Kafane i kafići

Najbolja jagnjetina na Balkanu (2.deo) – Javor Dzoko (Mrzenci, Makedonija)

Kao što smo već napomenuli prilikom posete kafani Javor Agapi, plan nam je bio da u povratku sa Tasosa posetimo i drugu čuvenu kafanu ovog kraja po imenu Javor Dzoko.

Obzirom da smo u prvom delu već opisali gde se nalaze Mrzenci, put do druge kafane nastavljamo od Javor Agapi. Dakle, produžite pored Agapija direktno u selo uskim putem, i posle oko 500 metara, u centru sela, nailazite na kafanu Javor Dzoko.

Parkirate se gde vam volja, što i nije problem. Mesta za parking ima uvek jer je centralni seoski trg povelik. Kafana je više kafana nego Agapi (koji je više restoran). Preporučujemo da sednete u baštu, pored starog javora po kome obe kafane nose ime.

Ovo je javor po kome obe kafane nose ime

A sad klopa.

Dal je stvarno toliko dobra ta jagnjetina? Ne, nije toliko dobra. JOŠ JE BOLJA NEGO ŠTO PRIČAJU.

Ne zajebavam. Prosto je neverovatno kolko je dobra. Oralni orgazam za jezik, nepce, čulne papile na jeziku. Zlo i naopako.  Novak Đoković pečenih jaganjaca.

Da li je bolje od Agapija? Pa, ne znam. Mislim da je isto. Nisam pronašao ni jedan valjan razlog zašto svi Beograđani koje znam, uporno forsiraju Džoka nauštrb Agapija kad razlike nema (mišljenje moje supruge i moje lično mišljenje. I Makedonskih forumaša). Sve više verujem da je jednom davno neko zabo prvo ovu u centru sela, pa onda navuk’o i ostale. Da je bilo obrnuto, verovatno bi priča po gradu bila: e, nemo’ da silazite dole u centar sela, već jedite odmah tu na ulasku u selo (Agapi).

Elem, da se manem filozofije i vratim na jaganjce. U čemu je tajna Kad jaganjci utihnu? Mislim da sam deo vela uspeo da otkrijem. Naime, za pečenje se koriste samo jaganjci težine oko 12kg. Ne peku se na ražnju, već se seku delovi, stavljaju na plotnu i peku u pećnici. Dakle nema ražnja.

Mi smo kod Dzoka klopali pečenu jagnjetinu i jagnjeće kotlete. Realno nemož oceniti šta je lepše. Meni možda pečenje, jer je prošarano masnim delovima pa sa onim lojem i kožurom daje takav šmek da je to čudo neviđeno.

Kotleti su uglavnom čisto meso. Možda prvo poručiti kotlete pa se onda zasladiti pečenjem kao masnijom opcijom. Naravno iz navedenog shvatate da je potpuno bespredmetno razgovarati na temu klasičnog dezerta.

I za kraj, postavlja se pitanje koliko ovo zadovoljstvo košta?

Supruga i ja smo poručili porciju pečenja i porciju kotleta, plus salate i piće. Klinci su nas bojkotovali sa klopom, al su zato ljuštili sokiće za medalju. Ceo ceh je na kraju iznosio 30 evra.

Da li je mnogo? Da su sve to naplatili duplo, ja bi rek’o nije mnogo, vredi te pare.

IMG_2514
Previous post

Kajak na naduvavanje 2 - Sevylor na moru

20140903_111806
Next post

Kafana Kod Bore - mesto gde se u Valjevu najbolje jede

  • Pingback: Javor Agapi()

  • Jagnjetina

    Po meni bolja nije. Da je dobra, dobra je, ali po meni ne može da se poredi sač sa ražnjom koji je bolji a i ne treba. Ukusi su različiti neka svako bira šta voli.