Hrana i piće

‘KIBO’ kuhinja – šta ima danas za ručak? Riba!

Danas KIBO kuhinja prikazuje aranžman, sačinjen od ljubavi prema pripremanju namirnica, od ljubavi prema aranžiranju tih namirnica i od ljubavi prema onima koji će sve to konzumirati. Nije čudno, da iz tolike ljubavi, nastane potpuno neuobičajen aranžman, koji nas nikako neće ostaviti ravnodušnim, kako vizuelno, tako i što se ukusa tiče!

Imam nekoliko prijatelja među kuvarima, koji rade u raznim restoranima Grčke. Često, posle prepodnevnog kupanja, odem do nekoga od njih i kad pitam: „Šta danas nudite za ručak?“ – dobijem uvek isti odgovor: „Ribu“- koju su, podrazumeva se, jutros doneli ribari. Dakle, ništa zamrzivač, direktno iz mora.

Moj prijatelj Grk, iz sela Skioni, na zapadnoj obali Kasandre, u prizemlju svoje kuće ima restoran i na prostranoj terasi dočekuje goste. Sa velikim zadovoljstvom, za njih priprema ribu, svežu, onu koju gost  izabere. I servira tako, da se to pamti. A i iz praktičnih razloga.

Dakle, KIBO kuhinja predlaže: Aranžman kao na slici!

Priprema ribe: Brancine ili orade, očistiti, usoliti, dodati začin od suvog povrća i jednu kafenu kašiku „Kibo“ začina, naliti malo maslinovog ulja i tako začinjenu svaku ribu, umotati u alu-foliju. U pleh naliti malo vode, položiti ribe i peći u rerni do 45min. Na 200 C. Ukoliko želite da ribe dobiju oblik „kao da plivaju“ onda ih tako morate položiti u pleh.

Priprema priloga:  Skuvajte pirinač a onda ga ubacite u šerpu u kojoj ste propržili praziluk, promešajte pažljivo, dodajte suvi začin i u jednakoj srazmeri Kibo začin, dodajte malo bibera i nalijte malo maslinovog ulja. Blago promešajte, da zrna klize i ne dozvolite da se lepe za dno šerpe.

Možete izgrilovati tikvice kao još jedan prilog.

Serviranje: po dnu tanjira složite pirinač, debljine do 2 cm. Položite preko ribu. Dodajte i tikvice, po želji. Ukrasite maslinama, limunom i kuvanom šargarepom.

Dakle, sve je više nego jednostavno. Ali……

Riba izgleda kao da pliva. Vidi se cela i u zavisnosti od vrste, izgled može biti nezaboravan. Veoma je praktično da se nožem zaseče duž leđa, do dubine od jednog cm i onda se navali nož na jednu stranu. Cela polovina se odvoji i možete je forlegovati gostu, bez kostiju!

Prelijte mešavinom maslinovog ulja, peršuna i belog luka. I naravno sokom od limuna! Dodajte salatu od pečenog plavog paradajza, zakiseljenu i naravno, domaće belo vino!

Ukoliko ste dovoljno spretni, gosti će Vas upamtiti po nečem zaista lepom.

A ja, sigurno idem u Skioni!

parking
Previous post

Lovački dom 'Kod Šipe' - Kamenički vis (Nis)

IMG-20130418-00571
Next post

Montana sendvič