Kafane i kafići

Kafana Kod Bore – mesto gde se u Valjevu najbolje jede

Nikad nisam posebno voleo službena putovanja u Valjevo. Ne zato što su Valjevčani teški za saradnju, naprotiv, već zato što godinama nisam uspevao da nabodem kafanu sa pristojnom klopom. Posle par pokušaja sam odustao od potrage jer sam se vodio idejom da mi je bolje da se vratim u Bg i gladujem sat vremena duže, nego da pojedem nešto bezveze i onda se nerviram celo popodne.

Gde jesti u Valjevu, za mene je dugo bila misterija.

Sve dok nisam čuo za kafanu Kod Bore sa tradicijom dugom 50 godina (tako bar kažu). I još mi kažu – kafana nije ništa posebno u estetskom smislu, ali je klopa vrhčina i što je još bitnije sve je domaće proizvodnje odnosno uzgojeno u štalama i torovima u okolini.

I tako, danas ja zabodem tu čuvenu kafanu Kod Bore. Nalazi se na samom izlazu iz Valjeva, na putu za Bajinu Baštu (Taru).

Sa vama ću podeliti tri utiska koja sam sa poneo za Beograd.

Prvi utisak je da kafana izgleda mnogo pristojnije nego što sam mislio. Čak bi se moglo reći da nije ni klasična kafana već nešto između kafane i restorana.

Drugi je totalni šok koji nastaje onog momenta kad bacite pogled na cenovnik. Slika govori više od reči.

Dve rakije, dve kisele vode, koka kola, šopska salata, belolučana paprika, domaći sir, 15 ćevapa, porcija vešalice, porcija kobasica, porcija ražnjića su zajedno koštali 1720 dinara.

Treći utisak je kad klopa stigne – ne da je roštilj pristojan, nego razvaljuje i mirisom i ukusom! Ja mislim, da realno u Srbiji ne postoji mesto gde jeftinije može da se jede kvaltetnije i bolje spremljena klopa. A da je ukusno – preukusno je. Definitivno kafana Kod Bore je mesto gde je  najbolja hrana u Valjevu.

Nisam kalkulisao, ali mislim da jeftinije dođe da spakuješ celu porodicu u auto, dođeš ovde ručaš, malo prošetaš po Valjevu i pravac kući za Beograd. Ceo ceh sa gorivom 50 evra. I još si imao izlet, da ukućani ne mogu da ti zemere da ne vodiš kreativan porodični život.

Kome preporučiti ovu kafanu?

Svima koji se zadese u krugu od 30km. I oni što dolaze poslovno za Valjevo, i onima što prolaze za Užice, Zlatibor, Taru… Može i kao alternativa onima koji planiraju da se smaraju za vikend jer nemaju ideju gde bi, a išli bi negde (možete posle ručka i do Divčibara, proteglite noge pa pravac za Beograd).

p.s. u prilogu snimak kafane “Kod Bore”
YouTube Preview Image

20140816_181544
Previous post

Najbolja jagnjetina na Balkanu (2.deo) - Javor Dzoko (Mrzenci, Makedonija)

spear_1
Next post

Podvodni ribolov - kako da letovanje učinite zanimljivijim

  • Mirka

    Fin članak, ali ima jednu grešku. Ispavno je reći Valjevci.