Outdoor

Čitači elektronskih knjiga (ebook readeri)

Ako išta govori da živimo u toj budućnosti, onda je to činjenica da čitam knjigu sa iste pločice kao kapetan Pikard. Ako ste pismena, obrazovana i pametna osoba (tj. volite da čitate iako više ne idete u školu) a kuburite s prostorom, verovatno će vam značiti činjenica da na pločicu veličine tableta možete da napakujete knjiga za biblioteku od 500 kvadrata. Naravno, tu atmosferu i dominaciju kakvu donosi stalaža puna knjiga (nemetrenih) koja je pokrila jedan zid u sobi ne može da se nadmaši, ali nije nam to tema.

Elem, nakon nekoliko desetina sati entuzijastičnog jahanj.. čitanja, mogu da iznesem prve i ostale utiske o tome kako izgleda zameniti papir za ekran.

Koncept elektronskog mastila i klonova tehnologije

Ono što e-čitače razlikuje od običnih ekrana je to što ne sijaju, nego pasivno odbijaju svetlost iz okoline, i to je toliko odbijaju da u sobi bez svetla u kojoj su samo odškrinuta vrata ka osvetljenom hodniku iz cuga možete da nađete e-čitač okrenut licem nagore. Prvo što pada na pamet je belo pod stroboskopom, samo malo prigušenije.

Ekran e-čitača nije čisto beo, *malo* je sivkastiji, prigušeniji čak i na najjačem svetlu – što smatram za prednost; čak i po suncu neće da bude zamorno blještav kao knjiga na čisto belom papiru a po lošem svetlu će biti tamnožut kao baš stara knjiga. Taj prigušeni kontrast je vrlo prijatan za čitanje i nimalo ne zamara. U suštini, izgled ekrana e-čitača se najbolje može opisati sa “papir za dnevnu štampu”. Što se tiče slova – pa, zamislite LCD časovnik, samo nekoliko miliona puta bolje rezolucije.
Rezolucija ekrana je – kod čitača novije generacije (ja jašem Kindle Paperwhite 3) – odlična. Kod starih čitača slova su blago, blago zamućena po ivicama (ne neprijatno, ali vidi se), ovde su oštra i jasna, pitanje je da li bi se lupom našli problemi.
Kvalitet ekrana je odličan. Prikazi stranih frikova koje možete da nađete po netu pominju nekakve malo bolje kontraste, malo veću oštrinu ovde i onde između najnovijih i generaciju starijih uređaja (tj. onih koji se kod nas mogu naći za priuštivih 100+ € novi). Rekao bih da je u pitanju teška marketinška žvaka da bi se ipak kupilo novije.

Baterija

Ističe se da baterija na ovim uređajima traje nedeljama. Tačno. Uređaj vuče struju samo kad radi (drndanje po netu, pretraživanje knjiga, listanje strana, pozadinsko osvetljenje). U svim ostalim slučajevima, u koje spada i to da je prikazao stranu i čeka da je pročitate, ne troši ništa. Da napravimo grubu aproksimaciju, ako čitate knjigu od 500 strana bez pozadinskog osvetljenja, uređaj je tokom čitanja potrošio baterije za 5 minuta, koliko *možda* vremenski iznosi zbir 500 učitavanja i prikaza sledeće strane.

Pozadinsko osvetljenje

Aha, pa sad reče, ne sija kao obični ekrani. Pa tačno, ne sija, to jest, ne sija u oči. Pravilnije bi bilo reći „osvetljenje pozadine“ – diode uređaja bacaju svetlo na onu magija-čarolija pozadinu, koja ga pasivno odbija.Pozadinsko osvetljenje, ako imate iole normalne oči, ćete zaista koristiti samo kad u blizini nema nikakvog izvora svetla. Kako to onda izgleda? a) i dalje mnogo, mnogo bolje nego da čitate sa ekrana b) ni blizu onog nezamaranja očiju kakvo pruža pasivno osvetljenje odbijenim svetlom okoline. Na kindle-u konkretno ne postoji opcija noćnog režima (bela slova na crnoj pozadini) koja bi dodatno pomogla da bude prijatnije; ne znam kako je za ostale proizvođače. Sve u svemu, manjeg kvaliteta, ali i dalje prihvatljivo za čitanje mnogo više nego sa običnih ekrana.

Dimenzije

Stvar ličnog izbora. Meni kod Kindle-a odgovara to što mogu da ga strpam u svaki iole veći džep i da ga nosim svuda, mom drugaru je nezamislivo nepraktično da čita na ekranu manjem od 8 inča (koji baš i nije za nonšalantno nosanje svuda okolo).

Internet, 3G/4G, Bluetooth…

Ako ste namerili da se neredovno snabdevate knjigama sa zvaničnih prodajnih mesta (a zašto inače pa čitate ovaj tekst?), potpuno nepotrebne i neželjene funkcije, samo se omogućava megakorporacijama da vam prčkaju po još jednom aspektu života – ako koristite verziju sa reklamama, onda će vam preko neta samo uvaliti reklame*. Sve što vam u životu treba je PC i USB kabl.

/Stvari specifične za Kindle Paperwhite/

Moguće je uraditi jailbreak, na netu ima sve što vam treba – i potpuno uzaludno. Dobićete mogućnost da instalirate neke nebuloze (zmija, šah, spejs invejdersi, štoperica, DM Sat wtf) za koje je mobilni 500x praktičniji i bolji, ali još niko nije napravio zamenski početni ekran ili neki ekvivalent Total Commander-a koji će vam omogućiti da brzo i lako pregledate svoju kolekciju od 8 hiljada knjiga. Postoje kojekakvi programi za koješta šatro korisno, ali dok to namestite i savladate, odavno ste pešice pronašli i otvorili knjigu (a da se ne lažemo, e-čitači su visokospecijalizovani uređaji koji NISU za bilo šta drugo osim za čitanje knjiga, niti će ikom normalnom /ne-programeru/ ko ima pametni telefon tako nešto pasti na pamet). A ako jednom naprave čitač stripova, to bi već bilo lepo.

Uređaj nije potrebno registrovati da bi radio. Zgodno jedino da javite Amazonu da ga brick-uje ako vam ga maznu (i ako se lopov okači na net sa njega).

Kompatibilnost sa knjigama nabavljenim… khm, sa tezge na najlonu… bez problema guta sve formate, jeeej! Nisam još probao da otvorim PDF napravljen od JPG-ova, kad probam javim. Na vama je samo da nađete dobru pijacu.

Najbolje je da, iako možete da natučete silne hiljade knjiga na uređaj (nemojte se bez veze primati na urešaje sa ogromnom gigabajtažom), glavnu biblioteku držite i uređujete na PC-u a da na čitač kopirate samo po 20-ak kjniga u cugu, ili do 100, ako ponekad volite da birkate po virtuelnoj polici dok ste na terenu. Sve ostalo je već malo naporno za pretraživanje – ako ne znate napamet naslove svih knjiga koje imate :P

*Navodno možete da na legalan način isključite reklame ako se javite Amazonu, kažete da ste odavde i da od “specijalnih ponuda” ne možete da koristite ništa pa da budu dobri i da ga ugase. A može i jailbreak pa tamo neki parametri da se promene… Moja verzija je bez reklama, tako da nemam pojma šta da li je ono prvo tačno :)

2016 Race Ski Boots at Peak Ski Shop
Previous post

Ski cipele: mitovi, legende i činjenice

Next post

Imagreške na skijanju – Ako voziš bord, ne budi kreten