Putopisi

Grčka na drugačiji način

Kraj avgusta i početak septembra. Meni omiljen period za odlazak na more. Em ga, brate, pamtiš cele godine ko čovek em kad su se svi već vratili sa mora ti tek pakuješ kofere.

Buđenje u pet. Zvuk alarma se zavukao u svaki kutak stana. Deca su poskakala u ranu zoru kao nikad pre i gotovo u glas uskliknula idemo na moreeeee!!! Mwah. Da je zima još bi bio mrak…

Obzirom da su nam koferi već bili spakovani i odnešeni u gepek auta, samo smo pokupili ručni prtljag, troje sitne dečice za ruke i krenuli put kola, pa put mora. Grčka. To nam je destinacija. Još nismo ni do Bubanj potoka stigli, a sa zadnjeg sedišta su horski dopirala unakrst u tri glasa dva pitanja: kada stižemo? Jesmo stigli na more? Spavajte deco… Nije im dugo trebalo. Prvi odmor smo napravili kada su se probudlii negde na izlazu iz Srbije. Dalje spram potreba smo se snalazili sve do Halkidikija.

mola-kaliva-dvoriste

Wow! Miris mora, borovi.. Grčka. Obožavam je. Ne postoji deo ove zemlje koji mi se ne dopada. Ali ovo je stvarno strava. Laganom vožnjom stigli smo predveče u mesto Mola Kaliva da uhvatimo poslednje kupanje dok još ima Sunca. Zaista divno i mirno mesto… u kojem su se čula samo moja deca.

Preko turističke agencije smo iznajmili apartman po akcijskoj ceni. Super simpatične kućice raspoređene duž prostranog, fino uređenog i zelenog dvorišta odavale su utisak određene intime i slobode. Do duše nije to baš teklo svim danima… Još prve večeri iz bungalova do našeg je izašla jedna krupnija žena i počela nešto nerazumljivo da mrndža. Da bi od jednom kliknula i upitala me: Do you speak English? Odgovaram joj kratko off course. Nastavlja žena na tarzan ingliš da mi pljuje po deci i vaspitanju.. ali avaj ženo! Pa odmor je i nama i deca su srećna, nećeš im valjda to uskratiti? Prve komšije su ubrzo otišle i mi smo mogli da nastavimo po starom.

mola-kaliva-plaza

Dnevni smeštaj nam je omogućio da imamo “našu“ plažu u o na kojoj smo se kupali prva dva dana. Toliko smo uspeli. Još pre dolaska smo se informisali da ova plaža može da bude ko u crtanom filmu. Sad je vidiš – sad je ne vidiš. Zavisi od talasa i morskih struja.  A voda milina, taman i za decu plićak i za nas malo iskusnije sasvim dovoljno prostora za kvalitetno plivanje.

E onda je došao i taj dan. Krenuli smo ka plaži ali smo stigli na potpuno drugačije mesto u odnosu na ono što smo noć pre ostavili. Plaža je bila pokrivena ogromnim stenčugama. Nama to nije bilo problem, ali dvoma nejači i trećoj najstarijoj devojčici je prilaz bio gotovo onemogućen iliti pokriven ogromnim rizikom da će neko iz vode izaći razbijene glave.

mola-kaliva

Kako smo sišli, tako smo se vratili uz stepenice, klince smo ostavili kod ljuljaški i ostalih dečijih zezalica.

Uz kafu smo izguglali divno mesto nedaleko od našeg smeštaja kod tzv. Svetionika i odlučili da isprobamo. Nakon nekih deset do petnaest minuta vožnje smo stigli na božanstveno mesto Pohoda Chill Bar & Funky Restaurant.

Preudobne ležaljke, pristupačne cene i ukusna jela na ovom mestu su neke od stvari koje su nam naredne dane ispunile srećom.

Božanstveno more i predivno uređeno dvorište lokala su bili dovoljan razlog da možemo da ostanemo po ceo dan na ovoj plaži. Kada je jako sunce klince smo sklanjali u hladovinu, gde su se ljuljali ili jurili  mačku.

Dane do kraja letovanja smo sa zadovoljstvom trošili na ovoj plaži. U Beograd smo stigli puni utisaka i svake preporuke. Vratićemo se opet, sigurno!

i-amsterdam
Previous post

Amsterdam - najinteresantniji grad na svetu

Oktoberfest
Next post

Kuda leti avion s jeseni: Nemačka i njen bermudski trougao hedonizma