Automoto

Audi S4 (B7,2005) – V8; 4.200ccm; 344ps

Šta je to porez za budale? To je ona budalaština koju je svojevremeno uveo Vojislav Šešelj, a ogleda se u dodatnom porezu prilikom registracije vozila preko određene kubikaže.

Kako se tačno računa ne bih znao reći, ali njegova primena u praksi izgleda ovako:

  • Automobil od 2000 do 2.500 ccm – trošak registracije je oko 60.000 rsd
  • 2.500 do 3.000 ccm – 115.000 rsd
  • Preko 3.000 ccm – oko 185.000 rsd

Postoje i dodatni faktori vezani za godište, snagu motora itd itd

Zašto sve ovo pišem – zato što zbog tog idiotskog zakona masa ljudi, koja bi se i rešila za kupovinu automobila ozbiljnije kubikaže i poslednično snage, odustaje od iste upravo iz razloga troškova registracije, a ne cene auta, ili recimo potrošnje.

Automobil iz naslova je upravo iz te kategorije automobila, dakle auto koji voze samo budale. Znate ono, pita vas neko šta vozite, vi kažete Audi S4, a on vam odgovori – jbt koja si ti budala, ko zna koliko plaćaš registraciju.

Sticajem okolnosti poznajem jednu budalu koja je rešila da se otvori za jedan takav audi (model B7, 2005godište), i souči se sa time da ga svi bliži i dalji poznanici nazovu budalom.

Šta je dobio zauzvrat?

Automobil zavidne kubikaže (4.200ccm), prilično impresivne snage (344ks), ubedljivih perfomansi (5,5sec/0-100km/h & maks.brzine 280km/h- bez limitatora), vrhunskog luksuza (kožna Recaro sedišta na struju sa memorijom, Bose ozvučenje, navigacija/dvd, digitalna klima…), odlične tehnologije (automatski tiptronic menjač sa polugicama na volanu), sa nemačkom besprekornom mehanikom (quatro pogon).

Kako sve to izgleda u stvarnosti?

Pa krajnje neobično. Evo i zašto – za razliku od RS4 koji zbog prednje maske deluje agresivnije, S4 je  kompromis između divljeg i normalnog, možda čak bliže normalnom, pogotovo u karavan verziji. Međutim, tako je samo dok stoji i radi na leru. Kad se doda gas, Brus Vejn postaje Betmen. I još više od toga. Zvuk je krajnje brutalan i neverovatan. Bukvalno je identičan zvuku NASCAR vozila iz kultnog filma Dani Grmljavine. Ledi krv u žilama. Ubrzanje je silovito i bez proklizavanja jer koliko god da ste jako pritisnuli gas – quatro odradi posao. Imali smo prilike da ga vozimo i po dubokom snegu- lanci su aposlutno bespotrebni.

Ali da se vratimo na vožnju i perfomanse. Pošto ja nisam ni Andrej Kulundžić ni Mirko Alvirović, približiću vam svoje doživljaje onako kroz seljački opis–

prvi put, na starom Avalskom putu u pravcu Ralje, na repu nam se našao Suzuki GSXR, novije proizvodnje. Kad nam se zalepio za branik, krenuli smo punom parom. Nekoliko kilometara trajala je potera, ali nije uspeo da nas pretekne. Čak nije bilo ni pokušaja preticanja jer smo u krivinama pravili  razliku koju  na pravcima nije uspevao  značajnije da smanji. A činjenica je da na putu ka Ralji ima i podužih pravaca.

Drugi put je bilo još brutalnije – na semaforu u gradu pored nas se našao Golf 3 ili 4, da li GTI ili nešto slično sa felnetima i izduvom. Prva dva semafora se dečko ložio, a mi kulirali. Na trećem smo stisnuli gas. Epilog: od jednog do drugog semafora ima cirka 200 metara. Mislim da on nije prešao ni 100 metara kada smo se mi zaustavili na sledećem.

Jbš ti sve to kad troši ko zna koliko – reći će neko… Tačno tako, ali samo kad ga džibrite. Kad se vozi normalno, potrošnja se kreće u proseku 12-13lit. Probali i uverili se. Pri tome smo na otvorenom putu vozili oko 140kmh do 150kmh. Ali nismo divljali.

Na fejsbuk strani sajta www.polovniautomobili.com često čitam komentare posetilaca koji komentarišu ovaj tip vozila (Audi S, BMW M, AMG..). Izuzev nekoliko pozitivnih, mahom su negativni i vezani za registraciju, ali ima i onih koje samo dijabola može da napiše – npr „skupili se juče momci u centru sela a dečko je ganjao svoju golf trojku sa motorom 1.4lit i svi su rekli da ide kao da je ispod motor 4.0lit“. Ne znam da li će neko od njih imati prilike da pročita ovo, ali kad bi ste seli u nešto ovakvo napunili bi ste gaće na keca. Ja sam lično imao i godinama vozio  automobile snage oko 200 ks ali kad sam seo u S4 nisam verovao koliko je moćan. Bio sam potpuno šokiran i iznenađen.

YouTube Preview Image

Jedan ovakav auto, u top stanju,  može da se kupi za manje para od novog 500L fiće, ili najeftinije verzije nove Opel Astre. Postoje ljudi koji znaju to da cene i koji bi to platili. Ali dobar deo njih odustaje od te kupovine, jer jednom godišnje, svake godine mora da plati 1.600 eura za registraciju. Ostaju samo budale. Oni ga kupe. Jer znaju šta je dobro.

rostilj-skara
Previous post

Mesara Lenče (Kalenić pijaca)

galerija-za-restoran-hacienda46040
Next post

Hacienda (Novi Beograd)

  • ForD

    Automobil koji sam ja gledala da kupim se 2-3 puta pojavljivao u verziji motora 2.2, i svaki put je bio stvarno povoljan – pređenih npr. 110.000 km, a cena zaista povoljna. Pogledam u kom zecu čuči grm – pa da, registracija.