Putopisi

Ski Report: Kopaonik (Januar 2015)

Početak raspada ili privremena neorganizovanost?

Ovo je prvi utisak sa kojim se vraćam sa ovogodišnjeg skijanja. Moram da priznam da sam ozbiljno iznenađen nekim stvarima koje sam doživeo na Kopu, naročito zbog utiska od prethodnih godina kada sam se radavao odlascima na Kop, jer se svake godine videla drastična promena na BOLJE.

2015-ta, međutim, nije ostavila takav utisak. Al da krenem redom…

Smeštaj – Konaci. Prethodnih godina studio 2+1, ove godine Apartman 3+1. Skuplji od studia za 30%. Da li vredi? Pa vredi jer nas petoro realno ne može da se spakuje u 2+1, ali ne vredi u ovom terminu. Premnogo je. Sledeće godine, ako budemo išli, idemo po završetku raspusta. Da smo to uradili ove godine, uštedeli bi samo na ceni ISTOG apartmana oko 300 evra dolaskom sedam dana kasnije.

apartmani-Konaci-Kopaonik-slike

Jedna zanimljivost- prethodnih godina najskuplja nedelja (smena) bila je novogodišnja, nešto jeftinija sledeća (ona koja kači Božić), pa još jeftinija poslednja nedelja raspusta. Sada više nije tako – poslednja nedelja raspusta je sada u istom rangu kao i nedelja kada je Božić tj poskupela je za oko 200 evra u odnosu na prošlu godinu. Eto, dosetili se.

Prevoz – došli smo kolima preko tradicionalno nezgodnog Brusa. Bila je mećava kada smo dolazili, ali nije bilo zastoja. Dan kasnije napadalo dodatnih 10 cm snega koje nisu očistili. Posledica – 10 sudara u jednom popodnevu, na potezu od Srebrnca do Brzeća. Bravo za putare.

Parking – Eeee, ovo je horor godine. Besplatan parking više ne postoji. Kako? Lepo. Ne postoji. Evo i zašto – opština Raška, koja je vlasnik zemljišta napravila je parkinge koji se plaćaju – 2.000 dinara za sedam dana. To su isti oni parkinzi oko Konaka na kojima ste do sada besplatno parkirali.

Međutim, iako opštinari nisu pokrili svu površinu oko Konaka tj i dalje ima mesta za slobodno parkiranje, pokrili su LOPATARI. U pitanju su lokalci iz Raške, koji mlate lopatama više sa ciljem da vas zaplaše ako ne platite, nego da bi očistili sneg oko vašeg auta.

l_lopata_de_zapada_diablo

Sredstvo za naplatu parkinga na Kopaoniku – lopata

Šta je razlika u odnosu na prošlu godinu – do sada su vam prilazili kada se uparkirate i pitali da li treba pomoć – da očiste, ponesu stvari itd. Sada više nije tako – sva slobodna mesta su zauzeli i NE DOZVOLJAVAJU vam da parkirate ako ne platite odmah – 1.000 dinara za sedam dana.

Kako sam ja prošao – sticajem okolnosti naleteo na prazno mesto i parkirao- njih troje se brzinom svetlosti pojavilo sa lopatama i pričom da moram da se pomerim na mesto koje su oni očistili jer će ovamo, navodno, da me udari kamion za dostavu. Kada su videli da to ne prolazi, onda su počeli da mole (bukvalno kao prosci) da bi na kraju krenuli da PRETE!!! Eeeej, alooooo! Kada je ubeđivanje izgubilo svrhu krenuo sam po policiju, a tada su naprasno tenzije splasle i spustili su loptu. Postojao je rizik da mi razlupaju auto do kraja, ali sam načuo da za sada nije bilo takvih slučajeva.

Na recepciji Konaka sam prijavio ceo slučaj, ali su oni bili u potpunom čudu tj u fazonu kao da nikad nisu ni čuli ni videli za postojanje lopatara. Što bi rekle Lale – pravili su se prosti.

Ski staze – prošle godine u istom terminu si mogao da skijaš u prsluku koliko je bilo toplo. Mislim da je sve vreme bilo od 2 – 5 stepeni tokom dana. Noću padne ispod nule, taman da se napravi veštački sneg. I opet radilo 10 tak staza i nikad bolje skijanje (posle 14h se razgnjeca sneg, al jebiga, izađi na stazu u 9h pa iskoristi dan).

Ove godine snega do brade, a radilo manje staza. Zašto? Niko ne zna. Misterija. Neki kažu vetar oduvao sneg sa staze, drugi kažu da je ove iz održavanja mrzelo da utabavaju sneg na stazama. Treći, malo bolje obavešteni, kažu da do 05.januara na Marinim vodama nisu zakačili tanjire na žicu??? Ne znam šta su čekali, možda letnji raspust – onaj što počinje 20.juna.

Zatim imam utisak da je mašinerija za održavanje staza daleko manje u upotrebi nego lane. Tokom sedam dana nisam sreo ni jednog. Pretpostavljam da ratrakom noću utabavaju staze, ali zašto ne bi i preko dana, kada je pre par dana bilo nemoguće skijati na Dubokoj od neutabanog snega. Inače, sneg je bio fenomelan, pa je skijanje bilo vrhunsko tamo gde su staze radile i sneg bio utaban.

masina-za-utabavanje-snega

Preko dana, kad stazu treba dopeglati, nigde ih nema

Opet lični utisak je da su se žice češće kvarile – Duboka 2 čak tri dana nije radila, iako je u pitanju jedna od prometnijih žica koja povezuje dve možda i najprometnije staze na planini.

Ski karta – kupio sam porodičnu kartu, on-line iz Beograda, još u novembru. Ostvario popust 10%. Kad sam ih preuzeo na Kopu napomenem da sam gripozan i da možda uopšte neću skijati, pa upitam da li postoji opcija refundacije dela sredstava ako odmah otkažem jednu ski kartu. Odgovor – naravno da NE. Čak mi je sugerisano da se ne cimam sa pisanjem zahteva jer niko živ do sada nije dobio ni žutu banku nazad. Kao u onim dečijim igrama – taknuto maknuto.

Minimarketi – Idea i Maxi od ovih sistemskih. Napomena: ozbiljne nestašice hleba. Bez zezanja. Kupujete ga ili rano ujutro ili kasno popodne (raspitajte kad stiže). U terminu kada se svi vraćaju sa staza – nema ga ni za lek.

KonzumZivinice

Hleba, hleba, jel imate hleba? Ma kakav bre hleb!! Jesi došo da skijaš il da jedeš leba?

Da ne bude da baš ništa nije funkcionisalo, evo nekoliko pozitivnih primera bez i jedne jedine zamerke:

Ski instruktor – Cvele svecki šamion i dalje drži časove, i dalje je najbolji na svetu (klik ovde za tekst o Cveletu)

Ski renta – iste cene, bolje skije za stare mušterije. Svaka čast i svi pozdravi za Luks Sport (konak Koznik, mob 064/169-22-40). Meni su rentali po standardnoj ceni Elan Amphibia, nova daska. Još sam dobio popust jer sam redovna mušterija.

Planinski dom Rtanj – najbolje krofne na Balkanu – 70 dinara, ogromne, preukusne, neverovatne! Ne, nije krofna 70 evra, nego 70 dinara. Nije greška iako je Kopaonik u pitanju. Osim krofni, iz zanimljive ponude izdvajamo leb, mast, so i aleva paprika. Da da, čuvena poslastica iz detinjstva. Za one isfolirane – nije u pitanju neka fensi mast iz Amerike već klasična domaća svinjska mast što se maže na lebac. Kad onako umorni siđete do Rtnja naručite jednu takvu lepinju (košta 50 dindži) i posle nje već pomenutu krofnu i šta ćete lepše.

20150110_115838

Kafane i kafiće nisam obilazio ove godine, kao što rekoh pauze tokom skijanja smo provodili jedino u Rtnju gde smo uživali u krofnama i ponekoj živoj svirci (da da, dešavalo se da u po bela dana likovi zasviraju gitare)

Za kraj šta reći – prošle godine smo se ponosili time što smo bili jedina planina u regionu koja je ispratila ski sezonu. Umesto da ove godine zacementiramo poziciju i postanemo lider, mi radimo šta? Srozavamo se na nivo od pre 20 godina. I posle će nam opet neko drugi biti kriv. Greota.

p.s. najbolji primer koliko smo mi autodestruktivna nacija – skoro svaka sedešnica na stazi Mali Karaman je oštećena – ne znam koliko neko treba da bude retardiran da tokom vožnje ski liftom, štapovima ubada sedište i pravi oštećenja. Da li taj neko razmišlja da treba i sledeće godine da dođe tu i da se vozi? Ma boli ga bre da razmišlja…

sexy-ass2_ftr
Previous post

MY (S)EXPERIENCE: Sex Counter application

kul-Strip_ftr
Next post

Striparnice - gde kupiti kvalitetan strip u Beogradu

  • bluetooth

    Prema onome sto sam cuo staze se ne ciste i zice ne rade jer je promenjen direktor skijalista Srbije, pa sada oni koji su imali dilove preko njega(sa njim) a jos rade tu prave vid tihog protesta

  • Dzo

    Tužno zaista u šta se pretvorio Kopaonik. Prošle godine sam uhvatila super vikend u martu, bez gužvi, jeftiniji ski pas i smeštaj, sunčano vremene i sve staze otvorene, milina.. Iskreno se nadam da ce biti snega i ove godine, jer je Kopaonik u špicu katastrofa.