Hrana i piće

Pekara “Hermes Plus” (Beograd – Slavija)

Ovo je priča o uspehu i tome kako on dolazi.

Ko je nekad prošao uz Nemanjinu ulicu ka Slaviji, desnom stranom, sigurno je prošao pored legnedarne pekare Trpković – Zoster je već pisao o njima , doduše, o drugoj “filijali”.

Pored samog Trpka, samo dvoja vrata niže, nalazila se još jedna pekara; njoj sam ime zaboravio, a nisam ni imao razloga da ga pamtim. Ušao sam u nju dva puta.
Vidite, Trpković ima odlična peciva, ili, imao je (u poslednje vreme se ozbiljno iskvario i počeo da zatrpava sve živo margarinom i da stalvja sve manje fila u filovano, da li da ne bi poskupeo ili šta već, ali pad u kvalitetu je očigledan), ali ima i jedan ozbiljan problem – užasno lošu organizaciju rada.

Pekara Trpković je na izuzetnom glasu – najlakše je prepoznati je po podugačkom redu koji se pruža od ulaza. U vreme doručkovnog špica, lako vam se može desiti da zaglavite u redu i preko 20 minuta. Dve fiskalne kase nisu dovoljne kad je gužva (a uvek je) i džaba što se iza pulta u svakom trenu muva 7 radnica.

To je bila slaba tačka koju je mala pekara ispod htela da iskoristi. U njoj nema gužve, bićete usluženi odmah.
I gde je greška?
Pa, u uceni. Mala pekara je imala munjevitu uslugu, ali je zato imala prepucane cene a pecivo koje su nudili je bilo u najmanju ruku loše, često i grozno. Nemaš vremena da stojiš u redu, zato tu pored kupi loše pecivo po visokoj ceni za minut.
Nije ni čudo što su bili prazni.
Previše prazni… jednom sam video goluba kako im šeta ispred pulta. Ne znam koliko su njemu napatili mrvice.
Na kraju su propali.

Na to mesto je došla… druga pekara. Hermes Plus.

Prvo sam pomislio, evo još jednih koji će da igraju na istu kartu i da puknu za godinu dana.
Pogrešio sam.
Trebalo je 3-4 meseca da posao krene. Isprva sumnjičavi, ljudi su zaobilazili novu pekaru. Onda su, zbog gužve u Trpku, morali jednom i u to novo čudo da uđu.

A unutra – nema gužve, prijatne radnice (domaća atmosfera), cene kao u Trpku – a pecivo dobro. Da se razumemo, ponuda im je manja od Trpkove (što i nije za zameriti, Trpko ima kojekakve pervezije), poneke stvari možda nisu da poližeš prste, ali većina je veoma dobra ili odlična (osim hleba, koji je grozan, ne znam zašto ne porade na tome).

Rol viršla, recimo… kobaja solidne dužine i vrlo dobrog ukusa koja svoj testasti omotač ispunjava od-do. Za 100 dinara (jesen 2013) se dobrano najedeš. Pa sendviči, odlični i stalno sveži, pa žu-žu i pogačice. Ni burek nije loš…

Sve u svemu, ja sam se odavno preorijentisao na ovu pekaricu. Samo, i kod njih počinje da se javlja problem.
Ponekad je gužva, valja sačekati 2-3 minuta.

11788_634617947014310000
Previous post

Volim Oslo (3.deo) - ostrva Oslo fjorda i još po nešto

boxing
Next post

Cardio Boxing (BeoStarGym)

 • Zoster

  Samo da dodam na temu Trpkovica- ja kod njega uglavnom jedem burek sa sirom koji je stvarno odlican. Nedavno sam probao sa mesom i doziveo sok- sa mesom je tiha jeza. Tad i nikad vise. (P.s. odnosi se na filijalu Trpka u Cvijicevoj)

 • hleb stop

  Vreme je za izmenu teksta o Hermesu. -.-
  Malo sam puta u životu jela hleb koji je toliko neukusan.

 • Саша

  Ја нове пекаре бирам према фирми – ако је у ћирилици, добра је, ако је латинична, не улазим. Нисам се још покајао због таквог критеријума.

  • Надам се да не купујете и аутомобиле по истом критеријуму :).

   • Саша

    Данас сам (око четири поподне) био у Немањиној улици, купио сам више врста пецива код Трпковића. Била је гужва, као и увек. Плетеница од хељде са сиром и зељем, пајглица с маком, пита са јабукама, бурек са сиром. Нешто за успут, нешто за код куће!

    У пекари Хермес није било никога, потпуно празна! Рекло би се да тај успех још није стигао … Али, ако би променили фирму на ћирилицу … :-) И, куд нађоше то име, као за неки кућни уређај за чишћење!

    • Ви господине Саша изгледа баш волите запечен маргарин, док сте тако навалили на Трпкетове специјалитете – канцерогени инфаркт, само најбоље за наше земљаке! А коментар вам нико није дирао, једино се чека на модерацију неко време.

 • Саша

  Где нестаде мој коментар? Човече, у две секунде је нестао?

 • Саша

  А, значи Ви скидате оне који друкчије мисле. Добро, нећу више … никад! Збогом.