Hrana i piće

Sam u kujni – karfiol na bolji način

Karfiol, da vidimo šta se sve može s njim… skuva se onako klot-klot… pa u turšiju… i ono s prezlama. I… ima sigurno još ali to niko ne radi jer karfiol brate, mo’š misliti.

Fakat. Karfiol je najbolji iz turšije a simpa je, ponekad i ponekom, pojesti ga i onako skuvanog, pa još ko se seti da sipa sirće… A da li bi ga iko smatrao za vrlo pristojan prilog uz meso?

Može i tako, i tu budfe ubedljivo najbolji. Bolji čak i nego iz turšije. A fora ne da je jeftina, nego k’o pomije da se prave. Evo kako:

1. Skuvate glavicu ili koliko već kuvate; može čak i da ostane malkice žilavija, ne mora da se skuva skroz – znači, negde između 5-10 minuta vrenja. Za ovo će lepo da posluži i karfiol koji vam je pretekao od juče ili prekjuče i s kojim ne znate šta ćete :) Nemojte da ga začinjavate ili solite. Skroz klot.

2. U odvojenom procesu spremite meso, bilo da se radilo o prženju u tiganju ili dinstanju ili nečem desetom; poenta je da od tog mesa ostane kakva-takva količina soca. Idealno je ako ste bili maštoviti sa začinima tokom pripreme mesa, tako da je taj soc već sam po sebi odlična moča. Ako ne, začinite sam soc. Biber, kari i čubar se odlično mešaju, bosiljak i ruzmarin ne bi smeli da zaostaju. Sve ostalo je stvar mašte i ukusa. Naravno, ako ne želite da se zezate sa začinima, ne morate.

3. Karfiol ocedite ako već niste, izrežete u šnite (debljine šnicle) i strpate u tiganj u kojem se nalazi (ili u koji ste dosuli) soc.

4. Ovo je deo gde bi trebalo da budete maštoviti. Osnovno je da dodate “viška” ukusa karfiolu tako što ćete ga (ne previše) zaliti soja sosom i (koliko da se pozna) balzamikom.

5. Ako ste kulinarski perverznjak, ovo je trenutak da dodate sir (buđavi su najbolji), ako niste, može i bez toga.

Do ovog trena ste shvatili – karfiol je ovde samo nosač, koji služi da povuče sve one čari soca a njegova prirodna neutralnost (da ne kažem bljutavost) se odlično uklapa u tu priču; ono malo ukusa koje ima će taman poslužiti kao još jedan od začina.

Priprema traje nekoliko minuta, koliko da soc prožme karfiol, da voda malkice upari, ili da se sir fino rastopi. Na kraju, dobićete gomilu priloga s ukusom koji je skoro isti kao ukus tog mesa (ako ovde ne izgotivite ovu kombinaciju, onda ne znam šta da kažem) i apsolutno vas lišava potrebe da moču lovite ‘lebom, tako da je zgodna kombinacija i ako pokušavate iskulirate s ugljenim hidratima.

A o tome da imate manje zamašćen tiganj za ribanje da i ne pričamo :)

grsp

Previous post

Pivnica Taurunum (Bežanijska ulica, Zemun)

naslovna
Next post

Tužna priča o rumenoj biciklističkoj stazi