Putopisi

Amsterdam – najinteresantniji grad na svetu

Bila sam u Amsterdamu sto puta. Dobro, ne baš sto puta ali slobodno mogu da kažem da je Amsterdam jedan od retkih gradova za koji koristim svaku priliku i izgovor da opet odem i pronjuškam po njemu.

Njegovo veličanstvo Amsterdam poseduje baš sve što volim. Iz mog ugla gledanja. Možda je to posledica koja je usko vezana za godišnje doba tokom kojeg se uvek vraćam na mesto zločina.

Ovogodišnje putovanje počeli smo da planiramo još u decembru krajem prošle godine. Već smo tu naišli na brojne prepreke. Najpre, kada smo krenuli da rezervišemo smeštaj nismo mogli da nađemo  prenoćište na istom mestu u kontinuitetu od pet dana. Nema veze. Sreća, sreća radost!

Sa avionskim kartama je išlo mnogo lakše, ali ne prepuštajte ni taj deo organizacije slučaju. Proverite avio karte Beograd – Amsterdam na vreme.  Možda nađete i jeftine avio karte .

Proleće, buđenje prirode i čula. Radovanje i iščekivanje polaska sa aerodroma Nikola Tesla. Dva i po sata u avionu. I konačno – stigli smo!

Po sletanju aviona zatekla nas je neviđena gužva. Jasno kao dan. Još u decembru je bio problem naći smeštaj. Prošli smo kroz ceo hol užurbanim koracima kako bi izašli napolje i zapalili cigaretu posle citave večnosti.

Sad brzo, hvataj prevoz i pravac zezanje! Do centra Amsterdama smo stigli za nekih 10 do 15 minuta, ne znam, meni to uvek brzo prođe. Sa koferima u rukama smo se zaputili ka smeštaju.

Uvek ljubazna dobrodošlica nam je i ovog puta bila obezbeđena. Ubacili smo stvari u sobu i krenuli da vidimo koliko se i šta se promenilo od prošlog puta.

amsterdam

Ovaj grad definitivno prkosi vremenu! Arhitektura Amsterdama je fantastična. Gotovo je nemoguće razlikovati stogodišnje građevine od onih koje su juče sagrađene. Tako je bre, mora da se poštuje neki red!

Nakon iscrpnog obilaska svakog dragog kutka i po neke prodavnice, poželeli smo da napravimo pauzu. U bašti kafića, okupani majskim suncem, popili smo kafu. Kolika količina prijatnosti!

Obliazak muzeja, koji u Amsterdamu nisu ni malo u deficitu, je stvarno doživljaj za sebe. Muzej Van Goga, Rembrantova kuća ili Stedelijk muzej, kao ostalih pedesetak muzeja vam daju priliku da se nahranite upravo onim što vam fali.

Spoj modernog i tradicionalnog. Amsterdam nudi sve što trazite! Od romantičnih pejzaža do svima dobro poznate Crvene zone (Red light district) od holandskog slikarstva do odličnog šopinga.

I ako smo zaglavljivali do poslednjih atoma snage i koristili svaki dragoceni trenutak da ostanemo budni, ipak nismo uspeli da vidimo baš sve što smo želeli. Tako je to kada si rastrzan između nostalgije da ponoviš neke trenutke od ranije i doživiš nove stvari.

Svakodnevno prebacivanje iz jednog smeštaja u naredni nam je dalo šansu da se budimo svakog dana rano ujutru i da ipak imamo ceo dan pred sobom. Za divno čudo nismo ustajali umorni, već orni i raspoloženi za dalje.

Za obilazak Amsterdama dovoljna vam je kondicija i volja, jer sve možete peške. Bicikli je glavno prevozno sredstvo i ono ubrzava stvar. Ako ste baš lenji tu je rikša. Zavališ se, a drugi pedala za tebe.

Jedan od  rezervisanih smeštaja je bio u samom centru Crvenih fenjera, na glavnoj džadi. Isprva nelagodnost… ali ok. To je samo jedna noć!

Apsolutni pobednik! Sva sreća pa nam je smeštaj bio tu pred nosom, inače ne bi valjalo… Buka sa ulice se ich nije čula u našoj sobi. Briljijantni Holanđani!

Kad smo već kod buke… Ono što me svaki put fascinira su ljudi koji tamo žive. Mnogo mi se dopadaju. Oni bre nisu sa ove planete. Prozori i vrata od kuća su im kao izlozi. Sve na izvolte! Nemaju oni taj problem. Sedneš im na stepenice ispred dnevne ili spavaće sobe i baurličeš celu noć, neće ti niko izaći ni da te opomene. Ma jok!

Red se zna. Lokali se zatvaraju, ali buka razuzdanih turista ostaje na ulicama i niko nema problem sa tim. Policija kontroliše i pomaže. Obučeni i za davanje prve pomoći, gledala sam svojim očima. Nema bespotrebne sile, sve se elegantno rešava. Da se vratimo na buku. Ovi naši iz centra Beograda samo sele kafiće peticijama. Te smeta im ovo, te smeta im ono… Ajde bre! Hoćeš da si u epicentru dešavanja, a nećeš da sarađuješ. Idi vidi šta je tolerancija i vrati se da je širiš!

prag-naslovna
Previous post

Prag - zlatni grad i nova stara ljubav

mola-kaliva-naslovna
Next post

Grčka na drugačiji način