Hrana i piće

Aquavit – Norveško nacionalno piće

Pre možda dva meseca, moje prijetalj i kolega koji sada živi u Norveškoj doneo mi je na poklon piće koje sam ja iskreno videla prvi put.

Posebno sam cenila trud da mi iz te, nama daleke, a ipak tako bliske zemlje, donese flašu njihovog originalnog pića.

Uz poklon  je išla i kratka priča o tome.

Aquavit ili “voda zivota” ili norveški akevitt je žestoko alkoholno piće (rakija), koje se smatra tradicionalnim pićem u Norveškoj . Proizvodi se od krompira i aromatizovano je biljem (anisa,     kima, komorača, kolijandera ).

Ovo piće je čuveno po svom jedinstvenom putovanju brodom od Norveške do Australije  i nazad. U toku tog putovanja se pređe ekvator dva puta.

Za vreme putovanja u hrastovim buradima se izlaže različitim temperaturama i vlažnosti vazduha, uz konstantno valjanje na talasima mora i okeana. Na taj način piće sazreva. Ovo su otkrili sami Vikinzi, tako što su prmetili da piće koje su poneli nije istog ukusa kad se vrate sa dugog puta. Ovako se radi preko 200 godina unazad.

Ima najmoćniji ukus i najdublju boju, upravo zbog načina čuvanja i sazrevanja

Piće je neizbežan pratilac Božićne trpeze pa verujem da je sada upravo tako jer je vreme blagdana.

Odlično ide uz sušenu ili dimljenu ribu (losos ili možda haringu) kao i divljač, koje su osnova norveške kuhinje.

Moze se služiti na sobnoj temperaturi, a može se i rashladiti u frizideru kao i votka. Zavisi od ukusa.

Norveški akevitt, upravo zbog već pomenutog procesa sazrevanja je tamnije boje (meni je ličio na konjak), po čemu se može razlikovati od drugih sličnih skandinavskih pića. Sazreva najmanje godinu dana, može i duže, čak do 12 godina.

Služi se u čašama za konjak, kako  sam ga i ja probala

Ima najmanje 40% alkohola, verujte da vrlo lako klizi niz grlo, ne osećate da je to rakija i valjda zbog onog “vit” u nazivu posle popijene čašice osećate se mnogo  bolje.

Ono što me je posebno obradovalo – akevitt je potpuno komplementaran sa dobrim pivom . Može se popiti čak sa gutljajem piva ili piti pivo nakon akevitta.

Neki tvrde da će pivo upropastiti ukus rakije,a neki da ce rakija upropastiti ukus piva. Kako ko voli.

Ono što je bitno za zdravstvene strane – kažu da je dokazano da pomaže lakšem varenju hrane. Odnosno onda ribe (koje su osnova norveške ishrane) lakše prlivaju u želudcu.

Ja sam ga probala uz našu hranu i isto odlično ide.

LTD_pro_red
Previous post

Biciklistička priča: Zoster on bicycle - An Unexpected Journey

Alpi_1054
Next post

Po Veneciji biciklom: hit & run za 4 sata.

 • Zoster

  Okice, a gde moze kod nas da se kupi ova Norveska vatrena voda?

 • olivera

  Ne znam gde ima kod nas,kad idem u Oslo,sledece godine donosim ti.Mislim da u Bg ima Scandinavia bar i tu ima da se proba…..

 • zoran savic

  Nemoj lupati bez veze kada nemas pojma nesluzi se u casama za konjak

  • Gospodine Saviću, vaš komentar bi bio još korisniji i konstruktivniji kada biste napisali u kojim čašama se služi, pošto izgleda da raspolažete tačnijom informacijom.