Hoteli i Spa centri

Blue Dream, Thalatta i Armenistis: najpoznatiji kampovi Halkidikija

Na Halkidikiju postoji bezbroj kampova. Samo u Kalamiciju i neposredno uz njega nalazi se 4. Na udaljenosti do 10 kilometara mislim da ih još 6-7. Prvobitna ideja bila mi je da u jednom tekstu dam kratak opis svakog kampa na Halkidikiju, ali kada sam shvatio da mi samo za obilazak svih kampova tamo treba barem tri puna dana (i to bez da se zadržavam duže od pola sata po kampu) rešio sam da od svih postojećih uporedim tri koja su najpoznatija među našim kamperima: Blue Dream , Thalatta i Armenistis .

Zašto ih opisujem u januaru? Zato što je u nekim od ovih kampova već započeo proces rezervacija za sezonu 2017  pa je samim tim krenula i jurnjava za što boljom parcelom. Zarad sistematičnosti i bolje pregleda, tekst sam podelio na različite segmente u okviru kojih sam izneo svoje viđenje sva tri kampa. Pa da krenom redom:

1. Lokacija : od pomenuta tri kampa, jedino se Blue Dream nalazi na Kasandri dok su ostala dva na Sitoniji. Blue Dream je 725 kilometara udaljen od Beograda. Čuveni Sani Resort je neposredno uz kamp te se njihove plaže nadovezuju jedna na drugu. Armenistis je udaljen od Beograda 770 kilometara i nalazi se negde na pola puta između Sartija i Vurvurua od kojih je udaljen oko 15-tak kilometara. Thalatta je najjužnija naseljena tačka Sitonije. Udaljena je 795 kilometara od Beograda i naslanja se na seoce Kalamici. Ove naizgled male razlike u kilometraži nisu uopšte male ako se uzme u obzir vreme potrebno da se prevali put od Nea Mudanje do Kalamicija (Nea Mudanja je grad 20 kilometara ispred Blue Dream gde se put račva na dva dela – prema Sitoniji i prema Kasandri). Naime, od Mudanje do Dream-a potrebno je cirka 20 minuta, dok je do Thalatta-e potrebno bezmalo 2 i po sata, što zbog krivina i uspona, što zbog gužve.

2. Kapacitet : 2.500 gostiju je kapacitet Thalatte što je čini najvećim kampom na Halkidikiju. Blue Dream je manji sa kapacitetom od 900 gostiju. Ova dva podatka su dobijena na recepcijama pomenutih kampova. Što se tiče Armenistisa , nismo dobili preciznu informaciju, ali slobodna procena je da se ovaj kamp nalazi negde u sredini između prethodno pomenutih sa kapacitetom 1.700 gostiju.

Armenistis

Armenistis

3. Smeštaj/Placevi : Ubedljivo najlepši placevi su u Blue Dream -u. Svaki je ograničen živom ogradom, nema preplitanja sa komšijama, nema gvirenja na tuđi plac osim ako baš ne želiš. Sve staze i putevi između placeva su asfaltirani tako da nema prašine i štrokavosti.

Blue Dream - plac

Blue Dream – plac

Armenistis ima više neasfaltiranih nego asfaltiranih staza/puteva, posledično i dosta prašine. Placevi su manji, neki baš malecni, mahom neograničeni pa bez po blama prolazite kroz komšijin plac. Thalatta ima velikih placeva, nekih čak i preogromnih. Mahom su svi putevi/staze asfaltirani tako da nema prašine. Placevi nisu međusobno razdvojeni, ali je sasvim jasno dokle se koji pruža jer se u uglu svakog placa nalazi drvo. Jedini javašluk kada su placevi u pitanju je najzabačeniji deo kampa koji se nalazi na suprotnoj strani od recepcije. Ovaj deo je u stilu spasavaj se ko može – tu su uglavnom šatordžije, mahom grčke, koji se u ovom delu nakupe u avgustu i tada je ovaj deo najbučniji deo kampa.

Armenistis - placevi

Armenistis – placevi

Kada je u pitanju rentiranje, u Blue Dream-u možete rentirati apartman, u Thalatta-i šator, prikolicu, bungalov ili mobile home, dok u Armenistisu možete rentirati prikolicu ili mobile home. Ubedljivo najveći izbor po pitanju rente nudi Thalatta jer osim 4 vrste „objekta“ koja možete rentirati tu su različite lokacije na kojima se objekti nalaze: npr prikolica može biti na plaži ili dublje u kampu, bungalovi su na početku kampa, ali ih ima i dublje u kampu, šatori su na različitim lokacijama kao i mobile home…

4. Sadržaji : Taverme, restorane, kafiće imaju svi. Wi-fi je plač majke Božije u svakom kampu. Supermarket je najbolji u Thalatti, nešto lošiji u Blue Dream i Armenistisu. Thalatta ima teretanu i bazen. Rentiranje kanua i pedalina je podrzumevajuća u sva tri kampa. Za bicikle nisam siguran, znam da ih ima u Thalatti i da čak organizuju i biciklističke ture po okolnim brdima.

Armenistis

Armenistis

5. Plaža : po mom mišljenju najlepša plaža je Thalatta . Široka, prostrana, dugačka. Nema gužve, nema sedenja na glavi. Ali… Uvek ima jedno ali. Dakle, ako se desi ali, to znači da od kupanja nema ništa jer su talasi toliki da niko normalan ne ulazi u vodu. Ne, to nisu oni iritabilni talasi od kojih ne možete normalno da plivate pa se nervirate. Ovo su mikrocunamiji koji vas u dva poteza izbace na obalu. Kada su takvi dani, a u sezoni 2016 baš ih je bilo mnogo (naročito u avgustu) ne preostaje vam ništa drugo nego da se pokupite i odete na zapadnu obalu gde nema talasa.

Thalatta - plaza

Thalatta – plaža

Armenistis ima super plažu, nema talasa čak i kad su cunamiji u Thalatti, ali ima gužvu kao na Slovenskoj plaži u Budvi . Blue Dream : ideš 150 metara kroz plićak pa krene duboko. Prelep pesak, prelepa boja vode, ali uska plaža. Na nekim mestima ne šira od 3 do 5 metara. Vikendom katastrofa zbog Solunaca vikendaša.

BLue Dream - plaza

Blue Dream – plaža

6. Mokri čvor/Higijena : Blue Dream je super, Thalatta ne zaostaje sa ogromnim brojem mokrih čvorova. Higijena je vrlo visoka i ovde opet uz jedno ali. Ovo ali se odnosi na ženske toalete i bugarske turiste- obzirom da je kamp prevashodno porodični i da dominiraju deca, normalno je da mala deca idu u toalet sa majkom i tamo obave nuždu. E sad, nekad to dete ne stigne na vreme do mesta gde se obavlja nužda pa kaka završi na pločicama. Problem je što tada mame nemaju baš svaki put običaj da pokupe ono što je njihovo dete ostavilo za sobom. Armenistis – em malo mokrih čvorova em neuredni. Al kad si mlad valjda ti to ne smeta.

Armenistis - plaža

Armenistis – plaža

7. Kućni red/atmosfera : Armenistis je idealno mesto za mlade – plažni barovi, glasna muzika, mladi dominiraju, poneka omladinka i bez gornjeg dela tj brusa pružiće osećaj da se nalazite na EXIT festivalu. Blue Dream je kompromis – tokom nedelje idealno porodično mesto, dok je vikendom, usled navale Solunaca, glasna muzika dozvoljena do kasno u noć. Kada se Solunci vrate kući sve se vraća u normalu. Thalatta je jedna zajebancija koja ni sama ne zna kako i gde sebe da pozicionira – koncipiran kao idealan kamp za porodice sa malom decom i starije ljude (grčke penzose) prikupio je popriličan broj kampera te je poslednjih godina najpopunjeniji kamp u ovoj regiji. Ali, vrlo često se desi da se zabode ekipa mladih koja započne proces muzičkog zlostavljanja. E sad, problem koji se tada javlja je što ih obezbeđenje ne utiša odmah nego se dešava da čak dozvole da se buka nastavi i dalje uz obrazloženje da nismo u crkvi? Pa niko i ne kaže da smo u crkvi, al da smo hteli buku išli bi u Armenistis, ne bi došli ovde.

8. Cene : radi lakšeg poređenja cenovnike sam smestio u istu tebelu, koristio sam cene najskupljeg dela sezone (jul-avgust) za prošlu godinu – 2016.

Cenovnik

Cenovnik

Zaključak : ko voli buku, galamu, žurke, glasnu muziku, tange i poneku golu sisu za njega je idealno mesto Armenistis. Blue Dream i Thalatta su tu negde. Slični koncepti, al ipak sa značajnim razlikama: ko voli tokom letovanja da svrati bar dva tri puta do Soluna za to će mu trebati svega 40-tak minuta ako ide iz BD. Ako imate baš sitnu decu plaža tamo će vam biti idealna zbog plićaka. Ako ste picajzla opet je BD ispred svih kada su higijena i stepen uređenosti u pitanju.

S druge strane, sloboda koju deca imaju u ogromnoj  Thalatti je neprocenjiva. Vožnje bajsevima, utakmice u fudbalu i basketu (zaboravih da napomenem da Thalatta ima i fudbalske, košarkaške i teniske terene), letnji bioskop su nešto što svaki klinac/klinka pamti do sledećeg letovanja. Moji klinci su prošlog leta više vremena proveli na bajsevima i po terenima nego u moru. I kada smo supruga i ja predložili da ove godine promenimo lokaciju i odemo u Blue Dream svo troje dece jednoglasno je reklo: Thalatta!

Thalatta - bazen

Thalatta – bazen

foto: pixabay.com
Previous post

Najstariji caffe-i u Evropi

2016 Race Ski Boots at Peak Ski Shop
Next post

Ski cipele: mitovi, legende i činjenice

 • Mladen Mirilović

  Poštovani Zoster,
  Kakvi su uslovi u ovim kampovima za roštilj. Mi porodično volimo da kupimo svežu ribu i bacimo na roštilj za večeru?

  Da li ste obilazili i neke druge, manje, kampove po Sitoniji?

  Pozdrav i hvala.

  • Zoster

   Uslovi za rostilj su odlicni ako imas zicu, ili onaj portabl rostilj. Dozvoljeno je praviti rostilj na svom placu.
   Po mom misljenju najbolji je jedan manji koji se nalazi vrlo blizu Neos Marmaras-a, al sam mu zaboravio ime. Posle njega je Blue Dream pa onda tek Thalatta. Taj kamp cije sam ime zaobravio (al dopisacu kad se setim) je najmirniji pa nije najsrecnije resenje za decu. Al kada bih isao sam sa zenom ili sa bas malim detetom definitivno bih otisao tamo

  • Ja sam obišao sve kampove na Sitoniji sa istočne strane. Osnovni problem koji imaju kampovi severno od Sartija je što su bogu iza leđa i ako vam dojadi da sedite u kampu od jutra do mraka – ima da *putujete* do prvog mesta. Takođe, problem je što je, osim u kampovima, obala prilično nepristupačna (a kad ja, koji ne mogu da smislim pesak i živim za stene i ronjenje ovo kažem, onda zamislite…) i zarobljeni ste na toj jednoj plaži. S druge strane, kampovi na jugu su dosta manji i u sezoni je nezamisliva gužva (ali tako je bilo i u Armenistisu krajem septembra, tako da nikako ne može da dobije titulu mirnog mesta za odmor). Ako je kvalitet plaža bitan/odlučujući faktor, onda preporučujem Paraliju Sikijas i nekoliko kampova koji su tamo sakriveni. Većina ih je lepo ušuškana u zelenilo a uvala ima niz peščanih plaža odvojenih stenjem, tako da ima mesta i prilika za sve i svakoga – mala deca, nudiranje, ronjenje, pecanje…