Hrana i piće

Kozji sir – za one koji znaju šta je dobro

Na kozji sir gledam kao na škembiće- ljudi ili ga vole do bezuslovnog obožavanja ili ga apsolutno ne podnose. Ja sam u onoj prvoj grupi.

Prošle nedelje sam imao prilike da probam i kupim odličan kozji sir! Proizvođač je firma po imenu Kofarm u čijem sastavu posluje i farma koza.

Osim sira, u planu proizvodnje su im jogurt i ostali mlečni proizvodi.

U ponudi imaju dve vrste sira:

  • klasičan beli sir i
  • kačkavalj

Svaka vrsta ima svoju podvrstu- mlad i star.

Ja sam probao mlad klasičan i stari kačkavalj.

U odnosu na mlad sir koji se kupuje u radnji, ovaj je malo masniji i naravno daleko ukusniji. Karakteristična kozja aroma se oseti, ali nije prenaglašena tako da ga komotno mogu probati i oni koji nisu ljubitelji. Vrhunac hedonističke perverzije u kojoj ovaj sir predominantno pokazuje svu svoju moć je gozba koju sebi tokom leta spremam za večeru- kuvano jaje, slanina, paradajz, okrajak hleba, crni luk i sir. Uz vino ili pivo. Naravno nikako na tanjiru već na drvenoj dasci za sečenje, a od escajga samo veliki kuhinjski nož. I onda lagacko, što bi rekle Lale, da bi uživanje što duže trajalo.

Stariji kačkavalj- vrlo oštar i rezak ukus. Podseća na parmezan. Već posle zalogaja shvatate da se ne može konzumirati u količinama kao trapist, već u manjim. Ja sam ga seckao na vrlo tanke šnite i u sitnim zalogajima uživao u njegovom šmeku. Odličan je. Ne, predobar. Ma vrh!

Cena i gde se može kupiti?

Klasičan sir od 6 do 7 € za 1kg. Kačkavalj od 10 do 12€. Ne može se reći da je jeftino, al za obožavaoce uvek se nekako nađe.

Za sada ga nema po prodavnicama jer je komercijala bazirana na rad sa restoranima dok je prodaja fizičkim licima je po principu direktne narudžbine od vlasnika.

Za sve one koji žele da ga kupe, to mogu učiniti putem broja 062/ 209-933 Marko.

S naše strane želimo puno sreće i uspeha Kofarm-u i u lansiranju drugih proizvoda od kozjeg mleka, a ako održe nivo kao sa sirom uspeh im je zagarantovan jer on u svakom u svakom slučaju zaslužuje pečat kvaliteta nemagreške.

IMG-20130601-00605
Previous post

Prava Pljeskavica - Čika Miletove pljeke od nedavno na dva mesta u gradu

IMG-20130615-00611
Next post

Autokomerc karting centar - zabava koja garantovano nabacuje osmeh na lice

  • jelchica

    Gde se oni nalaze, ta farma? Mislim zbog preuzimanja sira

    • Zoster

      Pozovete Marka na broj telefona koji sam dao u tekstu i mozete se dogovoriti sa njim da vam donese na kucnu adresu. Farma se inace nalazi u Jagnjilu kod Mladenovca.