Linkovi i saveti

Striparnice – gde kupiti kvalitetan strip u Beogradu

Današnje strip izdavaštvo predstavlja jako čudan fenomen. Iako živimo u digitalnom dobu, danas se izdaje u ovim krajevima, mislim na prostore bivše Juge, nikad više stripova i nikad boljih stripova.

Nikad toliko kvalitetno izdavaštvo, i čini se, sa toliko ljubavi. Nije to više samo Boneli , sada se izdaju i američki stripovi, mange, evropski albumi, underground stripovi, grafičke novele, generalno sve najkvalitetnije što svetska strip scena ima da ponudi.

I kiosk izdanja danas se izdaju mnogo kvalitetnije nego što je to radio novosadski Dnevnik, onomad. Da ne pričam o kvalitetu štampe albuma i grafičkih novela, ali i prevodima kojima se takođe poklanja ogromna pažnja.

Često sam imao priliku da u rukama držim strana originalna izdanja kao i naša, gde su naša izgledala bolje, a pri tom bila i jeftinija.

Srpski i hrvatski izdavači se naprosto utrkuju ko će izdati bolje i više stripova. Srećom, tržište je jedno, tako da su izdavači sinhronizovani i izdanja se retko ponavljaju, osim naravno onih najkomercijalnijih, tipa Zagor (koji ima oko 10 različitih edicija trenutno).

zagor_amici

Da rezimiram, počeli smo čitati i nešto drugo osim Bonelija, strip je postao elitistička kultura, izašao iz mase, ima veći kvalitet, a samim tim i cenu.

Neki od ljudi tj. izdavača koji su zaslužni za sve ovo (veliko im hvala) su Darkwood, Veseli Četvrtak, Beli Put, System Comics, Čarobna Knjiga i drugi iz Srbije. Kao i Ludens, Fibra, Bookglobe i drugi iz Hrvatske.

Eto došli smo do problema, kako ispratiti i skupiti novce za sve ono što bi kupili i čitali.

Da se ne bi žalili sad na skupoću i krizu da pređemo na temu ovog teksta.

Tema ovog teksta je priča o dućanima, knjižarama, da ne kažem striparnicama gde ove stripove možemo pazariti.

STRIPARNICE

1. Alan Ford

Hram!!! Za mene ovo mesto ima gotovo duhovnu vrednost. Ajde da ne budem toliko subjektivan, Alan Ford je knjižara na Novom Beogradu u bloku 24. Za sve one koji dolaze prvi put, savetujem da pogledaju mapu na njihovam sajtu.

alan ford

Svetionik culture već 20 godina

Adresa je: https://www.alanford.co.rs/ .

Iako sam i ja iz Novog Beograda, sećam se da sam svojevremeno imao silnih muka da ih nađem. Oni se nalaze u lokalu između zgrada, okvirno između Vera i grčke pijace.

To je onako relativno malo mesto prepuno stripova,a dočekaće vas ljubazni i divni vlasnici sa kojima se uvek rado popriča o kojekakvim temama. Atmosfera prava kućna i stripovska, sjajno mesto za sve ljubitelje stripa.

Darkwood

Pro.Jednom rečju, profesionalci. Striparnica sa najvećom i najkompletnijom ponudom.

Nalaze u staklencu ispod Zelenog venca u Lominoj. Adresa sajta je: https://www.darkwood.co.rs/ .

darkwood

Raj za ljubitelje i kolekcionare

Kad uđete u staklenac, videćete stepenice koje vode u podrum. Spustite se dole i do kraja hodnika. Darwood je danas i izdavač, tako da tamo možete kupiti njihova izdanja po najboljim cenama.

Trafika

Trafika nije stripanica već lanac kioska u Srbiji. Ima ih na nekoliko mesta u Beogradu i konstantno se šire.

Trafika i Veseli četvrtak, strip izdavač, dele iste vlasnike tako da ovde možete kupiti stripove Veselog četvrtka. VČ izdaje pretežno Bonelijeve stripove, znači Zagora, Dylan Dog-a, Mister No-a, Tex-a i ostalu raju. Ima tu i dobrih strip albuma npr. Animalz od Enki Bilala. Talični Tom je tu takođe . Često se u Trafikama mogu naći  Darwoodova izdanja sa popustom.

trafika

Jedna od trafika, bitno je prepoznati logo

E sad savet, ako ste član kluba čitalaca ostvarujete popust u startu 20%. Član postajete tako što se registrujete na https://www.veselicetvrtak.com/klub.html . Karticu sa članskim brojem dobijete za nekoliko dana, ali članski broj možete odmah da koristite. Znači pri kupovinu ne morate imati karticu već samo članski broj, ostali podaci su u sistemu. Pri svakoj kupovini ovaj popust se povećava do maksimalnih 30%. Ovaj popust možete ostvariti u svakom objektu Trafike tako da na svakoj kupovini možete u startu uštedeti 20%.

Čarobna šuma

Novootvorena striparnica i knjižara u centru grada, na Trgu Republike. Čarobna šuma inače predstavlja zajednički izdavački projekat Darkwoda i Čarobne knjige. Iako i jedni i drugi izdaju fenomenalne stripove, sad ih izdaju i zajednički. Nisam još uvek bio ovde, ali pretpostavljam da ovde možete kupiti sva izdanja i Darkwoda i Čarobne knjige.

carobna suma

Strip knjižara u centru, jeeeeee!

www.

Sad ostaje samo da se informišete o stripovima koji su izašli, novostima i ostalo.

Predložio bih par sajtova koje pratim:

Prvi od njih je legendarni www.stripovi.com . Regionalni sajt na kojem možete pročitati najnovije vesti, recenzije, pregled novih izdanja, enciklopediju junaka, naslovnice i svašta nešto još.

Naravno tu je i odličan forum.

Drugi sajt tj. forum je upravo forum na darkwoodovam sajtu: https://www.darkwood.co.rs/forum/

Po mojoj subjektivnoj oceni najkvaliteniji forum o stripu.

Deo sajta Happy Novi Sad o stripovima ima sjajne recenzije i doslovno prati svaki strip koji izađe. Svaka preporuka za ove ljude. Možete ih čitati na: https://www.happynovisad.com/strip/

Kopaonik staze_ftr
Previous post

Ski Report: Kopaonik (Januar 2015)

0357535-Mercedes-Benz-e-klasse-E280-CDI-Classic-2004
Next post

Mercedes E klasa (2008 godište, W211)