Putopisi

Ski report: Kopaonik (Februar 2017)

Za razliku od prošle zime kada su izostali izveštaji sa skijališta, ove godine smo prštali za “sve pare”, pre svega zahvaljujući Stormu koji se sa lepšom polovinom upustio u skijaške vode. Elem, da ne bi pao sav teret na Storma kada su izveštavanja sa skijališta u pitanju, evo i mog kratkog raporta na temu Kopaonika sa kog smo se upravo vratili.

Dakle, Kopaonik po tačkama, bi izgledao ovako:

 • Put – išli preko Brusa. Snega nije bilo nigde tokom puta pa se može zaključiti da su putari dobro odradili posao (što bi rek’o Mirko Alvirović). Kada su radari u putanju, snimili smo samo jedan, onaj što se godinama nalazi na istoj lokaciji – u onom selu 10-tak kilometara od Kruševca,  pored osnovne škole.
 • Kafane pored puta – Gedža izdominirao po tradiciji, ćevapi na kajmaku “objasnili”. Cene više nego pristupačne. Ko ne svrati stvarno ne zna šta propušta. Ili što bi rekli mlađi, ko ne svrati “ćelava mu keva”.
 • Ski pas – porodični za 6 dana (dvoje odraslih i troje dece do 12 godina, al starijih od 6) oko 55.000 dinara! Ono kao vrate ti 2.500 rsd kad im doneseš kartice poslednjeg dana. Al brate, mnooooogoooo jeeeee!!!!
 • Škola skijanja – čuveni Cvele je i dalje tu, cene su mu iste. Al novina je što je i  Cveletov sin počeo da drži časove. A Stefan ne da je dobar, nego ubiVa koliko je dobar! Svih šest dana držao je klincima časove, a napredak je bio neverovatan!!! Poslednjeg dana vozili su Gvozdac i Ledenicu tako da ni ja nisam više mogao da ih pratim. Evo i Stefanovog broja telefona: 063/894-39-37
 • Renta ski opreme : samo Lux Sport u Konacima i nigde drugde. Em imaju kvalitetnu opremu, em jedini daju popuste za porodice i na više dana.
 • Staze – dosta dobre, utabane, uređene. S obzirom na jezivu količinu skijaša tokom praznika više smo nego zadovoljni.
 • Gužva na stazi – do Sretenja je bilo Ok, a onda spasvaj se ko može. Iz nekog razloga čak i u vreme najveće gužve staza Kneževe bare je bila potpuno pusta što smo iskoristili do maksimuma.
 • Rumuni i Bugari – nakupilo ih se ove godine Bože me sačuvaj. Mislim lepo je to što su stranci tu, al je mnogo gore to što po plavim stazama voze ko bolesni pa se ne retko dešava da sastave nekog nedužnog skijaša. Dakle oprez pogotovo ako skijate sa malom decom
 • Lopatarska parking mafija – jači od SNS-a, Soroša, Rotšilda… Nekrunisani vladari ove planine. Ove godine daleko bolje organizovani nego ranijih godina. Podeljeni po zonama. Zelena, žuta i crvena. U skladu sa zonom, ide i cena. Platili smo naše mesto 1.500 dinara za sedam dana u okolini Granda. Ukoliko ste dobar pregovarač, dogovorite u cenu i nošenje svih stvari od parkinga do aprtmana i nazad. Onda manje boli kad plaćate. OBAVEZNO napomenite da ćete često izlaziti kolima sa vašeg mesta kako ne bi pustili nekog da vas zagradi. Nama se to desilo pa smo na kraju zvali policiju koja je došla i naplatila kaznu autu koji nas je zagradio (da pojasnim:  lik nas je zagradio i otišao na celodnevno skijanje, a nama je bio potreban auto da prevezemo nešto. Nit je ostavio telefon, nit je lopatar uspeo da ga nađe. Na kraju smo zvali policiju koja je napisala kaznu, al nije mogla da pomeri auto jer nema pauka na Kopu).
 • Krofne – da, i dalje ih ima u Rtnju, i dalje su najbolje na svetu i koštaju 70 dinara!!! To je najeftiniji artikl koji se može kupiti na Kopu i koji ima najbolji odnos cena kvalitet.
 • Rtanj – osim gore pomenutih krofni, možete klopati i odličnu pljeku po ceni 300 dinara, kupus sa mesom za 420 dinara porcija, kuvano vino je ludilo dobro, mislim da je oko 200 dindži. Sve u svemu, zajebite ostale kafiće na stazi, ovde se ubedljivo najbolje klopa po najpristojnim cenama.
 • Najveći car na Kopu – lik koji je došao kamperom i otkampovao celo zimovanje. Bio parkiran na parkingu pored Granda. Njega je smeštaj koštao nula dinara. Ko zna taj i ume. Svaka čast legendo.

Očekivanje od sledeće sezone: da lopatarska parking mafija uvede plaćanje parkinga putem sms-a

I to je to. Pa do naredne sezone…

Naslovna slika preuzeta sa sajta: kopaonik.rs

Previous post

Oldtajmer skije: biti prav u strukirano vreme

Next post

Nautičko selo „Biser“ – primer održivosti svega i svačega u Srbiji