Hoteli i Spa centri Srpski

Stara planina – pun pogodak

Pre nešto više od mesec dana, dogovorili se moja žena i ja da idemo na Kipar. U Beogradu je bilo užasno kišovito i tmurno, a moja draga je imala slobodnog vremena pa je našla ponudu u Limasolu. 7 dana smeštaj plus avio prevoz za ispod 200 evra po glavi. Gde ćeš bolju ponudu! Naravno, odluka o odlasku na Kipar doneta je odmah.
Kad ono međutim! Svega par dana posle toga, vraćajući se sa službenog puta kolima, na radiju začuh reklamu za Staru planinu. Pozovem moju dragu i onako kroz šalu joj predložim da možda nije loše da odemo na Staru planinu umesto na Kipar. Posle sat-dva vratih se kući i saznam da je stavljen veto na prethodnu odluku i da je doneta nova -uplaćen sledeći produženi vikend: 5 dana na Staroj planini u vili Babin Zub.
Obzirom da su mi sva putovanja po principu o-ruk bila odlična, sa osmehom sam prihvatio i ovo.
sp skijalista
Put do tamo od nekih 4 i po sata bio je mahom dobar sem poslednjih 30 km. Od Knjaževca ka planini put je vrlo nezgodan jer jedna zakrpa se nadovezuje na drugu. Sve u svemu 290 km puta koji nije nemački autobahn, ali je ok.
mapa
Vila Babin zub u selu Balta Berilovac je na samoj planini, udaljena nekih 17km od vrha. Predstavlja odličan izbor za cenu od 16 evra na bazi polupansiona.
Kućna atmosfera, 4 sobe na spratu, domaćini koji pokušavaju da pruže maksimum. U prizemlju trpezarija i kuhinja kao i „ sobe za osoblje“. Malo je lošije očišćeno, ali veoma toplo i prijatno.
Kroz selo protiče Crni Timok. 90% kuća u selu je napušteno. Prvi dan u selu nije bilo snega pa osećaj turobnosti izbija iz svakog slomljenog prozora i razvaljene kapije. Tako je sve dok ne padne sneg i zamagija ceo krajolik.
IMG_20150207_092129
Iz nekog razloga u selu ima preko 20 kamiona i džipova iz Drugog Svetskog rata.
20150207_170429
Osećaj skepse provejavao je sve dok se nismo popeli gore.
A na vrhu magija! Metar snega, do pola rasčišćen. Moraš da zalećeš auto kako bi prošao kroz nanose. Prvi dan-dva, tri mala bagerčića kao nešto rasklanjuju. Kao da se onaj sa grtalicom nešto naljutio taj dan. Parkirali smo ispred Falkenštajnera, za koji nije moglo da se nađe mesto iako je preskup. Više od pola automobila koje smo sreli su sa Bugarskim tablama.
20150205_104334
Ski-pas za 3 dana je 2500 dinara po osobi. Iznajmljivanje skija je 700 din po osobi uz popust koji smo dobili u vili. Lepo smo se obradovali imajući u vidu da smo na Kopaoniku prošle godine rentu i ski-pas plaćali više nego duplo skuplje. Skije su malo ogrebane i korićene, ali odlično pripremljene. Imaju raznovrstan izbor opreme: od cipela i skija za decu pa sve do bordova. Rade i servisiranje opreme. Moj klinac je po običaju hteo sve da isproba pa su nam iznajmili i sanke, a posle pola sata bez nadoknade su nam dali i kliska. U svakom slučaju sve pohvale za „Ski Servis 2d“.

Staze su odlično pripremljene. Ukupno 5 -6 staza. Od toga 2 koje su vrhunske – Konjarnik (crna i crvena) sa visinskom razlikom preko 500m. Treba ti snaga i veština da odvoziš. Nije za početnike. Dobro je obeleženo, sve se vidi i po magli. Ostale staze su blaže.
Što se tiče klinje, njemu smo platili časove skijanja. Za 3 dana oko 7 hiljada i to bez opreme. Nije uopšte jeftino. Ali isplatilo se. Četvorogodišnjak drugi dan naučio da tera sam!
Sve u svemu on je bio presrećan! Ceo dan jurnjava po snegu, popodne dremka pa predveče grudvanje. Rumeni obraščići ceo dan. Milina.
20150206_115117
Na stazama ima samo 3 lokala, Falkenštajner, brvnara pored njega na stazi i još jedna brvnara na presedanju za Konjarnik. Bar smo toliko mi videli za 3 dana vožnje. Probali smo da klopamo pljeke u brvnari pored hotela, ali su katastrofa. Soja zamešena pre neki dan u bajatoj lepinji. Bljak. Štucao sam do ujutru, jedva sam je svario. Sve kao nećemo u hotelu, truba je, dok se skinemo, namestimo… Što čovek nekad konta gluposti! U hotelu ne samo da je sve pristupačno direktno sa staze, nego je i usluga odlična, a i jeftinije je nego u Beogradu. Na pr. Biftek je 950 din, pasulj sa kobasicom 450, espresso 100 dinara. Imajući u vidu koliko nas klempaju u Beogradu bili smo prijatno iznenađeni. Tu smo ručali svaki dan.
falkensteiner-hotel-stara

Stara planina je moja preporuka za 5-7 dana skijanja. Za malo duže fali sadržaja.

sam_0732
Previous post

Hrana u Modeni (2): Sir Parmiđano i vino Lambrusko

NGKvas1
Next post

Pivo i kvas - kombinacija za sva vremena

  • Samo bih dodao dve stvari :)

    1. Put je mnogo lakši ako se ide preko Aleksinca i Sokobanje, a može se otići i do pred Niš, pa skrenuti na Svrljig. Posle Sokobanje (i svuda osim oko Svrljiga), saobraćaj je najblaže rečeno sporadičan.

    2. Kamioni i džipovi iz drugog svetskog rata su naši eks-vojni vozni parkovi, koji su se prodavali na kilo i koje su pokupovali svi kojima je glavni vid preživ… privređivanja krađa šume (kamioni) ili lovokrađa (džipovi). U tom kraju, kao što si video, u svakoj kući ima po jedan.