Linkovi i saveti Outdoor

Oldtajmer skije: biti prav u strukirano vreme

Nikako da se odlučim oko sadržaja teksta. Zato ću zaključak napisati na početku, pa kog zainteresuje, nek’ čita dalje. Neću mnogo da gnjavim.

Nemojte da bacate stare, prave skije, ili ih maznite od nekog ko čisti podrum/tavan i hoće da ih baci. Naučite da ih vozite (ili se podsetite) i tu i tamo ih provozajte. Čeka vas luda zabava.

U čemu je stvar? Pa, danas sam prvi put stao na strukirane skije, što je usledilo posle nedelju dana vozanja mojih prastarih Elanki (koje imaju izuzetno stidljiv pokušaj strukiranosti, pošto potiču iz vremena kad je SCX još uvek bio vruć ispod prese), što je usledilo posle skoro dve decenije odsustva sa ski staza. Ergo, spadam u one vrlo malobrojne koji mogu da vam pričaju o tome kako je voziti oba tipa skija a da to ne vade iz malog mozga, nego iz kratkoročne memorije. (Ovo je naročito zanimljivo mlađim skijašima, koji na prave skije nisu nikad ni stali.)

Zato neću da pišem o tome kako su strukirane skije revolucija zimskih sportova reda veličine otkriće točka, to se svud razvlači proteklih 15 godina. Pisaću zašto je i dalje do jaja voziti klasične skije.

U čemu je fora? Klasične skije, kad ih vozite paraleleno,  neće da skrenu same, nego ih treba naterati (ma, njih na sve treba naterati osim na spust). Tu sad idu finesice, te ovoliko gornja noga napred, te ubodi štap tu i tu tad i tad da imaš dobar obrtni moment + oslonac, te rastereti skiju, te zavrni kolena i stopala na ovu stranu a dupe na onu, te čučni-skokni… Elem, to je zabava koja zahteva dosta učenja da bi počela da liči na nešto i troši snagu kao nenormalna. U poređenju s tim, ovladavanje karvingom je zajebancija, na trećem spustu sam furao 70+ na sat niz crne staze ljujkajući se kao lađa a lagano zmijugao k’o Sava na plavim deonicama za dž. snage u poređenju sa starim skijama, koje su mi na slalomskih 70-80 na sat dizale puls do te mere da sam na svakom kraju vožnje bio gotov da legnem na stazu k’o biatlonac, sa srcem u ušima.

Pa dobro, reći će sad svako, sad si ti jedini ispao pametan i kažeš da su stare skije kul?

Pa jesu, majku mu, jer ‘ajde da napravim analogiju, danas postoje automobili sa svemirskim tehnologijama koje svaki deda može da vozi 150 po autoputskim krivinama, u krajnjem slučaju, postoji Tesla S, alo! El’ to znači da onaj limeni mrtvački sanduk na kojem je volan nabijen direktno na točkove nabijene direktno na motor, verovatno poznatiji kao Shelby Mustang iz ’68, treba dati u staro gvožđe? Kako da ne!

Ista stvar je sa starim skijama. Moraš da znaš da ih voziš i ima da se rveš sa njima da bi ih vozio dobro i brzo i da se umoriš k’o pas, al’ zato imaš merak toga da znaš da si ti taj koji je u centru svega što ispadne dobro i još veći merak toga da na apsolutno zastareloj platformi možeš da pocepaš sve koji nisu na nivou na kojem zaista odlučuje premoć novie tehnologije.

A povratak na strukurane skije će svaki put biti revolucija.

stenata
Previous post

Skijanje u Bugarskoj: Pamporovo

kopaonik-krov-srbije-630x250
Next post

Ski report: Kopaonik (Februar 2017)