mojim godinama , najveće ocene dajete onim plažama na kojim iz kafane možete da držite na oku kako ženu tako i sitnu decu. Shodno tome ova plaža odnosi pečat kvaliteta nemagreške.

6. Pahis

o ko 1km udaljena putem od Vile Nataša. Značajno veća od prethodne tri plaže, možda i ceo 1km u dužini. Dosta prostrana, lep ulaz u vodu, dva prelepa kafića na obali, ležaljke besplatne. Mnogo prirodnog hlada. Mali gotivan restoran na samom obodu uz vodu, na krajnjoj levoj strani plaže. U sklopu plaže i nekoliko zgrada apartmanskog tipa. Podosta našeg sveta. Frape caffe 2,5eura. Sve u svemu: ja tu ništa ne bi menj’o (što bi reko Zdravko Čolić)

7. Skala Prinos

poslednja u nizu, relativno bezveze, više mu dođe kao gradska plaža istoimenog mesta.

IMG_3020
Previous post

Taverna Mouses (Tasos - Limenas)

IMG_3015
Next post

Najlepše plaže Tasosa (severoistočna & istočna obala)