Putopisi

Meteori – između zemlje i neba

originalni tekst napisala Okica 2013, dodatne komentare ubacio Zoster posle posete Meteorima (01.maja 2014)

Ukoliko ste u prilici nikako nemojte propustiti posetu Meteorima. Ne samo zbog predivnog vidika i Manastira već i zbog osećaja komuniciranja sa nematerijalnim i nadzemaljskim. To je utisak koji je nemoguće opisati. To je Božji dodir, neposredan, istinski i blagodetan. Vanvremenski i vanprostorni.

Zoster: Meteori stvarno ostavljaju bez daha. Iskren da budem- mir, spokoj i duhovnost se itekako osećaju, ali ono što je nas oborilo s nogu je priroda koja deluje potpuno nestvarno i neverovatna želja Grčkih monaha da svoju kulturu, religiju i Hrišćanstvo sačuvaju od osvajača gradeći manastire na ovim vanzemaljskim stenama.

Pogled sa velikih meteora

Zauzvrat osećaju koji sam doživela zahvaljujući Meteorima, ovaj tekst posvećujem svetim stenama i onome što one predstavljaju.

Do Meteora se stiže putem od Soluna prema Atini. Kod  Larise se skreće ka Trikali i odatle do Kalambake koja je u podnožju Meteora. Od Kalambake  ima 7 km do Meteora, put je sasvim nov i bezbedan. Od Soluna vam treba oko 3 sata vožnje.

Zoster: mi smo do Meteora stigli drugim putem- sa Ohrida smo se spustili na granični prelaz Međetlija, pa odatle pravo kroz planine i brda za Kastraki – selo koje je u samom podnožju Meteora, bliže od Kalambake. Moram da napomenem da je 100-nak kilometara puta kroz planine neposredno pred Meteore toliko lepo, da smo naprosto imali utisak da se vozimo kroz Švajcarsku.

Pogled na Kalambaku

Veliki broj turista iz celog sveta dolazi da vidi ovo čudo prirode i duhovnosti. Najbolji period je mart-maj, iz više razloga:

  • gužve su tada najmanje,
  • temperatura je optimalna,
  • priroda predivno zelena.

Usput možete posetiti i neku od radionica ikona i suvenira i naravno kupiti nešto za uspomenu.

Zoster: potvrđujem Okicin komentar za preporuku dolaska mart-maj jer su nam rekli da preko leta ovde temperatura ne pada ispod 40*C

Meteore nazivaju nebeske ili lebdeće stene. Visoke su i do 500 m, a nastale su pre više miliona godina povlačenjem mora.

Zoster: kao što rekoh – priroda i ceo ambijent deluju toliko lepo da se to graniči sa realnošću- došlo mi je da se zapitam da li su ove stene sa druge planete ili su stvarno nastale povlačenjem mora.

Prvi Manastir je nastao u 11 veku, što znači da ovde postoje skoro 1000 godina. Svoj najveći razvoj Manastiri su doživeli u 14 veku, kad su na ovim prostorima bili Turci. Tada su ove stene služile kao sklonište monasima u vreme osmanlijske najezde. U to vreme su monasi imali ili kožne stepenice ili mreže (koje su bile preteča kabina) i koje su im služile  da se popnu do Manastira. Tek početkom  20. veka su u ove stene uklesane stepenice.

Nekada ih je ovde bilo 24, dok ih danas ima 6 (5 muških i 1 zenski):  Manastir Veliki Meteori (Manastir Preobraženje), Manastir Varlaam, Manastir Rusanu, Manastir Sv.Trojice, Manastir Sv.Nikole i Manastir Sv.Stefana.

Manastir Varlaam

Turistički se posećuje Manastir Preobraženje ili Veliki Meteori, ali ako imate vremena možete posetiti i ostale. Preobraženje je najveći, najstariji i svakako najznačajniji. Ulaz se plaća 3 eura i prihod ide Turističkoj Organizaciji Grčke.

Freska Manastira Preobrazenje

Do njega se stiže stepenicama,kojih ima oko 200, prolazeći i kroz tunel u samoj steni koji je uzan i gde je teško mimoići se. U sklopu Manastirskog kompleksa je Glavna Crkva- Katolikon, sa predivnim dvorištem, kelije, terpezarija i biblioteka. U ovom muškom Manastiru okupljen je veliki broj dragocenosti, stari rukopisi, mošti Svetaca. Uglavnom versko blago neprocenjive vrednosti.

Ulaz u keliju monaha

Veoma je teško opisati rečima i slikom Meteore, izraziti osećaj nadmoćnosti detaljnim opsivanjem izrazima. Duhovni značaj je iznad svih pisanih simbola i svih pokušaja objašnjavanja. Zato se to mora jednostavno osetiti na ovom Svetom mestu od strane svakog od nas.

Zoster: za razliku od većine naših turista koji ovde dođu prepodne, obiđu jedan manastir i odu popodne, mi smo u hotelu u Kastraki uzeli sobu i kako bi posvetili manastirima ceo dan. Obišli smo ih sve, a najdetaljnije Preobraženje, Varlam i Sv.Trojice. Svaki od njih ima neku svoju draž: do Sv. Trojice je najteže popeti se, ali vam zato uzvraća neverovatnim vidikovcima, mirom i spokojem. Preobraženje ima prelep muzej grčke istorije, uz to vam se pruža  mogućnost da posetite njihove kuhinje, trpezarije, vinske podrume, zatim prostoriju u kojoj se i dan danas čuvaju lobanje monaha (mislim da ih ima preko 100). Varlaam je iz nekog razloga nama ostao u najlepšem sećanju. On je  jednom rečju prelep.

Ako planirate letovanje u Grčkoj, a Meteore još uvek niste obišli, ispravite ovog leta taj propust i doživećete iskustvo kakvo se pamti ceo život.

IMG-20130615-00611
Previous post

Autokomerc karting centar - zabava koja garantovano nabacuje osmeh na lice

piletina
Next post

Piletina bez mane - kod baba Nade u Dobrincima