Putopisi

Glifada (Atina, Grčka)

Kada smo planirali ovu putešestviju, prvobitna ideja nam je bila da tokom boravka u Atini  noćimo u samom gradu. Međutim,  rešili smo da promenimo odluku – umesto u Atini noćili smo u  Glifadi.

Za Glifadu sam naravno čuo i  ranije, ali gde je ona tačno i kako izgleda nisam imao pojma. Pošto pretpostavljam da ima još takvih kao sto sam ja, evo par osnovnih informacija o Glifadi: u pitanju je deo Atine, ili tačnije njeno najpoznatije predgrađe. Poznata po svojoj lokaciji na samoj obali mora, koju krase nebrojene fensi prodavnice, plaže, vile po uzoru na one iz Holivuda, kafići, restorani, hoteli… Od centra Atine do centra Glifade ima oko 25 km (od Soluna 520km, od centra Beograda 1120 km).

Na osnovu prethodnih rečenica neko bi rekao klasično fensi napucano letovalište. Da li je baš tako? Evo nekoliko stvari koje Glifadu odvajaju od  destinacija sličnih njoj.


Prvo, kroz sam cenfar grada, skoro uz samu plažu prolazi ogroman bulvar sa po tri trake u svakom smeru. I to izuzetno prometan. Dakle, nema one opcije da je prometna džada negde tamo na kraju grada već je tu, u centru.

Zatim, uz plažu prolazi i tramvaj. Da, ni manje ni više nego tramvaj. Moram da priznam da izgleda kao da je iz 22 veka i skoro nečujan, ali brate mili tramvaj na plaži. Kreneš kući sa plaže, nosiš dušek, maske, dihalice, deca plaču ‘oće još da se kupaju, svi nervozni  i onda natpis na ivici plaže “PAZI TRAMVAJ”. I ti padneš u bedak.

Vile – izgledaju fantastično, kao u Holivudu i stvarno su prelepe. Ono što je nama delovalo krajnje neobično u vezi sa njima je  bodljikava žica, Da, skoro svaka vila, na vrhu zida koji je opasuje (a to je oko 2,5 metra), u dva reda ima razvučenu bodljikavu žicu. I to one kolutove žice. A da, tu su i natpisi na kapiji, karikano otprilike ovako – “imamo pse, mnogo pasa, krvoločni su, napadaju ljude, ubijaju, a mi za to neodgovaramo jer ako uđete na posed mi smo vas na kapiji upozorili”. I ti onda iz sveg onog oduševljena što si u prilici da se motaš plažama gde dolazi Grčka (i svetska) buržoazija počinješ da se pitaš ” ček’ bre jbt, ko sve ovde letuje? Da li sam uključio alarm na kolima? Da li sam ga stavio pod kameru hotela? Pasoše i pare  je žena stavila u hotelski sef? Valjda su i u sefu bezbedni?”.

Plaže – postoji nekoliko plaža i sve u stilu onih gradskih plaža koje mi Srbende redovno izbegavamo. A da, brodovi veličine kiklopa su non stop u vidnom polju, dolaze i odlaze iz Pireja.

Jedina plaža koja bi molga da prođe po našim kriterijumima

Mali prelepi restorančići brze hrane sa girosima, suvlakijima i znojavim ljubaznim Grcima sa peškirčetom oko vrata – nema ih! Imate dva ogromna restorana u stilu McDonalda, sterilna do bola (u svakom pogledu i fizički i duhovno), čistiji od apoteke, u kojima jedete giros i kebab. Cena girosa 2,5 eura. Jedan se zove Bobo, drugom sam zaboravio ime. Da je ukusno jeste, da je osećaj ko da ste u Meku, jeste. Da se razumemo – postoji brdo klasičnih velikih restorana, ali onih malih, što bi rek’o domaćinskih taverni nema.

Prodavnice,  butici, radnje…- ima ih dve vrste – za siromašne tu su H&M, Zara, Mark&Spencer, a za bogatije su oni gde obične sandale koštaju od 400 eura pa se cena za skuplje modele penje u nebesa.. Zastupljenost jednih u odnosu na druge je otprilke podjednaka. Odmah da napomenemo – u H&M-u je izbor bio daleko slabiji u odnosu na Atinski (u centru gradu) što je i normalno jer je 7 puta manji ovaj u Glifadi. Mi smo sav naš pazar obavili u Atini. Onih klasičnih Grčkih prodavničica sa kojekakvim džidžabidžama na koje žene besomučno troše pare ovde nismo videli.

Mislim da ste do sada već shvatili da nas Glifada ni po čemu nije oduševila. Teži glamuru koga nema, nije ni prineti jednom Monte Carlu, pa čak ni Nici (da budem iskren Portorož mi deluje napucanije), a opet nema ni dušu kao druga mala mesta po Grčkoj.

S druge strane pretpostavljam da je Atinjanima Glifada ipak raj na zemlji – živeti u metropoli, koja je preogromna, a imati letovalište na 25 km od centra grada – pravo je bogastvo. Malo je gradova koji se time mogu pohvaliti. Svako popodne radnog dana, svaki vikend, možes biti na plaži, voziti skuter, gliser, uživati. Mi imamo Adu oni Glifadu…

Šta reći za kraj-

Da li bi letovao ovde? Nikad u životu.

Da li bi došao ovde ponovo? Apsolutno DA.

Zašto? Zato što mi je deset puta bolje da se smestim ovde nego u centru Atine, jer i odavde ste za 20 minuta ispod Akropolja, popodne se možete okupati, uveče otići do Posejdonovog Hrama (45 minuta vožnje kolima) i gledati zalazak sunca na Rtu Sunio, a onda pred spavanje prošetati bosi po peščanoj plaži ispred hotela (o Posejdonovom hramu i Akropolju u posebnom tekstu za koji dan)…

Meteori
Previous post

Hotel Meteoritis (Meteori, Grčka)

sevylor-adventure-canoe-kit-1
Next post

Kajak na naduvavanje - sve, samo ne igračka!