Kafane i kafići

Pivnica Taurunum (Bežanijska ulica, Zemun)

Kad rešite da izađete u Zemun, neminovno se suočavate s jednim problemom – ako ne znate sve budžake (koji su, vrlo često, zaista budžaci), ne gine vam centar-prva-nulta-a-zona, sa pratećim cenama i galerijom likova.
Čekaj sad, reći će neko, pa tako je svuda. Pa jeste, ali problem je što je u Zemunu “centar” prostor oko pijace i kafići duž keja, u kojem se nalazi 95% ugostiteljkih objekata.

zemun_bezanijska_by_zemun Međutim, ima tu blizu i “centar B”, Bežanijska ulica, smeštena u onom delu centra Zemuna koji se ne nalazi između Glavne i Dunava i za koji posledično nije čulo 90% vanzemunaca. Elem, što se tiče tog kraja, prožvrljajte prvom prilikom kroz taj kraj uokviren Muharom, Kalvarijom i Zemunskim parkom, a što se tiče Bežanijske ulice, em što i danas, da se izbace automobili, 90% liči na ovo sa prastare razglednice, em se u njoj nalazi nekoliko legendarnih objekata:  Zemunski gvožđar – gvožđarsko-belotehnička radnja koja kao da je upravo izašla iz ranih 1980-ih, Pekara Petrović, ne-toliko-legnedarna, ali puna dobrog stranog piva “Pivopija” i… kafana (kafe? pivnica?) Taurunum.

Taurunum je na istom mestu zadnjih 100 godina, jedino se nedavno malkice modernizovao (picnut šank, muzika (avaj) unekoliko prilagođena modernijim vremenima), ali suština nije bitno menjana.

Elem, Taurunum je jedno od onih mesta gde si teška seljačina ako ne kažeš “dobar dan” još na vratima. Prostor je u dva nivoa, ništa prebudženo – gore matori drveni stolovi i stolice, 4-5 komada, pri čemu svaki sto nekako ima šmek kao da je u separeu, što je zaista podvig na tako maloj površini, a dole, skriven od publike, pravi, starinski, zemunski lagum-podrum diskretno dorađen tako da posluži kao pivnica, sa odgovarajućim dugim stolovima i klupama – u jedan ćošak su čak uspeli i pikado da utisnu. Naročit šemk podruma je što je izuzetno nezadimljen – krajnje neuobičajeno – za razliku od gornjeg nivoa, gde često sa ulice može da se prepozna da li je neko otvorio vrata.

Taurunum se pridružio trendu da se uz piće daju i besplatne grickalice, ali su to rešili na jedinstven način – naime, uz piće daju dobranu činiju ljutih kokica i zapečenog francuskog hleba sa maslinovim uljem i začinima, tako da ćete se, uz dve ture piva, i vrlo lepo najesti. Ponuda pića, standardne žestine, točeni Kozeli i Meminger od egzotičnih piva. U šanku sam video i flašu japanskog viskija, mada verujem da se radi o izložbenom primerku i da nema šanse da će vam dati da to probate :)

Atmosfera, kao što rekoh – diskretno modernizovana pivnica, možete da izvedete devojku ako ne pati od fenseraja, morate da imate nedeljnu partiju s ortakom/ortacima. Vrlo zgodno za razgovor i opuštanje, muzika služi da doprinese atmodferi a ne da mrcvari. Uz mogućnost prijatne šetnje kroz ambijentalnu celinu, odlična prilika za opuštajućih nekoliko sati.

Previous post

Sam u kujni - biznismen sarma

karfiol
Next post

Sam u kujni - karfiol na bolji način