Putopisi

Solun – grad burne istorije

Prvi put ovog aprila krenula sam u Solun autobusom. Put je nešto malo duži nego kolima, ali nije posebno naporan. I pored dve granice, procedura je jednostavna, pa ne morate ni da izlazite na graničnim prelazima, tako da oko 450 km od Niša brzo prođe.

Solun uglavnom posećujemo nakon letovanja, te je uglavnom doživljen kao grad za shoping. Međutim, Solun je grad veoma bogate i burne istorije.

Smatra se da je osnivač grada kralj Kasander u 4 veku, koji mu je dao ime Tesaloniki, po svojoj voljenoj ženi, sestri Aleksandra Makedonskog .

Grad je uvek bio na raskrsnici istoka i zapada, te su ovim prostorom prošli Avari, Goti, Rimljani, Sloveni, Turci. Sve je to ostavilo  traga i doprinelo da se Solun značajno razlikuje od Atine sa naglašenim istočnjačkim uticajem, brojnim restoranima i tavernama, prodavnicama obuće i odeće, nadaleko čuvenim zlatarama, ali i brojnim spomenicima iz perioda Vizantije. Neki ga nazivaju i grčki Konstantinopolj. Za mene je bio iznenađujući podatak, da je ovaj grad od 1430 do čak 1912 godine bio pod turskom vlašću. Ovde je rođen Kemal Ataturk, otac savremene Turske, a njegova rodna kuća je danas pretvorena u  Konzulat Turske.

Sa oko milion stanovnika glavni je grad severne Grčke i oblasti  egejske Makedonije.

Iz rimskog perioda najstariji spomenici su Galerijev Slavoluk i Rotonda . Ne zna se tačno koja je prvobitna namena Rotodne bila, možda su se ovde odžavale razne manifestacije nekada, a danas je to Crkva posvećena Svetom Đorđu. Solun  tokom vizantijskog perioda imao 565 crkava, koje naravno nisu sve očuvane.

Najpoznatija je Crkva Svetog Dimitrija , koji je zaštitnik grada. Crkva je podignuta na ostacima rimskog kupatila, više puta je rušena i obnavljana, današnji izgled je dobila 1949 godine kada je i otvorena za vernike. Ispod crkve je kripta koja je danas muzej, a ovde je i kivot sa moštima Svetog Dimitrija.

Ukolko imate vremena obavezno posetite i Crkvu Svete Sofije , koja je takođe u samom centru grada.

Sasvim sigurno najpoznatiji simbol grada je Bela kula, koja je jedina takva građevina na samoj obali zaliva Termaikos odnosno Solunskog zaliva. Nastala je u 15 veku i služila je kao tamnica, te je stoga sve do 19 veka nosila naziv “Krvava kula” kada je prefarbana u belo i od tada nosi naziv Bela kula. Visoka je 37 metara. Ako imate snage i želje možete se uzanim stepeništem popeti na vrh, odakle je, kako kažu, najlepši pogled na grad i zaliv.

Glavni trg, koji je i samo srce grada je Aristotelov trg , što ne čudi jer je on ovde rođen. Trg je prostran, sa mnogo kafića prepunih uglavnom mladima, ali nije ništa neobično videti i one malo starije. Jedan od možda najlepših hotela Electra palace je na samom trgu pa ako imate mogućnosti, posetite njegovu terasu na krovu odakle je nezaboravan pogled na more i ceo grad.

Nikis avenija je predivna za šetnju pored mora sa mnoštvom kafića i restorana gde je uvek živo, a imate čak i stazu za bicikliste pa ako ste ljubitelj vožnje bicikla ne propustite taj doživljaj pored mora.

Via Egnatia , kao najduža ulica, prolazi gradom i vodi vas direktno na Halkidiki.

Brdoviti deo Soluna je takođe interesantan sa  pravim tradicionalnim restoranima, ali i onim za noćni provod. Iskreno, za takvu vrstu obilaska nikad nema vremena, jer se ovde zadrzavamo uglavnom kratko. Možda neki naredni put.

Obavezno u vaš plan obilaska grada uvrstite i Srpsko vojničko groblje-Zejtinlik . Ono je za našu istoriju veoma značajno, jer je tu na mestu nekadasnje srpske poljske bolnice u I svetskom ratu 1916 godine nastalo vojničko groblje. U Solunu je bila najveća vojna baza na Balkanu, pa je tu sahranjeno 21.000 vojnika, od toga 8000 Srba. Ulaz je slobodan i obavezno u kripti zapalite sveću za večnu slavu srpskih junaka i saslušajte kratku priču čuvara Đorđa Mihajlovića, koji je već treća generacija čuvara iz iste porodice Mihajlović.

Danas je Solun poznat kao grad gde se održava mnogo Sajmova, glavna luka i svakako veliki trgovački  centar.

Shoping možete obaviti u centru grada u via Egnatia, via Tsimiski, ili via Ermou, koje su jedna ispod druge,tako da ne možete promašiti. Ako ste ljubitelj tržnih centara preporuka je Mediteranian Cosmos .

Ovde možete,pored shopinga, uživati u prelepim kafićima na otvorenom, fontanama, mostićima, a ako imate vremena možete obići i Crkvu koja je unutar kompleksa. U blizini je i Ikea i malo ekskluzivniji Hondos centar . Sigurno nećete ostati praznih ruku naročito u vreme sniženja koje trenutno nije aktuelno, ali sasvim sigurno će biti u julu i avgustu.

Ima dosta sličnosti  po temperamentu između Grka i nas, valjda je to razlog što se ovde osećamo kao kod kuće, prijatno i opušteno. Iz tog razloga je Solun odlična destinacija za city break, naročito kad nije puna letnja sezona, nema toliko gužve, a vreme je idealno.

naslovna
Previous post

Lav Twist sa ukusom crvenog grejpa- piće u koje sam se zaljubio na prvi gut

naslovna
Next post

Trešnja (Avala) - prelepa lokacija za prvomajski uranak