Putopisi

Sofija (II deo) – ovaj put 2 u 1

Državni praznik Sretenje je ponovo bila prilika da se poseti Sofija.

Tamo je radni dan, pa je funkcionisanje lakše, pre svega mislim na zamenu novca koju možete obaviti u banci .Ne morate da jurite menjačnicu koja radi vikendom.

Ovog puta je plan bio 2 u 1, tj. shoping i balet Šeherezada i kao dodatak Rapsodija u plavom. Za razliku od prošlog puta kad sam gledala Grka Zorbu, sada je pobedio shoping .

Love is in the Mall

Na osnovu ovoga zaključujete da balet, ovog puta, nije ispunio moja očekivanja. Zato će najvise biti reči o, takodje nama ženama omiljenom shopingu.

Nakon dolaska u Sofiju, otišli smo odmah u shoping u onaj isti tržni centar “The Mall” . Ali, sada sam bila odmorna, što je veoma bitno, te je orijentacija u ovom zaista velikom tržnom centru bila odlična. Iskreno, malo mi je pomoglo što sam već tu bila, a malo sam gledala interaktivnu mapu na sajtu www.thamall.bg , što svakako savetujem.

Stvarno ima svega. Na „O“ nivou je ogroman Intersport, Oviesse, Terranova, Celio (za mladu gospodu), Prenathal, Mothercare (za decu), donji nivo H&M (stepenicama u samoj radnji se penjete na gornji nivo) i što je bitno Pireus Banka, pored samog ulaza.

Na “1” novu je velika Zara (za nju, njega i decu), Marks Spencer, Massimo Dutti, Benetton, Guess i odličan Esprit sa iznenedjujuće povoljnim cenama.

Pomenula sam samo veće prodavnice sa brendovima koji su nam poznati.

Ali bilo je i jedno iznenađenje koje preporučujem, a to je radnja na 2800 m2, nećete verovati, ne vidi joj se kraj.

Zove se Peek&Cloppenburg (P&C) . Ovde imate širok spektar velikog broja brendova, nabrojaću samo neke: Boss, Marco Polo, Tommy Hilfiger, Gaint, Tom Tailor, Gerry Weber  itd. Ima odece za oba pola, ali ono što mi je posebno ostavilo utisak je neverovatno dobar izbor muških sakoa, od klasičnih do onih malo opuštenijih tzv. casual varijante. Posebno je bitno što svaki ima neki detalj koji ga razlikuje od drugih. Čini mi se da nigde nisam videla tako veliki izbor pa ih preporučujem gospodi koja preferiraju ovaj komad odeće. Naravno, uz to imate i širok spektar košulja.

Ove nedelje je bilo vrlo malo ostataka pretohodne kolekcije sa sniženjima preko 50%, uglavnom je stigla nova roba, pa su i cene takve. Ipak, moglo je još nešto da se nađe povoljno, a i ove redovne cene su nešto niže nego kod nas.

Na “2” novou su restorani i kafići, sa staklnim polukružnim krovom. Kako je bilo lepo vreme pogled u nebo je bio impresivan. Imate širok izbor hrane, tako da (po povoljnoj cen) nećete ostati gladni.

Opet nisam stigla da odem u hipermarket  “Carrefour”, jer bi me to dodatno umorilo, a pitanje je šta bi kupila. Vidim po priči ostalih putnika da su cene oko 20-30% niže nego kod nas (kupovali su neki sir,suhomesnato i sl.). Možda sledeći put.

Uveče smo imali organizovani odlazak u Operu gde je opet kao i prošli put išla polovina grupe.

Pod utiskom Grka Zorbe su verovatno bila i moja ocekivanja od Šegerezade. Posebno  što ta priča ima jednu snažnu ljubavnu poruku. Nikolaj Rimski Korsakov, jedan od kompozitora velike ruske petorke, je napisao muziku koja dramatično prati priču. Orkestar je svirao uživo, što je uvek kvalitet više. Ja sam sve vreme očekivala da se nešto desi i u međuvremenu je došao kraj. Trajalo je manje od sat vremena. Nakon pauze, verovatno da bi popunili vreme, (oko 20 min) pustili su deo baleta Rapsodija u plavom, najvećeg američkog kompozitora Džordža Geršvina. On je napravio spoj koncerta za klavir i orkestar sa američkim džezom što mu nije bilo teško jer je pisao muziku za Brodvejske mjuzikle. Bilo je toliko kratko da sam bila zbunjena kad se završilo. Jedina korist od ovoga je što smo ranije krenuli nazad u Srbiju.

I umesto zaključka daću vam savet – ”The Mall” treba posetiti u vreme velikih sniženja kada se stvarno isplati. Naročito na početku sniženja kad je izbor veliki.

Miamy
Previous post

Korisni linkovi: Turističke agencije

rocky-trailer-title-still-04
Next post

Korisni linkovi - motivacione pesme

  • marko

    Ja sam bio do Sofije 8.11.2014 stvarno lep grad treba videti ono, ima puno crkava pravi drevni grad, sto se tice sopinga treba poneti para ako hocemo nesto malo bolje ali u svakom slucaju moze da se kupi i nesto jeftinije po nekim prodavnicama pogotvo u prodavnici LC WALKIKI u Moll-u, ima dosta svetski poynatih prodavnica dosta ozbiljnih za nase uslove.Sto se tice puta posebno bi pohvalio agenciju NITURS iz Nisa za organizaciju u svakom smislu,stvarno svaka im cast vodicu i vozacu.