Linkovi i saveti

Sitonia, najlepše plaže: Tigania Beach

Za razliku od Tasosa, gde sam se svojski potrudio da opišem plaže i uradim pregled istih, kod Sitonije mi to nije padalo na pamet iz dva razloga: prvo, skoro da nema Srbina koji nije bio na Sitoniji, a drugo, baviti se opisom Sitonije tek je besmisleno posle odličnih tekstova kolega sa sajta Sitonija na dlanu .

Međutim, kako to obično biva, uvek se desi neka okolnost koja te natera da promeniš mišljenje. Naime, pred polazak (ovo nam je prva „prava“ godina da letujemo ovde, prethodne smo bili samo na dvodnevnom izletu) smo se kao i sav kulturan svet raspitali koje su najbolje plaže i dobili smo odgovore: Lagomandra, Karidi, Kalamitsi, Oranž, Toroni, Platanitsi…

Tigania beach - pogled od gore

Tigania beach – pogled od gore

I zaista, sve su to lepe plaže, al sa jednom manom – ni jedna ne nudi ništa što do sada nisi video. Možda je Oranž za nijansu specifičnija i mističnija, ali i sva ta mistika brzo ispari kada shvatite da je prenatrpana srpskim turistima, da je glavna briga na plaži kako ne ugaziti u govno grčkih divljih kampera kojih tamo ima ko pleve (nema javnog toaleta, a sem toga kampovanje na divlje zabranjeno je svuda na Sitoniji), a da od mistike nudizma nema ni N obzirom da je od 1000 kupača na nudističkom delu svaki bio obučen.

Tigania beach - pogled sa plaže

Tigania beach – pogled sa plaže

I da skratim, negde na pola letovanja, dobismo preporuku od komšija iz kampa da obiđemo plažu Klimateria, koja se nalazi na potezu između Kalamicija i Sartija. Da, to je onaj potez za koji je Grčka pre 20-es’ i više godina dobila silne donacije od Evrposke unije da napravi turističko naselje, al su te pare proćerdali, EU popizdela i zavrnula slavinu i kao posledica toga ostao je splet puteva iliti lavirint kojim tumaruju turisti u nadi da će pronaći pomenutu plažu.

Tigania beach - plaženska taverna

Tigania beach – plaženska taverna

Naravno, skoro niko je i ne pronađe iz prvog pokušaja, nismo ni mi, al smo u tom tumaranju naletili na plažu Tigania. Ta plaža vam je nešto poput Robie Margot: nije najlepša žena na svetu, ali je mnooogo lepa i izuzetno zgodna i vrlo šarmantna i sva je vrcava i ima izuzetno seksi glas… I nije ni čudo što je postala najtraženija glumica Holivuda.

Tako je i saTiganiom: relativno izolovana, ne baš pristupačna, još uvek masovno ne zlostavljana, sa predivnim  malim peščanim uvalama, sa predivnim kamenim delovima, sa postepenim ulaskom u tirkiznu vodu, sa temperaturom iste kao u Spa centru, sa perverznom tavernom na plaži u stilu pravih pravcatih plaženskih tevarni, sa rege muzikom koju non stop puštaju, sa plaženskim suncobranima od palminog lišća… Na Jamajci nikad nisam bio, al da me neko spustio ovde vezanih očiju pa pitao da pogađam gde sam – prvo bi rekao: Jbt pa ja sam na Jamajci! Bukvalno ceo ambijent i doživljaj je takav da samo čekate da se iza ugla pojavi lik sa pola metra kose u dredovima i džointom u ustima pa da zabava može da počne.

Tigania beach - kamene ploče u plićaku

Tigania beach – kamene ploče u plićaku

Za one koji planiraju celodnevni izlet ovde, napomenuo bih da su na raspolaganju dva Toi Toi-a, dok su cene u taverni takve da možete poručiti oval sa ražnjićima (3 svinjska i 3 poveća pileća) i brdom pomfrita za 13 evra što je sasvim dovoljno da se dvoje odraslih sa dvoje male dece (koje mrljave kad jedu) zasite za ručak. A možete poručiti i sendvič suvlaki za 3 evra u ogromnoj kifli sa pomfirtom posle koga sigurno nećete ostati gladni. Pola litre vode je 0,5 evra, pivo oko 3,5 evra.

Tigania beach - taverna

Tigania beach – taverna

Zarad lakšeg pronaleženja – na pola puta između Sikie i Kalamicija, kod nadvožnjaka na magistrali gde je putokaz za Klimateriu skrećete na makadam koji posle 500 metara postaje asfalt. Pratite na asflatu ispisane upute za Tiganiu. Relativno dobro su obeležili pa ne bi trebalo da bude teško za pronalaženje. Oprez na dva mesta: kod sledećeg nadvožnjaka put se račva, obeleženo je levo za Tiganiu, a zatim oprez za sve pare kad stignete do strmopizda gde se pod nenormalnim uglom treba spustiti poslednjih 50 metara prema plaži.

Toliko za sada. Inače, uspeli smo da pronađemo Klimateriu i konstatovali smo da je mnogo lepa i da takođe zaslužuje opis pa i eto nje za koji dan…

bostinno-streetwise-co
Previous post

Saveti: kako na lak način ostaviti cigarete

Royal Job 2016
Next post

Royal Job 2016 by Be Brave Travels (feat. Chippy)