Kafane i kafići

Kafana Pustolov (Stari Banovci)

Najviše volim one kafane u kojima je dovoljno da odeš dva puta i da se već osećaš kao da si dolazio tamo godinama. Ako je pride i klopa poput i atmosfere, onda je to definitivno kafana koja mi uđe pod kožu i čiji redovni gost postanem istog momenta.

Jedna takvu kafanicu otkrio sam sasvim slučajno u Starim Banovcima na samoj obali Dunava. Bukvalno je 5 metara od vode. Zove se Pustolov. Ovo inače nije baš obična kafanica – objasnili su mi da je u sklopu iste i Klub ljubitelja ekstremnih sportova Pustolov. Iskreno, to se u samoj kafani i ne primeti ali istina je da se pored kafanice nalazi sportski teren za odbojku na pesku i onaj zid sa mini izbočinama za ‘sobno’ planinirenje. Po dolasku tamo to sam povezao sa sastavnim delom letnjeg programa zabave za posetioce i kupače na Dunavu.

Elem, pošto ne pišemo o sportu već o kafanama, da se vratim na istu. Kafanica je potpuno u alaskom fazonu – ribarske mreže svuda po enterijeru, drveni stolovi sa klupicama, a od klope naravno dominiraju riblji specijaliteti. Iako deluje kao kolibica mogu reći da je unutra čak i po najvećoj ladnoći toliko toplo da smo sedeli u kratkim rukavima. Osoblje je ultra ljubazno i opušteno pa vas svojim ponašanjem bukvalno navedu da se ne osećate kao klasičan gost već kao neko ko je sastavni deo enterijera godinama.

Od klope sam probao riblju čorbu , soma i kečigu.

Što se tiče riblje čorbe moram priznati da bolju nisam jeo u okolini od 100km. Čorba je izuzetna! Ribe u čorbi ima kol’ko ‘oćeš tako da uopšte nije potrebno posle čorbe dodavati glavno jelo. Ovo je sasvim dovoljno.

Od pr žene ribe pogostili smo se somom i kečigom. Som je takođe odličan, ali kečiga… Pa ono nije normalno koliko je dobro! Poubijasmo se od kečige. Niti treba salata niti hleba, bukvalno smo jeli čistu kečigu i pili pivo. Toliko je dobro da sam tokom klope pozivao svoje prijatelje da im pričam gde sam i da im napomenem da ću ih prvom prilikom dovesti ovde.

Za cene bi rekao da su korektne – za 2.400 dinara popili smo i pojeli 400 g kečige, 400 g soma, dva soka (deca), 2 kafe, 3 točena piva, 3 ili 4 caše crnog vina (čorbu smo jeli prethodni put).

Za kraj šta reći osim da onaj ko stvarno voli domaćinsku atmosferu a ljubitelj je ribe ovu kafanu ne sme zaobići…

p.s. kolima od Novog Beograda, po uključenju na autoput, do Pustolova  treba oko 15 minuta

naslovna
Previous post

Alternativa (Autokomanda - Beograd)

IMG_1358
Next post

Pihtije (po receptu starih majstora)